De honeymoon: wat is dat voor periode?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Is het altijd je droom geweest om eens te trouwen? Dan heb je vast al nagedacht over bepaalde details. Welke jurk of welk pak wil je dragen op je grote dag? En wie nodig je allemaal uit? Heb je een favoriet nummer waar je op zou willen dansen? En hoe groot moet de bruidstaart zijn? Maar nog belangrijker is het moment na de bruiloft: de huwelijksreis.

Het is het ideale moment om na alle chaos en hectiek tot rust te komen met je kersverse man of vrouw en samen te genieten van het getrouwde leven en de honeymoon. Maar wat is de honeymoon precies voor periode?

Wat is de honeymoon?

Amerikanen en Britten noemen de periode van vier tot zes weken na de trouwdag de honeymoon. Daarbij maakt het voor het begrip niet uit of een koppel nu wel of niet op huwelijksreis gaat. De honeymoon is voor een pasgetrouwd stel bedoeld om zich terug te trekken uit alle hectiek rondom de bruiloft, lekker te ontspannen en van elkaar te genieten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het is dan ook algemeen bekend dat het stel tijdens deze periode niet onnodig gestoord mag worden. Dat wil zeggen, niet door verzekeringsmaatschappijen, telemarketeers en andere verkopers. Maar ook niet door familie en vrienden, dus ook zeker niet door een schoonmoeder die zich overal mee wilt bemoeien. Komt dat even goed uit 😉

Waar komt het begrip vandaan?

Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekent het ‘honingmaan’. Hoewel die in andere landen wel zo vertaald is naar hun eigen taal, gebruiken wij die term in Nederland niet. Maar waarom eigenlijk niet?

Honeymoon duidt immers op de gelukkigste maand van het huwelijk, die zo zoet is als honing. En na die eerste maand gaat het gewone leven weer verder, net als dat de maan verschillende getijden kent en na een volle maan ook weer afneemt. Zo zou het volgens de theorie ook zijn met de liefde van een bruidspaar: als een honingmaan.

Daarnaast dacht men vroeger dat het drinken van honingwijn de vruchtbaarheid zou vergroten. In de maand na de bruiloft kregen veel vrouwen dit dan ook te drinken, in de hoop snel zwanger te worden.

honeymoon

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De andere theorie over de honeymoon

Een andere theorie is dat het woord honeymoon is afgeleid van het Noorse woord voor ‘verstopt’. Vroeger hadden vrouwen het niet altijd voor het kiezen en moesten zij soms trouwen met een man die voor hen uitgekozen werd. Mannen gingen toen niet op hun knieën om een vrouw ten huwelijk te vragen. Het was dan ook allesbehalve romantisch.

De periode na het huwelijk werd dan gezien als een tijd waarin het nieuwe stel zich even kon terugtrekken/verstoppen. Waarschijnlijk om pas echt kennis met elkaar te maken en erachter te komen met wie zij eigenlijk in het huwelijksbootje waren gestapt.

De uitdrukking ‘swept off her feet’

En zegt de Engelse uitdrukking ‘swept off her feet’ je iets? We zeggen dat tegenwoordig om aan te geven dat we helemaal weg zijn van iemand. Maar het stamt uit de tijd waarin mannen hun toekomstige levenspartner over hun schouder gooiden en eigenlijk weg roofden van hun familie om met hen te kunnen trouwen.

De familie van de vrouw staakte de zoektocht na een tijd, waarna de man en vrouw weer in het openbaar gezien konden worden. Omdat de vrouw in de meeste gevallen dan al zwanger was, had de familie niet zoveel meer te zeggen over het huwelijk.

golven

Tips voor de perfecte honeymoon

Heb je al een idee van hoe jij en je partner de honeymoon met elkaar willen doorbrengen? Probeer in elk geval van tevoren te bespreken hoe jullie het allebei voor je zien. Misschien wil jij wel graag op reis, terwijl je partner liever een week op de bank tv kijkt. Weet je dat vooraf, dan valt er nog enigszins te onderhandelen met elkaar. Je hebt namelijk geen zin in discussies of ruzies nadat jullie net getrouwd zijn. Op deze manier houd je het gezellig.

Misschien is het leuk om samen een fotoboek samen te stellen van jullie grote dag of alle muziek die werd gedraaid op de bruiloft op een cd’tje te branden. Maak er in elk geval samen een mooie periode van, vol gelukkige herinneringen.

Het plannen van de honeymoon

Regel nummer één: niet te veel plannen. De honeymoon is de periode na het huwelijk waarin jullie eindelijk tijd hebben om tot rust te komen. En waarin er eindelijk weer tijd is voor elkaar, echte quality time. Geniet daarvan en probeer vooraf niet te veel plannen te maken en alles tot in detail uit te stippelen.

Gaan jullie op huwelijksreis, dan moet die reis natuurlijk wel geboekt worden. Maar probeer ook ruimte vrij te laten voor onverwachte leuke dingen en spontane acties. Op die manier ontstaan vaak de leukste herinneringen. En dat is wat je wilt overhouden aan deze bijzondere reis: mooie herinneringen om nog jaren samen op terug te blikken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie