Daten met verslaafde? 9 dingen die je moet weten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Onlangs heb je iemand leren kennen. Deze persoon heeft iets mysterieus, iets intrigerends dat je aantrekt als een magneet. Het is alsof er een onzichtbare draad tussen jullie is gespannen, en je voelt de spanning in de lucht hangen als jullie elkaar aankijken. Maar er is iets zorgelijks dat je recentelijk hebt ontdekt, iets wat een schaduw werpt over jullie prille romance. Je hebt namelijk gehoord dat deze persoon een verslavingsverleden heeft.

Je hart klopt sneller bij de gedachte aan wat erachter schuilgaat, wat diegene heeft meegemaakt en hoe deze persoon is veranderd. Misschien speelt het verslavingsprobleem nu nog steeds wel? Je gedachten worden overspoeld door vragen die als een wervelwind door je hoofd razen. Kan je wel vertrouwen op deze informatie? Wat betekent dit voor jullie toekomst samen? En bovenal, ben jij in staat om te navigeren door de uitdagingen en obstakels die een relatie met een verslaafde met zich mee kan brengen?

Daten met een verslaafde

In de wirwar van emoties en onzekerheden die daten met zich kan meebrengen, maakt daten met een verslaafde dat nog een tikkeltje erger. Zodra je te weten komt dat je date een verslavingsverleden heeft, ontvouwt zich een complexe situatie van uitdagingen en obstakels. Want, zoals je weet, het is niet makkelijk om voorgoed en definitief een verslaving achter je te laten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De weg die jullie samen gaan bewandelen kan daardoor bezaaid worden met valkuilen en onverwachte wendingen, waarbij je steeds op je hoede moet zijn voor de schaduwen van het verleden. Ben je daar wel klaar voor? En met welke uitdagingen en obstakels kun je te maken krijgen?

9 dingen die je moet weten

Als je te horen hebt gekregen dat je aan het daten bent met een verslaafde, dan vraag je je waarschijnlijk af wat je met de situatie aan moet. Dit zijn de dingen die je moet weten.

1. Er zijn triggers en verleidingen

Als je date een verslaafde is, zijn er altijd verleidingen en triggers. Ook al de verslaving ‘overwonnen’ is, blijft het een gevoelige kwestie. Het is een uitdaging om constant om te gaan met triggers en verleidingen die de verslaving kunnen aanwakkeren. Of het nu gaat om oude vrienden, bepaalde plaatsen of zelfs bepaalde geuren, deze triggers kunnen de duistere kant van het verleden oproepen. Het gevolg is dat jullie relatie op de proef wordt gesteld.

2. Vertrouwen opbouwen is lastig

Vertrouwen is de bouwsteen van elke gezonde relatie, maar dat kan met een verslaafde een moeilijke opgave worden. Het verleden heeft waarschijnlijk littekens achtergelaten, zowel bij je nieuwe geliefde als bij anderen. Het is aan jou om geduldig te zijn, begrip te tonen en ruimte te geven om je date te laten bewijzen dat hij of zij is veranderd.

3. Emotionele instabiliteit

Verslavingen kunnen een verwoestende impact hebben op iemands emotionele stabiliteit. Van stemmingsschommelingen en impulsief gedrag tot een grote rugzak met emotionele bagage: ze kunnen allemaal aanwezig zijn in jullie relatie. Ondanks dat deze uitdagingen niet persoonlijk tegen jou gericht zijn, omdat ze voortkomen uit de diepe wonden van het verleden, kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. De angst voor terugvallen

Een van de grootste obstakels bij het daten met een verslaafde is de angst voor een terugval. Of het nu een gokprobleem is of een drugsverslaving: de mogelijkheid van een terugval blijft altijd aanwezig. Daarom zeggen veel mensen ook wel: eens een verslaafde, altijd een verslaafde. Hoewel dit niet voor alle ex-verslaafden van toepassing is, moet je jezelf wel afvragen of je in staat bent om met deze onzekere realiteit om te gaan.

5. Communicatie en eerlijkheid

Goede communicatie is essentieel in elke relatie. Dat weet inmiddels iedereen wel. Maar het kan extra belangrijk zijn bij het daten met een verslaafde. Dat vereist openheid, eerlijkheid en de bereidheid om moeilijke gesprekken aan te gaan. Het is belangrijk dat jullie vrijuit kunnen praten over emoties, verlangens en angsten – het is de enige manier om te kunnen ondersteunen in het herstelproces.

6. Grenzen stellen

Daten met een verslaafde kan soms intens en soms emotioneel uitputtend zijn. In hoeverre ga je daarin mee? Om te voorkomen dat je emotionele gesteldheid snel achteruitgaat door alle obstakels die je tegenkomt, is het goed om gezonde grenzen te stellen.

7. Financiële uitdagingen

Een verslaving gaat vaak ook gepaard met financiële problemen en schulden. Een schuld uit het verleden kan extra druk leggen op jullie relatie en toekomstplannen. Hoeveel schulden zijn er? Welke financiële toekomstperspectieven heb je bij deze persoon? Het zijn allemaal vragen die ter sprake zouden moeten komen.

8. Veranderingen in levensstijl

Herstellen van een verslaving is soms alleen mogelijk als de volledige levensstijl wordt veranderd, zoals het vermijden van bepaalde plaatsen, het verlaten van vriendengroepen en het ontwikkelen van nieuwe gezonde gewoonten. Dankzij deze wijzigingen kan het een uitdaging zijn om jullie levens op elkaar af te stemmen.

9. Beperkte emotionele beschikbaarheid

Verslavingen kunnen ervoor zorgen dat iemand emotioneel afstandelijk wordt. Afhankelijk van de verslaving kan het ook zijn dat diegene moeite heeft met het uiten van gevoelens. Het kan een uitdaging zijn om een diepere emotionele verbinding te creëren met deze persoon.

Daten met een verslaafde brengt ongetwijfeld uitdagingen en obstakels met zich mee. Maar het is niet onmogelijk, vooral niet als de verslaving onder controle is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie