Home Algemeen Voelen mannen of vrouwen zich meer eenzaam? Dit onderzoek geeft het antwoord

Voelen mannen of vrouwen zich meer eenzaam? Dit onderzoek geeft het antwoord

2 minuten leestijd
1
eenzaam man

Voel je je niet verbonden met anderen? Mis je een hechte band? Heb je minder contact met anderen dan je zou willen? Het valt allemaal onder de noemer eenzaamheid. Volgens het CBS geven In Nederland bijna 550 duizend mensen aan dat ze eenzaam zijn. En dat zijn zowel mannen als vrouwen. Maar welk geslacht voelt zich nu meer eenzaam?

‘Mannen zijn vaker eenzaam dan vrouwen’

Het laatste onderzoek van het CBS in 2016 was duidelijk: meer mannen dan vrouwen voelen zich eenzaam. Bijna 330 duizend mannen en bijna 220 duizend vrouwen waren eenzaam. Maar in andere onderzoeken werd geconcludeerd dat eenzaamheid onder vrouwen groter was. Het was de reden waarom een team eenzaamheidonderzoekers een grote meta-analyse opzette om deze vraag op een systematische en grondige manier te onderzoeken.

“In veel onderzoeken naar eenzaamheid zijn genderverschillen onderzocht. Heel vaak las ik een conclusie als: ‘We vonden dat eenzaamheid hoger was bij vrouwen, wat in lijn is met eerder onderzoek.’ Maar even vaak las ik dezelfde conclusie alleen met de bevinding dat eenzaamheid hoger was onder mannen,” zegt Marlies Maes, een onderzoeker van de KU Leuven, tegen PsyPost. “Dus ik wilde weten wat er aan de hand is; zijn mannen of vrouwen meer eenzaam?”

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

399.798 mensen

Maes en haar collega’s bundelden de gegevens van 399.798 mensen uit 45 landen die de afgelopen 39 jaar zijn verzameld in onderzoeken. Ze onderzochten drie verschillende soorten eenzaamheid: intiem (geen hechte verbindingen), relationeel (geen netwerk van sociale relaties) en collectief (geen verbindingen met vergelijkbare anderen). Dit grote onderzoek geeft het antwoord op de veelgestelde vraag wie meer eenzaam is: mannen of vrouwen?

De onderzoekers vonden een statistisch significant verschil tussen de geslachten, wat niets meer of minder betekent dat mannen zich net iets vaker eenzaam voelen dan vrouwen. Dit is vooral het geval bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Maar het algemene verschil tussen mannen en vrouwen was minuscuul.

“Mannen en vrouwen lijken meer op elkaar dan dat ze van elkaar verschillen op het gebied van eenzaamheid. We vonden zeer vergelijkbare gemiddelde niveaus van eenzaamheid voor mannen en vrouwen, van kindertijd tot ouderdom, voor verschillende soorten eenzaamheid en over een reeks demografische achtergrondvariabelen. We concludeerden dus dat er geen wezenlijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen met betrekking tot (gemiddelde niveaus van) eenzaamheid,” aldus Maes.

“Ik denk dat de verschillen binnen geslachten veel groter zijn dan de verschillen tussen mannen en vrouwen en dat het daarom het meest logisch is om naar het individu te kijken in plaats van naar mannen versus vrouwen – maar dat is natuurlijk een kwestie waar meer onderzoek voor nodig is.”

Buffer tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is van alle leeftijden, komt voor onder alle lagen van de bevolking en meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is er een goede buffer tegen eenzaamheid: een relatie – mits deze standhoudt.

Mensen met een vaste relatie zijn minder vaak eenzaam, zowel mannen als vrouwen. Onder mensen die getrouwd zijn of samenwonen voelen minder mensen zich sterk eenzaam (7 procent) dan onder mensen die ongehuwd zijn (14 procent), gescheiden zijn (22 procent) of hun partner hebben verloren (17 procent).

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Eén reactie

  1. Anoniem

    28 maart 2020 at 14:00

    Datingsites vertrouw ik per definitie NIET, wat daar uitrolt is altijd iets wat je niet wilt. Afwijzing, etc.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Happn Voice: datingapp lanceert stem- en audiofuncties

Datingapp happn heeft een aantal nieuwe audiofuncties geïntroduceerd waarin je stem centra…