Relaties op de werkvloer: cijfers en onderzoeken over liefde op het werk

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Een bloeiende carrière krijgt tegenwoordig de hoogste prioriteit in het leven van vele Nederlanders. Gemotiveerd door bonussen, promoties en een riant salaris halen we het onderste uit de kan om werkgevers tevreden te stellen.

De kinderwens wordt opgeschoven naar de toekomst, terwijl we allemaal lange uren doorbrengen op onze werkplek. En vaak doe je dat niet alleen. Daarom is de werkplek een broedplaats voor nieuwe relaties.

Deze relaties tussen collega’s beginnen zakelijk en vormen dankzij teamwork de basis voor een enthousiaste en stimulerende werkomgeving. Alleen blijft het daar vaak niet bij. Soms is de klik net iets te sterk om exclusief zakelijk te blijven en worden twee collega’s vrienden. En soms gaat het nog iets verder en bloeit er een liefde op. We hebben het over een liefdesrelatie op het werk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe ontstaan ze?

Je werkplek is niet zomaar een locatie; het is de plek waar je elke dag het grootste deel van je tijd doorbrengt. Als je geen zzp’er bent, dan werk je waarschijnlijk elke dag samen met andere mensen. Of dat nu op kantoor is, in de fabriekshal of aan de balie; elke dag dezelfde gezichten, of juist steeds nieuwe gezichten.

Van al deze mensen die je ontmoet en leert kennen, kan er één tussen zitten die op dezelfde golflengte als jou zit. Je ziet elkaar elke dag, deelt dezelfde interesses en werkt intensief samen. En als deze persoon ook nog eens aantrekkelijk is, dan heb je een “probleem”. Want relaties op de werkvloer? Daar houden werkgevers niet zo van, omdat dit weer kan leiden tot scheve gezichten.

Voor de werkgever kan het een voordeel zijn dat verliefde collega’s langer werken, meer gedreven zijn en zich minder vaak ziek melden, zo blijkt uit onderzoek. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Relaties op de werkvloer kunnen leiden tot onrust binnen de werkomgeving. En dat is niet zo gek, vooral niet als de relatie tussen de twee collega’s wordt beëindigd. Dan is niet alleen een vervelend gevolg voor de collega’s zelf, maar ook voor de werkgever.1

rug stel divider

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De cijfers

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland 296.000 werknemers zijn die een relatie hebben met een collega. Dit komt neer op op zo’n 4% van het totaal aantal werknemers in Nederland. Aangezien een relatie uit twee of meer mensen bestaat, betekent dit dat er bijna 150.000 stelletjes zijn op de werkvloer van Nederlandse bedrijven.2

Het zijn er misschien zelfs veel meer, omdat de geheime relaties, flirts en korte relaties niet zijn meegeteld. De cijfers van het CBS geven misschien dus een vertekend beeld, omdat alleen samenwonende of getrouwde stellen zijn geteld waarvan bekend is dat ze op hetzelfde adres wonen.

Daten met een collega steeds minder taboe

Onderzoek van uitzendbureau Unique onder 589 werknemers vertelt ons dat twee derde (66%) weleens te maken heeft gehad met liefde op de werkvloer. Ruim de helft (55%) geeft aan zelf verliefd te zijn geweest op een collega. 11% is nog nooit verliefd geweest op een collega, maar heeft wel een liefdesverklaring van een collega ontvangen.

“Dat liefde hoogtij viert op de werkvloer, dat blijkt maar weer eens uit dit onderzoek. Als je zelf niet verliefd bent op een collega, dan is er misschien wel een collega verliefd op jou”, zegt Nicole Tollenaar, HR directeur Unique.3

date

Relatie met collega geen probleem

Uit een enquête van datingsite EliteDating onder 300 van hun leden blijkt dat de meerderheid het wel ziet zitten om op date te gaan met een collega. En ook wordt een seksrelatie met een collega niet uitgesloten.

  • 55% heeft weleens een spannende flirt gehad tijdens kantooruren.
  • 40% heeft weleens een date met een collega gehad.
  • 72% zou graag op date gaan met een collega.
  • 61% zegt weleens seks te willen hebben op het kantoor.

Volgens dit onderzoek heeft 66% van de ondervraagden nog nooit een seksuele relatie gehad met een collega, maar zouden velen dat wel graag willen. 63% van de single werknemers zegt weleens een seksuele fantasie gehad te hebben over iemand die in hetzelfde bedrijf werkt, met name over een collega uit het eigen team (72%).

Wat de meest geliefde plek is om de liefde te bedrijven op de werkvloer? Bovenaan het lijstje staat het eigen kantoor (38%), gevolgd door het toilet (22%) en de lift (17%).

Dagdromen over je collega

Een op de drie Nederlanders heeft weleens erotisch gedagdroomd over een collega of leidinggevende. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2019 van Panelwizard onder 1.108 werkende Nederlanders. Het zijn vooral mannen die dit doen, met 35% van hen die een hoofdrol geven aan een collega in een van hun dromen. Onder vrouwen ligt dit percentage slechts op 23%. In gedachten heeft een fors deel van de ondervraagden dus al een avontuurtje met een collega beleefd. Maar dit blijft voor velen bij een fantasie.4

stop hart

Afleidend en negatief voor carrière

Hoewel een aardig groot deel van de Nederlanders verliefd is geweest op een collega, is hun mening over zo’n romance niet erg positief. Uit onderzoek van Viking, een leverancier van kantoorbenodigdheden, onder 1000 werkenden blijkt dat 60% van hen een relatie met een collega als afleidend beschouwd. 50% denkt bovendien dat de relatie hun carrière negatief kan beïnvloeden. Als gevolg hiervan zegt ruim 37% van de ondervraagden nooit een relatie aan te gaan met een collega.

Gedragscode als oplossing

Dat de combinatie van liefde en werk niet voor iedereen werkt, dat is duidelijk. Vooral in het begin is het een grijs gebied: licht je je werkgever in als je een eerste date hebt? Of doe je dat pas als het een “echte” relatie is?

Om dergelijke situaties in goede banen te leiden hebben steeds meer bedrijven een gedragscode voor relaties op de werkvloer. De werkgever mag relaties tussen werknemers niet verbieden, maar wel beleid instellen zodat er geen problemen ontstaan met betrekking tot de werkzaamheden en onderlinge verhoudingen.

“Een relatie heeft wel bijna altijd invloed op werk, een werkgever mag daarom in zo’n situatie wel normen en eisen stellen”, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen.5

Dat liefde op de werkvloer zijn nadelen heeft, wordt bevestigd door de voorbeelden die geregeld in de media verschijnen. Medewerkers die dickpics versturen naar collega’s, Bill Clinton en zijn sigaar en de ongewenste liefde tussen de directeuren van Ajax en Feyenoord: liefde en seks kunnen het werk verstoren. Dat kan ook in de minder ernstige gevallen, bijvoorbeeld als je een aangaat met iemand die hiërarchisch onder of boven je staat.6,7

“Dan is er namelijk ook sprake van afhankelijkheid en dat ligt gevoelig. Een werkgever heeft in zo’n situatie het recht om in te grijpen en bijvoorbeeld één van de twee over te plaatsen of een nieuwe functie te geven”, zegt Van Gelderen.

Een relatie beginnen met iemand van je werk is spannend, gemakkelijk en handig. Maar het kan soms ook desastreus zijn voor je persoonlijke leven. En in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ontslag: het is maar net hoe ver je gaat en of je je aan de regels houdt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie