Relatie met je collega? 11 manieren waarop het je carrière kan schaden

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Het is spannend, intens en geeft een heerlijk gevoel: die collega waar je al maanden over dagdroomt, blijkt ook gevoelens voor jou te hebben. En terwijl het je nooit is opgevallen, fantaseerde jij niet alleen over je collega, andersom gebeurde dat ook.

Het is niet eens verwonderlijk dat dit je overkomt. Want het gebeurt non-stop; een oppervlakkige interactie met een collega gaat verder dan ‘vriendelijk’. Wat begon als een onschuldig gesprek over de kwartaalcijfers eindigde in een flirterig gesprek waarvan je achteraf denkt: “..zei ik dat echt?”

Want als je dag na dag dezelfde vloerbedekking deelt met iemand die ook nog eens dezelfde interesses heeft, dan vervagen de grenzen. Een flirt op de werkplek kan daarom zowel gevaarlijk als opwindend zijn. Opwindend omdat je in het geheim navigeert tussen lust en liefde, gevaarlijk omdat het je carrière kan schaden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Voorkomen dat het je carrière schaadt

Hoewel een relatie met een collega niet verboden is, kan het wel wat scheve gezichten opleveren. Vooral als je erover zwijgt tegenover andere collega’s en je geliefde niet alleen je partner is, maar ook je ondergeschikte, dan kun je rekenen op de nodige heisa. Sterker nog: het kan reden zijn om je te ontslaan.

Niemand zit te wachten op een vroegtijdig ontslag. Dit zijn 11 manieren waarop een relatie met je collega catastrofaal kan zijn voor je loopbaan.

1. Je liefdesleven als roddelonderwerp van collega’s

Roddelen gebeurt bij elk bedrijf en op elke afdeling. Mannen praten over dat lekkere kontje van het vrouwtje op afdeling X, vrouwen over de slechte kledingkeuze van de mannen op afdeling Y. Weet je waar zowel mannen als vrouwen over roddelen? Flirts op het werk.

Zodra je een relatie begint met iemand op je werk, dan verspreidt het gerucht zich binnen no-time als een lopend vuurtje. De ogen die constant op je zijn gericht als je je partner toespreekt: deze kunnen voor problemen in de relatie zorgen.

2. Het kan leiden tot verzuim

Alles is koek en ei wanneer je smoorverliefd op elkaar bent. Alleen is deze onstuimige dopamine-rush niet meer dan een tijdelijke fase. Op een gegeven moment dalen de verliefdheidshormonen neer totdat ze weer op een stabiel niveau zijn beland. Misschien kom je er na een paar maanden achter dat het slechts een bevlieging was.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het loopt uit op een fikse ruzie en jullie willen elkaar nooit meer tegenkomen. Maar als je samenwerkt, is het moeilijk om die persoon te vermijden. Dit kan ertoe leiden dat je je ziek meldt op je werk, omdat je het niet aankunt om nog met deze persoon geconfronteerd te worden.

wensen eisen

3. Je kunt je baan verliezen

Zelfs als de relatie goed gaat, en een breuk helemaal niet aan de orde is, dan nog zijn er gevaren. Dit kan gebeuren als het bedrijf waar je werkt een gedragscode heeft voor relaties op de werkvloer. Daarin zijn regels opgesteld waaraan je als stel moet voldoen, vaak gecombineerd met een meldplicht aan een vertrouwenspersoon. En als je je niet aan deze regels houdt, dan zou je je baan kunnen verliezen.

4. De relatie kan juridische gevolgen hebben

De problematische gevallen van een relatie met een collega uiten zich vaak pas als de relatie is beëindigd. Dat is het moment waarop één of beiden met modder beginnen te gooien. In sommige gevallen kan dit leiden tot lastige consequenties. Zo kan je ex een klacht tegen je indienen voor seksuele intimidatie; alleen om wraak te nemen.

