Relaties maken gelukkig, toch? Nou, niet helemaal, suggereert nieuw onderzoek. De ‘happily ever after’ waar vrouwen over dromen als ze in het huwelijksbootje stappen? Het zou zomaar een misstap kunnen zijn die hen niet méér tevreden maakt met hun leven, maar juist minder. Zijn ze dus wel echt gelukkiger zodra de ring om de vinger is geschoven?
Of stel dat het een nieuwe relatie is na een eerdere relatie, waardoor er – hopelijk – is geleerd van eerder gemaakte fouten. Geeft dit vrouwen een boost in zelfvertrouwen naarmate de relatie vordert? Deze en meer vragen worden beantwoord in een onderzoek uit 2021 dat is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Family Psychology.
Wat doen relaties met het zelfbeeld en de tevredenheid?
Een groep wetenschappers analyseerde de gegevens van 554 Duitse deelnemers die in de loop van het representatieve onderzoek twee relaties hadden gehad. In verschillende fases van hun relaties gaven de deelnemers inzicht in hun zelfbeeld, tevredenheid met hun leven en eventuele depressieve symptomen. In de kern wilden de onderzoekers dit weten: hoe de gevoelens van iemand over zichzelf en hun leven veranderen naarmate een relatie vordert.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Uit het onderzoek blijkt dat mensen in de loop van een relatie de neiging hebben zich slechter te voelen over zichzelf en hun leven. Het gevoel van eigenwaarde daalt en depressie slaat toe. En het is niet alleen tijdens de eerste relatie dat dit gebeurt – bij een volgende relatie is het niet anders.
“Eerdere studies hebben aangetoond dat wanneer mensen voor het eerst trouwen, ze zich in eerste instantie meer tevreden voelen met hun leven – tenminste onder degenen die trouwen en getrouwd blijven,” zegt sociaal psycholoog Bella DePaulo van PsychologyToday. “Dat is echter slechts een effect van de honeymoonfase – het duurt niet lang,” voegt ze eraan toe.
Als de honeymoonfase voorbij is
De wetenschappers van het Duitse onderzoek ontdekten hetzelfde toen bleek dat mensen zich na een jaar in de tweede relatie minder depressief voelden en meer tevreden met hun leven. En ook hadden ze een hoger zelfbeeld dan een jaar voordat hun vorige relatie eindigde. Life was good in de beginfase. Maar het was niet voorgoed.
Na het eerste jaar van de tweede relatie beginnen mensen zich depressiever te voelen en minder tevreden met hun leven. En zoals het voorbeeld van de eerste relatie laat zien, krijgt de eigenwaarde ook een deuk. Het traject dat mensen doorlopen tijdens de tweede relatie is vergelijkbaar. Na verloop van tijd voelen mensen in relaties zich slechter over zichzelf en hun leven. Ze waren zelfs depressiever dan tijdens de eerste relatie.
Mannen vs vrouwen
Dan over naar de vergelijking tussen mannen en vrouwen, want die verschillen hebben de onderzoekers ook naast elkaar gelegd. Ervaren vrouwen de relaties anders dan mannen? Voelen ze zich gelukkiger en minder depressief dan mannen? Het antwoord is nee. Elke keer dat er een verschil was met de mannen, waren het de vrouwen die het slechter deden.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
Gemiddeld voelden zowel de mannen als de vrouwen zich slechter over zichzelf en hun relatie naarmate de eerste relatie vorderde. Maar de vrouwen voelden zich er slechter over. Vergeleken met de mannen voelden ze zich nog minder tevreden, minder goed over zichzelf en meer depressief gedurende de relatie.
Bovendien werden de gehuwde stellen vergeleken met mensen die zich in andere relatiefases bevonden, zoals met mensen aan het daten waren of samenwoonden. Je zou verwachten dat het huwelijk iets extra’s zou leveren wat gehuwden net iets gelukkiger zou maken. Maar ook dat bleek niet zo te zijn. De onderzoekers ontdekten dat het huwelijk deze mensen niet meer tevreden maakte met hun leven of met zichzelf. Ze voelden zich ook niet minder depressief.
De fascinatie voor relaties
Wat dit onderzoek laat zien is dat we het allemaal verkeerd zouden kunnen hebben. De relatie en het huwelijk als toegangspoort tot een leven vol geluk? Het tegendeel wordt bewezen in dit onderzoek.
Bella DePaulo zegt: “Happily ever after is een sprookje. Echte mensen in liefdesrelaties voelen zich na verloop van tijd meestal slechter. Ze voelen zich minder tevreden met hun relatie en depressiever, en hun gevoel van eigenwaarde zakt. Mensen die een nieuwe partner hebben gevonden, voelen zich meer tevreden en minder depressief, en hun zelfrespect neemt ook toe,” zegt ze. “Maar dat blijft niet zo”.
DePaulo zegt dat mensen naarmate de relatie vordert zich doorgaans minder tevreden, depressiever en minder goed over zichzelf voelen. “Jaren in de nieuwe relatie voelen ze zich niet beter over zichzelf en niet gelukkiger over hun leven dan aan het begin van het vorige relatie. Ze voelen zich echter meer wel depressiever.”
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.