Wat is polyamorie en een polyamoreuze relatie?

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Polyamorie is een term afkomstig uit de Griekse taal, vrij vertaald betekent het “vele liefdes” of “meervoudige liefde”. Waar veel mensen denken dat je niet op meerdere personen tegelijk verliefd kunt zijn is dat het tegenovergestelde van polyamorie. Je kunt namelijk wel op meerdere personen tegelijk verliefd zijn en ook liefde delen met al deze mensen.

Als we spreken over polyamorie dan is iedereen het erover eens dat het prima is dat elke partner andere romantische relaties onderhoudt. Wie denk dat het allemaal om de seks te doen is heeft het mis; het gaat bij deze relatievorm bijna volledig om de liefde, seks is slechts bijzaak.

Geen vreemdgaan

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is er geen sprake van vreemdgaan binnen deze relatie. Binnen een polyamoreuze relatie wordt er namelijk eerst overlegd met de andere partner(s) voor er een romantische relatie met iemand anders aangegaan wordt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het is geen vreemdgaan als iedereen er kennis van heeft en er zelfs goedkeuring voor heeft gegeven. Het gebeurt niet in het geheim, maar iedereen weet er vanaf. Waarom zou je in deze situatie ook willen vreemdgaan als niemand er problemen mee heeft.

In het geheim afspreken in een hotel en het bed delen met een collega als je partner enkele dagen voor werk weg is valt nooit onder de noemer polyamorie; dat is overduidelijk vreemdgaan. Als er sprake zou zijn van polyamorie dan zou je partner er vanaf weten en er geen probleem mee hebben.

Gecompliceerd?

In een “normale” relatie is er sprake van twee meningen maar bij een polyamoreuze relatie zijn er meer meningen waardoor het niet makkelijker is. Afhankelijk van de dynamiek en regels in de relatie maar ook de band onderling kan het eenvoudig zijn of uiterst gecompliceerd. Om het voor iedereen leuk te houden is communicatie en openheid binnen deze relatie onmisbaar. Vooral als er sprake is van jaloezie is het belangrijk om er met elkaar over te praten.

Iedereen binnen de relatie wil evenveel aandacht. Als de ene partner de andere partner veel aandacht geeft en bijna geen aandacht aan de derde partner dan lopen de verhoudingen al snel scheef met jaloerse gevoelens als gevolg. Bovendien is er vaak sprake van verschillende soorten relaties onderling. Zo is het mogelijk dat er een hoofdkoppel is die voor elkaar bepalen wat wel en niet mag. In de meeste situaties zijn dit de partners die het langst bij elkaar zijn.

Wat zijn de voordelen?

De polyamoreuze relatie geeft je ten eerste het gevoel dat je bij een groep hoort. Deze groep kan je meer steun bieden dan een enkele partner. De zekerheid van het onderdeel zijn van een groep geeft je meer zelfvertrouwen. Het is uiteraard een unieke ervaring om met meerdere personen een relatie te hebben.

Met meerdere partners zijn er uiteenlopende ervaringen waardoor je jezelf openstelt om zelf ook meer ervaring op te doen. Als je meer creativiteit in bed wilt dan kun je meer afwisseling meemaken maar ook meer experimenteren met je voorkeuren in bed.

En de nadelen?

Zoals je waarschijnlijk wel kunt voorstellen kan het een bron van stress zijn in periodes dat het niet lekker loopt. Met meer personen zijn er meer meningsverschillen en in potentie veel meer bronnen van spanning. Het is makkelijker om een meningsverschil te krijgen en moeilijker om het weer op te lossen als er meerdere personen betrokken zijn.

Het kan hiernaast moeilijk zijn om voor iedereen tijd vrij te maken wat tijdrovend is en vraagt om een strakke planning. Er is niet één partner waar je rekening mee moet houden maar meerdere partners. Het gevolg is dat er ook meerdere partners rekening met jou moeten houden en zo is de kans groter dat je hart gebroken wordt.

Zoals je leest komt er nogal wat bij kijken om een polyamoreuze relatie te onderhouden. In de meeste gevallen is het een natuurlijk proces waarbij een bestaande relatie uitgebreid wordt met een derde partner. Het is niet makkelijk, maar de moeite waard als je een speciale ervaring wilt met vele liefdes.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie