Home Algemeen Durf je niet te zoenen? Philemafobie is de angst om te kussen

Durf je niet te zoenen? Philemafobie is de angst om te kussen

3 minuten leestijd
0
kussen

De meeste mensen houden van kussen. Of dat nu met een (toekomstige) partner is, of als kus op de wang bij een van de ouders. Kussen is een geaccepteerde en standaardvorm om iemand te begroeten en je liefde te tonen. Voor sommige mensen is kussen echter niet zo “normaal” als dat het voor anderen is. Voor hen is kussen uit den boze, omdat ze een irrationele angst voor kussen hebben ontwikkeld. En als dat het geval is, dan spreken we over philemafobie, of filematofobie; de angst om te kussen.

Wat is philemafobie?

Philemafobie is een angst om met andere mensen te kussen. Deze angst komt veel voor bij mensen die nog nooit hebben gezoend met een ander. En dus komt het vrij veel voor bij jonge en onervaren kussers die bang zijn om iets verkeerd te doen. Omdat ze het nog nooit hebben gedaan, zijn ze bijvoorbeeld bang om uitgelachen te worden.

In de meeste gevallen is er een gezonde angst om te kussen, dat al snel vergeten is zodra er met succes is gezoend. De angst voor het zoenen wordt dan al snel vervangen door het verlangen om vaker te zoenen. Maar als de eerste keer zoenen op een fiasco uitloopt, dan kan er een angst ontstaan om te kussen met een ander. En hoe langer het wordt ontweken, hoe groter de angst.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hiernaast kan philemafobie op elke leeftijd voorkomen en zijn er nog meer redenen waarom mensen angst kunnen krijgen om te zoenen. En wanneer dit gebeurt, dan kan de angst ernstige vormen aannemen waardoor het invloed heeft op je sociale- en liefdesrelaties. Bovendien hebben mensen met philemafobie vaak ook een angst om seks te hebben.1

Waarom deze angst?

De angst om te kussen waar de meeste mensen mee te maken krijgen, voordat ze de eerste keer met iemand gezoend hebben, is het resultaat van faalangst. Maar aangezien dit een tijdelijke en matige angst voor velen is, is dit meestal niet de achterliggende reden van philemafobie. Als er sprake is van philemafobie dan worden de volgende redenen genoemd:

1. Angst voor bacteriën

Als je bang bent om te kussen in het algemeen, dan is er in de meeste gevallen sprake van een angst voor bacteriën. Sommige mensen met philemafobie maken zich zorgen over het krijgen van een ziekte, terwijl anderen walgen van het idee om speeksel uit te wisselen met een ander. De mensen die zich hier zorgen om maken, reageren hetzelfde op andere lichaamsvloeistoffen waardoor ook seks een probleem is.

2. Angst voor lichamelijke geuren

Een slechte adem is iets waar veel singles zich zorgen om maken, omdat het een regelrechte afknapper is om iemand te kussen die uit de mond stinkt. Het is dus compleet normaal als je denkt aan de lichamelijke geuren voordat je verwacht iemand te gaan kussen. Als deze angst echter je relaties beheerst, dan is er meer aan de hand. Philemafobie is een van de fobieën dat het resultaat kan zijn van de angst voor lichamelijke geuren.

aanraking hand

3. Angst voor aanraking

Hoewel het niet vaak voorkomt, hebben sommige mensen een angst voor aanraking. En als je dat hebt, dan is kussen een reëel probleem. Een korte aanraking van de lippen is dan niet bepaald prettig; het voelt eerder als een overtreding van een grens. Aangezien aanraking een belangrijke rol speelt in een relatie kan de angst voor aanraking een groot probleem creëren.

4. Angst voor intimiteit

Het klinkt misschien raar, maar voor veel mensen is kussen intiemer dan seks. De sekswerkers die betaald worden om seks te hebben kiezen er daarom vaak voor om niet te zoenen met klanten. Seks is voor hen minder intiem dan zoenen. En als iemand dus angst om te kussen heeft, dan kan het in werkelijkheid een angst zijn voor intimiteit.

Hoe kun je de angst overwinnen?

Heb je nog nooit met iemand gezoend? Vraag je je af hoe het is en ben je bang om een blauwtje te lopen? Maak je geen zorgen: de angst om te kussen is tijdelijk. Iedereen kan kussen, omdat het een universele ervaring is dat je moet leren door het te proberen. Een eerste keer is altijd spannend, maar niets om je zorgen over te maken.

Het is ander verhaal als je geen faalangst hebt, maar niet wilt kussen om een andere en dieper liggende reden. Hoewel deze kusfobie je dagelijkse leven misschien niet verstoort, kan het wel vrij schadelijk zijn voor de relaties die je hebt. Want wanneer je met niemand durft te kussen of seks te hebben, hoe kun je dan een relatie beginnen?

Wanneer de angst om te kussen ernstig is en je tegenhoudt om relaties te onderhouden, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Een therapeut of gedragsspecialist kan je helpen om de oorzaak van je angst te achterhalen, een behandelplan opstellen en je uiteindelijk helpen de angst te overwinnen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vinden vrouwen baarden aantrekkelijk? Dit type gezichtshaar doet het goed

Voor jonge jongens is het hebben van een baard een onderscheidend kenmerk van een echte ma…