De waarheid vertellen of zwijgen? Dit is het beste voor je relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Veel mensen vinden dat een leugentje om bestwil best moet kunnen. In sommige situaties kan het namelijk een hele uitdaging zijn om de waarheid te vertellen. De waarheid kan namelijk iemand kwetsen of pijn doen. Hoewel dit dus soms heel lastig is om te doen, is het vaak toch een stuk beter om de waarheid te vertellen.

Communicatie is van groot belang in een relatie. Als jullie geheimen voor elkaar bewaren, zal dit jullie relatie en vertrouwensband niet ten goede komen. Daarmee is de vraag al beantwoord, maar zo makkelijk is het niet om de waarheid te vertellen.

De waarheid vertellen of juist zwijgen? We vertellen je meer over de mogelijke consequenties en wat de beste keuze is voor je relatie, waardoor je beter weet wat te doen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is gebeurd, is gebeurd

Vraag je je af of je iets tegen je partner moet vertellen of dat het beter is om het achter te houden? Het is belangrijk om te weten dat eerlijkheid een van de allerbelangrijkste aspecten in een relatie is.
Het zijn de onderdelen van de fundering van een goede relatie: vertrouwen en eerlijkheid. Ga je dus liegen of dingen verzwijgen voor je partner, dan zal de waarheid uiteindelijk alleen maar meer pijn doen.

Ook al heb je misschien een misstap begaan; wat is gebeurd, is gebeurd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Het beste wat je nu nog kan doen, is het eerlijk opbiechten aan je partner. De kans is namelijk vrij groot dat de waarheid – hoe dan ook – uiteindelijk aan het licht komt.

Verzwijg je het eerst een hele periode, dan zal het later alleen maar meer pijn doen. Door alles zo snel mogelijk op te biechten, zal de pijn minder zijn en is de kans groter dat een oplossing nog mogelijk is.

Zwijgen kan soms heel gemakkelijk zijn

Soms kan het heel gemakkelijk zijn om dingen achter te houden voor je partner. Je hebt het gevoel dat je je partner beschermt en hem of haar niet onnodig veel pijn doet. Dit leugentje ‘om bestwil’, zoals het vaak wordt genoemd, is een kwestie van je partner in bescherming nemen. Je wilt je partner niet pijn doen, waardoor het een makkelijkere optie is om te zwijgen. Je vertelt jezelf dat het beter is om het niet te delen en het te “vergeten”. Toch werkt het vaak niet zo.

Ergens voelt het niet goed dat je het niet vertelt. Want je hebt heel goed door dat dit schadelijk kan zijn voor jullie relatie. Je begint jezelf misschien wel de schuld te geven en dit kan op den duur aan je gaan vreten. Door de stress van het achterhouden, zal je ook minder goed in je vel zitten en zullen er misschien vaker ruzies en onenigheden in jullie relatie ontstaan. De waarheid vertellen is daarom niet alleen beter voor je relatie, maar ook voor je eigen geestelijke gezondheid.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

truth

De waarheid doet soms pijn

De waarheid vertellen kan enorm moeilijk zijn. Misschien heb je een grote fout begaan, ben je vreemdgegaan of heb je iets anders gedaan wat je partner zou kunnen kwetsen. Misschien is er nog wel iets beschamends of moeilijks uit je verleden wat je nog niet met je partner hebt durven delen. Het vertellen van de waarheid kan pijn doen; niet alleen voor je partner maar ook voor jou kan het erg vervelend zijn.

Het is echter goed om te weten dat verzwijgen op de lange termijn alleen maar meer schade zal aanrichten. Als de waarheid later wordt verteld, en je partner erachter komt dat je het al die tijd hebt verzwegen, zal er een extra pijnlijke component bij komen kijken. Hoe langer je ermee wacht, hoe pijnlijker het zal zijn.

“Denying the truth doesn’t change the facts.”

Moet je alles vertellen tegen je partner?

Als het gaat om de vraag of je daadwerkelijk álles tegen je partner dient te vertellen, is het goed om na te gaan wat het onderwerp is. Zijn het misschien geheimen die jou in vertrouwen zijn verteld door een vriend of familielid? Dan is het wellicht beter als je dit niet tegen je partner vertelt. Wanneer het echter een situatie betreft waarbij jezelf wel betrokken bent geweest, dan is het vaak verstandig om dit wel te delen met je partner.

Om dichter bij elkaar te komen, elkaar te steunen en te helpen is eerlijkheid van groot belang. Heb je dus iets meegemaakt, een leugen waar je nooit eerlijk voor bent uitgekomen of is er een andere situatie voorgevallen? Vertel het tegen je partner om er samen sterker uit te kunnen komen.

Communicatie is de fundering van een gezonde relatie

In een gezonde en goede relatie is het van groot belang dat jullie met elkaar communiceren. Jullie praten over emoties, alledaagse bezigheden, ideeën, dromen en andere gedachten. Door op een eerlijke en open manier met elkaar te communiceren, weet je van elkaar wat jullie willen. Daardoor kunnen jullie je best doen voor elkaar en elkaar zo gelukkig mogelijk te maken. Door open communicatie kunnen jullie problemen in de relatie oplossen en vormen jullie een sterk team.

Maar hoe kun je eerlijk met elkaar communiceren als je al tijden een geheim verbergt? Open communicatie is dan eigenlijk niet mogelijk, want je verzwijgt iets. De waarheid vertellen aan je partner zal daarom bewijzen dat je altijd eerlijk tegen hem of haar zult zijn, ook al is het misschien een moeilijk onderwerp om te bespreken.
hart waarschuwing

Wat de waarheid vertellen met de relatie doet

Waar jullie relatie in het begin vrijwel geen problemen kende, en alles rozengeur en maneschijn leek te zijn, is dat nu wel anders. Langdurige relaties zijn namelijk niet altijd even gemakkelijk. Er zullen niet alleen leuke en mooie momenten zijn, maar ook moeilijke tijden en beroerde relatiefases. Deze lastige periodes zijn echter een belangrijk onderdeel van relaties.

Geen enkele relatie is perfect. Het kan gebeuren dat jij of je partner een keer een misstap begaat. Het hoort erbij. Dit hoeft niet gelijk het einde van een relatie te betekenen. Het betekent niet direct dat jullie een slechte relatie hebben.

Wel is het belangrijk om er op een rationele en efficiënte manier mee om te gaan zodat je er samen doorheen kunt komen. Door eerlijk te zijn is de kans groter dat jullie de problemen kunnen oplossen, terwijl liegen en bedriegen of het verzwijgen van gebeurtenissen het probleem alleen groter maakt.

Loslaten en verwerken door de waarheid te vertellen

Als jullie de problemen samen willen oplossen, dan is het uiteraard belangrijk om eerlijk tegen elkaar te zijn. Als je niet vertelt wat er aan de hand is, dan kunnen jullie het ook niet proberen op te lossen. Door het gelijk te vertellen geef je je partner (en jezelf) de kans om het te verwerken. zo geef je elkaar de tijd om erachter te komen hoe jullie met deze situatie willen omgaan en hoe jullie er doorheen gaan komen. Als beiden dat nog willen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie