Wat is een driehoeksverhouding?

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Ben je ooit verliefd geweest op iemand die zelf verliefd was op jou maar ook op iemand anders? Of voel je je aangetrokken tot iemand anders dan je partner waar je misschien iets mee wilt proberen? Dit zijn typische situaties waarin een driehoeksverhouding kan ontstaan: een gecompliceerde relatie tussen drie personen. Er wordt over deze verhouding gesproken als twee personen op één en dezelfde persoon verliefd zijn maar ook als de drie personen onderling een relatie met elkaar hebben. De naam voor deze relatie wordt hiernaast ook gebruikt in de situatie waarom iemand op twee tegelijk personen verliefd is.

Wat maakt het anders?

Wanneer liefde door twee personen gedeeld wordt is het simpel en direct. Dit geldt niet voor een relatie waarin twee personen vechten om de liefde van een derde zoals dit bij een driehoeksverhouding gebeurt. Zodra de derde persoon om de hoek komt kijken verandert de dynamiek van een relatie volledig. De ene persoon krijgt te weinig aandacht als de andere twee met elkaar afspreken, jaloezie is aan de orde van de dag en geluksmomenten worden afgewisseld met irritatie en wanhoop. De driehoeksverhouding is geen makkelijke relatie om te onderhouden.

Geen driehoeksverhouding

Alleen verliefd zijn of je aangetrokken tot een ander terwijl je al een relatie hebt betekent niet dat je een driehoeksverhouding hebt. Dit kan alleen als je er werk van maakt en met beide personen een relatie aangaat. Als je bijvoorbeeld in een relatie zit en een crush op iemand anders hebt dan is het niet meteen een driehoeksrelatie. Dit is alleen het geval als je afspreekt met je crush en er wat mee doet.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Hoe kom je erin terecht?

Het lijkt misschien dat het niets voor je is maar onbewust en zonder je eigen keuze kun je in deze situatie belanden. Bijvoorbeeld, je bent single en wordt verliefd op iemand die al een relatie heeft. Dit kan iedereen overkomen en is het perfect recept voor een driehoeksverhouding. Je kunt het voor je houden en je gevoelens negeren maar mocht je er actief wat mee doen dan kan het leiden tot een driehoeksverhouding. Het is niet moeilijk om in deze situatie terecht te komen. Het begint met een onschuldige en aantrekkelijke afleiding die uitgroeit tot een volwaardige affaire met iemand die al een relatie heeft. Lust en spanning nemen het over en je denkt niet na over de gevolgen. Voor je het weet heb je een relatie met iemand die al een relatie heeft; de driehoeksverhouding is geboren.

De schuldige en het slachtoffer

In een driehoeksverhouding is er vaak een schuldige aan te wijzen en een slachtoffer. De persoon die zich in een relatie mengt door de interesse in één van de partners is de schuldige. De persoon die geconfronteerd wordt met een derde die interesse in de partner toont is het slachtoffer. Dit zijn de drie partijen:

  • Voor de schuldige is het simpel; steel de partner weg bij de ander zodat deze relatie beeindigd wordt.
  • Voor de persoon die zich midden in al dit relatiegeweld bevindt komt het neer op het maken van een keuze.
  • Voor het slachtoffer is het hopen dat de partner voldoende liefde voelt zodat de partner de relatie niet verbreekt.

De driehoeksverhouding is opwindend voor de partner die vreemdgaat en de single met wie hij of zij dit doet. Een geheime relatie kan bevrijdend zijn in een lange relatie met routine en sleur maar dit is slechts tijdelijk. Als de nieuwigheid eraf is en het vuur dooft komt plotseling de pijn naar boven en beseft men wat het voor gevolgen heeft. Het slachtoffer is de verliezende partij die vaak niets door heeft of het niet wil weten. Het gevolg is dat in de meeste gevallen de partner afstandelijker wordt, het slachtoffer negeert en emotioneel niet beschikbaar is. Niemand kan bepalen of wie men verliefd wordt maar een driehoeksverhouding is altijd een keuze. Je hoeft niet toe te geven aan een verboden liefde; ook al wil je dat heel graag. De beste optie is nog altijd om de driehoeksverhouding te vermijden zodat niemand gekwetst raakt.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie