Home Relatie Relatie zonder liefde? 7 kenmerken van een liefdeloze relatie

Relatie zonder liefde? 7 kenmerken van een liefdeloze relatie

6 minuten leestijd
0
hart kruis

Waar jullie relatie in het begin vol met romantische momenten en liefde zat, heb je het gevoel dat dit nu bijna het tegenovergestelde is. Je vraagt je af of je nog wel liefde voelt voor je partner of dat het misschien tijd is om de relatie te beëindigen.

Elke relatie heeft een begin, maar een einde van je relatie wil je natuurlijk proberen te voorkomen. Maar misschien is het helemaal niet nodig om gelijk een einde te maken aan de relatie en zijn jullie problemen heel gemakkelijk op te lossen.

Het kan best moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een liefdeloze relatie die niet meer te redden is en een relatie die in een sleur terechtgekomen is. In het laatste geval is er vaak nog voldoende liefde om jullie relatie weer sterker te maken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Maar hoe kom je erachter of je te maken hebt met een liefdeloze relatie? Wat zijn de signalen en de kenmerken? We vertellen je meer over de relatie zonder liefde en hoe je deze kunt herkennen.

Wat is een liefdeloze relatie?

De naam zegt het al. Een liefdeloze relatie is een relatie waarin beide partners geen liefde (meer) voor elkaar voelen. Koppels die uit elkaar zijn gegroeid, verschillende levens leiden en elkaar steeds meer uit de weg gaan, kunnen zich bijvoorbeeld gaan afvragen of ze te maken hebben met een liefdeloze relatie.

Hoewel je misschien het idee hebt dat het tijd wordt om uit elkaar te gaan, hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Het is volkomen logisch dat de verliefdheid op den duur minder wordt en dat jullie in een sleur belanden. Deze relatieproblemen zijn echter vaak relatief gemakkelijk op te lossen.

Voordat je daarom dus de beslissing maakt om de relatie te verbreken, is het goed om te overwegen of jullie écht niet meer verliefd zijn op elkaar of dat er andere problemen zijn die opgelost dienen te worden.

Van verliefdheid naar houden van

Verliefd worden is een van de meest fantastische ervaringen die het leven te bieden heeft. Er komen een hoop emoties bij kijken. Maar na een aantal jaar is deze verliefdheid er wel een beetje vanaf. En dan komen er eerder irritaties en ruzies naar boven. Dit komt doordat de verliefdheid minder wordt en jullie meer ‘gewend’ zijn aan elkaar. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang jullie nog maar van elkaar houden en voor elkaar willen vechten.

Merk je dat je niet meer van je partner houdt? Twijfel je daarover? Of denk je dat je geen liefde meer voelt voor hem of haar? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een liefdeloze relatie. Hoe je dit type relatie kunt herkennen? Dit zijn de kenmerken van een relatie zonder liefde.

1. Je twijfelt over je gevoelens

Als je de hele tijd aan het nadenken bent over je gevoelens, dan is dit geen goed teken. Zover ben je waarschijnlijk zelf al gekomen met je analyse. Als je van je partner houdt en verliefd bent, dan twijfel je er niet aan. Je weet dat jullie liefde sterk is en je trekt dit niet in twijfel. Ben je bezorgd over je gevoelens en deel je deze ook met anderen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een liefdeloze relatie.

Probeer wel altijd te achterhalen of deze gevoelens echt komen door een gebrek aan liefde of door andere oorzaken, bijvoorbeeld door veel onenigheden en ruzies. Misschien houdt je eigenlijk nog wel veel van je partner, maar wordt dit gevoel overschaduwd door de vele discussies. Door het oplossen van deze problemen kan misschien je liefde weer naar boven komen en kan jullie relatie nog gered worden.

2. Je wilt geen tijd meer met je partner doorbrengen

Waar jullie vroeger nog veel leuke dingen ondernamen en romantische dates hadden, zijn deze leuke avonden nu ver te zoeken. Je hebt geen zin om tijd met je partner door te brengen, omdat je toch het gevoel hebt dat de avond eindigt in ruzie of discussie.

Of misschien heb je gewoon geen zin meer om met je partner te praten. Je zou veel liever met familie of vrienden iets gaan doen. Als je geen tijd meer met je partner wilt doorbrengen, dan is dit een sterk teken dat de liefde afgenomen is.

Merk je echter dat jullie minder tijd doorbrengen, maar wíl je dit wel? Dan kun je proberen om eens in de zoveel tijd een date night in te plannen waarbij jullie samen iets leuks gaan doen of een goed gesprek met elkaar voeren. Zo kun je erachter komen of er nog genoeg liefde tussen jullie is om de relatie nieuw leven in te blazen.

afstand

3. Jullie zijn een stuk minder intiem

Een van de belangrijkste manieren om je gevoelens te tonen aan je partner, is door intimiteit. Niet alleen jullie seksleven kan aangeven hoe goed of slecht jullie relatie is, maar ook andere manieren van intimiteit kunnen een belangrijk signaal afgeven. Merk je dat jullie steeds minder zoenen, elkaar minder aanraken en niet meer elkaars hand vasthouden in het openbaar? Dan kan dit erop wijzen dat de liefde tussen jullie aan het vervagen is.

4. Er zijn veel irritaties en onenigheden

In het begin van de relatie zit je op een roze wolk en vind je alles leuk aan je partner. Op den duur is deze eerste verliefdheid weg en zul je je ook aan dingen gaan irriteren. Dit is ook volkomen normaal en je zult waarschijnlijk niet álle eigenschappen van je partner geweldig vinden. Geen enkele relatie is immers perfect en het is volkomen normaal dat je partner je zo nu en dan irriteert.

Merk je echter dat je te vaak geïrriteerd raakt aan je partner? Irriteer je je aan kleine dingen zoals de manier waarop ze eten, zich gedragen of hun tanden poetsen? Dan kan het een teken zijn dat de liefde aan het vervagen is in jullie relatie. En dat betekent dat jullie niet meer zoveel liefde voor elkaar voelen als voorheen.

5. Jullie maken heel veel ruzie

Net als irritaties, is ook ruzie maken in een relatie normaal. Het kan zelfs goed zijn om af en toe een stevige discussie of ruzie te hebben met je partner. Op die manier laat je blijken wat je voelt en dat je het ergens niet mee eens bent. Nemen de ruzies echter erge vormen aan en heb je het gevoel dat jullie elkaar alleen nog maar afsnauwen en boos op elkaar zijn? Dan kan het zo zijn dat de liefde weg is en je te maken hebt met een liefdeloze relatie waar alleen nog maar plek is voor negatieve emoties.

De relatie staat er nog slechter voor als het je allemaal niets meer doet. Je bent onverschillig geworden als het om de relatie gaat. Het interesseert je niet meer, wat je partner ook tegen je zegt. Met de tijd van ruzies en meningsverschillen achter de rug ben je op het punt beland dat er geen weg meer terug is: de liefde is weg.

negeren

6. Jullie praten niet meer over de toekomst

Waar jullie in de begintijd van je relatie nog veel spraken over jullie gezamenlijke plannen voor de toekomst, komt dit onderwerp tegenwoordig amper nog ter sprake. Jullie hadden het vroeger over trouwen, kinderen en hoe jullie later zouden gaan leven. Nu praten jullie niet meer over een toekomst samen en is het duidelijk dat het onderwerp ook zoveel mogelijk wordt vermeden. Dit is dan een duidelijk teken dat de gevoelens voor je partner niet meer hetzelfde zijn.

7. Jullie communiceren minder

Een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde relatie is de communicatie. Jullie praten samen over de problemen in jullie relatie, over dagelijkse bezigheden en van alles en nog wat. Merk je dat jullie nooit meer echt goede gesprekken met elkaar hebben? Dat je liever TV kijkt dan dat je een gesprek met je partner aangaat? Dan kan dit komen doordat de liefde tussen jullie begint op te raken.

Andere signalen van een liefdeloze relatie

Naast bovenstaande tekenen, zijn er nog een aantal kenmerken waaraan je een liefdeloze relatie kunt herkennen. Zo kun je merken dat:

  • het pijnlijk wordt om bij andere stellen in de buurt te zijn die wel gelukkig met elkaar zijn.
  • je sneller jaloers wordt, aangezien je zelf niet meer zo gelukkig bent in je relatie.
  • je minder vaak ‘ik hou van je’ zegt tegen je partner.
  • je het ongemakkelijk vindt om het te horen van je partner.
  • je je er niet meer goed bij voelt als je partner je aanraakt.
  • je niet meer het gevoel dat je ook maar iets om de relatie geeft.

Andere signalen zijn onder andere dat je relatie voelt als een routine, je intimiteit zoveel mogelijk wilt vermijden, je merkt dat je over van alles zeurt, je je toekomst niet meer met je partner maar met een ander voor je ziet, het vermoeiend is om samen te zijn en het vertrouwen tussen jullie weg is.

Kun je je vinden in bovenstaande signalen? Heb je het gevoel dat je je bevindt in een liefdeloze relatie? Dan is het een goed idee om het er met je partner over te hebben om te kijken of jullie relatie nog te redden is of dat het beter is om het te beëindigen.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe word je een betere partner voor hem en haar?

Als je een relatie met elkaar aangaat en zeker wanneer je gaat samenwonen, trouwen of kind…