5. Het kan je huidige relatie ruïneren

Laten we eerlijk zijn: niet alle relaties op het werk ontstaan tussen twee single werknemers. Sommige mensen die een relatie op het werk beginnen, starten met een geheime affaire. In het diepste geheim onderhouden ze (seksueel) contact met een collega, achter de rug om van hun partner. Zoals je het al raadt, kan het overspel met een collega de ooit-zo-gelukkige relatie ruïneren.

6. Het kan een vijandige werkomgeving creëren

In het geval van een hiërarchische verhouding tussen jou en je geliefde collega, kan de relatie ervoor zorgen dat er situaties ontstaan die een negatieve invloed hebben op je werkomgeving. Je collega’s zijn misschien niet zo blij met het idee dat je een relatie hebt met de leidinggevende.

Ze kunnen het gevoel krijgen dat je wordt voorgetrokken of dat er tijdens pillow talk wordt gesproken over wat in vertrouwen op het werk is gezegd. Als gevolg van hun wantrouwen kunnen zij het extra moeilijk voor je maken door zich vijandig op te stellen.

aantrekkingskracht

7. Het kan je reputatie schaden

Een relatie met een collega maakt je kwetsbaar. Terwijl je je zo professioneel mogelijk wilt opstellen, geeft je geliefde je een kus op de wang. “Oeps, het zal niet meer gebeuren.” En toch krijg je om de haverklap een knuffel en een kus. Al deze kleine acties en goedbedoelde vormen van affectie kunnen ervoor zorgen dat je reputatie op het werk verandert en misschien word je zelfs bestempeld als een van die love birds die werk en privé niet kunnen scheiden.

8. Het is nooit mogelijk om zaken en privé volledig te scheiden

Vraag het aan iedereen die samenwerkt en daarnaast samenleeft met een collega. Persoonlijke zaken kunnen de professionele interactie tussen jou en je partner beïnvloeden. Conflicten die in de privésfeer ontstaan, worden op het werk uitgevochten. Confrontaties thuis lopen uit op elkaar volledig negeren op het werk, terwijl je eigenlijk zou moeten samenwerken. Hoe erg je ook je best doet, het is nooit helemaal te scheiden.

9. Je kunt een promotie mislopen

Relaties tussen twee in positie gelijkwaardige werknemers is vaak geen probleem. Dat is het vaak wel als een van beiden een directe ondergeschikte is aan de ander. En als je dus promotie wilt maken om leidinggevende te worden, dan is dit volgens de regels misschien helemaal niet mogelijk binnen het bedrijf waar je werkt.

werk team mensen

10. Je objectiviteit staat op het spel

Voor degenen in een machtspositie is het belangrijk dat een relatie met een ondergeschikte gescheiden wordt met de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Want als het lijkt alsof je je partner voortrekt, dan is het einde zoek en twijfelt iedereen aan je objectiviteit. Dus voordat je het functioneringsgesprek ingaat met je geliefde, denk eraan dat anderen die salarisverhoging in twijfel zullen trekken.

11. Succes van de één kan jaloezie veroorzaken bij de ander

Stel dat het volgens de regels toegelaten is om een relatie te hebben met een ondergeschikte, dan zou de promotie van een van beiden alsnog problemen kunnen opleveren. Niet op het werk, maar binnen de relatie. Degene die niet gepromoveerd wordt kan jaloers worden: “waarom jij wel en ik niet?” Terwijl je evenveel uren maakt en dezelfde passie toont lukt het de één wel, en de ander niet. En als je met elkaar in een relatie zit, zou dit tot meningsverschillen kunnen leiden.

Een relatie met je collega: het gaat gepaard met een interessante dynamiek waarmee je rekening moet houden. Stel jezelf dus eerst een aantal cruciale vragen voordat je concrete conclusies trekt over je flirt met een collega. Is dit wel echt wat je wilt? Welke gevolgen heeft het voor je carrière? En ben je bereid om de gevolgen te ondergaan, in de naam der liefde?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie