Opnieuw proberen met ex? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

De periode direct na een relatiebreuk kan extreem moeilijk zijn. Het is een deuk in je ego, een teleurstelling en een abrupte wijziging van je toekomst. En dat is nog meer het geval als jullie niet op goede voet uit elkaar gingen.

In de nasleep word je gedwongen om in de spiegel te kijken en een manier te vinden om jezelf opnieuw te vinden. Wij bestaat niet meer, het is nu ik. Je moet alleen gaan leven, los van een ander. Het kan een lastige tijd zijn als je langdurig met iemand samen bent geweest. Het is niet verrassend dat je gevoelens van verdriet, woede en schuld ervaart. Je zou je afgewezen en eenzaam kunnen voelen, maar tegelijkertijd ook opgelucht – wat nog meer verwarrend kan zijn.

Sommige mensen hebben het gevoel dat hun wereld op zijn kop staat. Dat het nooit meer goed zal komen. Het is in die zin bijna vergelijkbaar met het overlijden van een naaste, hoewel iedereen dat anders ervaart. Maar na verloop van tijd wordt het beter en begin je emotioneel te genezen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je geeft de tijd die je met je ex hebt doorgebracht een plekje. De herinneren blijven en de leuke momenten kun je zelfs gaan missen. Ondanks dat je volledig bent hersteld van de breuk, kunnen zulke gedachten ertoe leiden dat je gaat twijfelen aan de beslissing om uit elkaar te gaan. Was het de juiste keuze? Zou je het niet beter opnieuw kunnen proberen met je ex? En hoe krijg je je ex terug?

‘Beniffer’

Dankzij de goede herinneringen en de emoties die eraan gehecht zijn, keren veel mensen terug naar hun exen. Soms komen ze er na een maand al achter dat ze niet zonder elkaar kunnen leven, soms leiden ze vele jaren hun eigen leven voordat ze het opnieuw proberen. Het onstuimige liefdesverhaal van ‘Beniffer’, dat van Jennifer Lopez en Ben Affleck, is daar het perfecte voorbeeld van.

Het stel had een innige romance van 18 maanden totdat ze in 2004 uit elkaar gingen. In de jaren erna waren ze beiden verwikkeld in hun eigen dateleven: ze werden gespot met anderen, trouwden met andere mensen, gingen scheiden en werden uiteindelijk in 2021 herenigd. Na een pauze van 18 jaar maakte het stel een comeback op de rode loper.

Hoewel het verhaal van Ben en Jennifer misschien ongebruikelijk lijkt, is het verre van ongebruikelijk. “Het patroon om het opnieuw te proberen met een ex is eigenlijk heel gewoon”, zegt Theresa DiDonato, sociaal psycholoog en hoogleraar psychologie aan de Loyola University Maryland. Volgens schattingen heeft 40 tot 50 procent van de mensen het opnieuw geprobeerd met een ex om een ​​nieuwe relatie te beginnen. Maar of het een goed idee is?

De relaties zijn vaak van mindere kwaliteit

Het opnieuw proberen met een ex betekent niet meteen dat het deze keer wel goed zal gaan. Daar is meer voor nodig dan een verlangen om weer samen te zijn. Volgens onderzoek zijn er aanwijzingen deze (knipperlicht) relaties van een mindere kwaliteit zijn dan relaties die nog geen breuk hebben meegemaakt. Vergeleken met de relaties die nog nooit een relatiebreuk hebben meegemaakt, melden de mensen die het opnieuw proberen met een ex het volgende:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

 • Ze zijn minder tevreden.
 • Ze voelen minder bevestiging.
 • Ze voelen minder liefde.
 • Ze zijn minder seksueel bevredigd.
 • Hun behoeften worden minder vervuld.

DiDonato zegt dat er niet veel voordelen zijn aan een hereniging met een ex. “Verder geldt dat hoe vaker stellen uit elkaar gaan en herenigd worden, hoe meer negatieve kenmerken ze over hun relaties noemen”, zegt ze. Maar ondanks dat ze hun relatie negatiever ervaren, blijven ze terugkeren naar diezelfde relatie. Waarom? Ook dat is onderzocht.

Redenen waarom mensen het opnieuw proberen met ex

Mensen proberen het om verschillende redenen opnieuw met hun exen. De belangrijkste reden is dat ze nog gevoelens voor elkaar hebben. “Ex-partners zijn simpelweg niet over elkaar heen”, zegt DiDonato. “Liefde, zo lijkt het, stopt niet wanneer een relatiebreuk plaatsvindt, en het kan mensen ertoe aanzetten om weer bij elkaar te komen.” Dit zijn de 10 meest genoemde redenen waarom mensen het opnieuw proberen met een ex, zo stelt onderzoek:

 1. Aanhoudende gevoelens: “Ik heb haar meer gemist dan ik me ooit had kunnen voorstellen.”
 2. Gezelschap: “Ik miste het om iemand te hebben.”
 3. Vertrouwdheid: “Het was makkelijk om terug te vallen in oude gewoontes.”
 4. Partner is de ware: “Ik wist dat hij de ware voor mij was.”
 5. Wilde dat het werkte: “We wilden het nog een keer proberen en kijken of het zou kunnen werken.”
 6. Percepties veranderd: “Het duurde even voordat ik me realiseerde dat ze nog steeds belangrijk was.”
 7. Partner veranderde: “Het leek alsof hij zijn leven echt had veranderd.”
 8. Geen betere alternatieven: “Ik dacht dat ik niemand zoals hem zou ontmoeten.”
 9. Uit elkaar gaan was een fout: “Ik realiseerde me dat ik een fout had gemaakt.”
 10. Sympathie voor partner: “Ik voelde me slecht omdat ik hem had gedumpt, terwijl hij zo goed voor me was.”

Weer samen, maar voor hoelang?

We zien het allemaal van tijd tot tijd: stellen die met een fikse ruzie uit elkaar gaan, het opnieuw proberen en het vervolgens ook nog laten werken. Maar veel vaker proberen stellen het opnieuw om te beseffen dat het nieuwe liefdesverhaal op dezelfde manier eindigt – een herhaling van waarom ze in eerste instantie uit elkaar gingen. Het is hetzelfde liedje, alleen met een ander couplet.

“Veel stellen die het opnieuw proberen lopen tegen problemen in hun hernieuwde relaties aan”, zegt DiDonato. “Naast de emotionele achtbaan van uit elkaar gaan en dan weer herenigen, merken mensen op dat ze misschien verwachten dat hun relatie deze keer anders zal zijn en ervaren ze teleurstelling en spijt wanneer ze ontdekken dat dezelfde patronen of problemen die hen de eerste keer ongelukkig hebben gemaakt, weer opduiken.”

DiDonato zegt dat het uiteindelijk afhankelijk is van de reden waarom mensen in eerste instantie hun relatie verbraken. “Uit elkaar gaan vanwege een mismatch in gewoonten of doelen, bijvoorbeeld, is iets anders dan uit elkaar gaan vanwege afkeuring van de ouders of een verhuizing die het een relatie op afstand zou hebben gemaakt.”

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie