Daten zonder verwachtingen: 10 manieren om het minder teleurstellend te maken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Ben je op zoek naar een leuke partner op een dating app? Dan heb je gemerkt hoe moeizaam het proces kan zijn. De kans dat jij je droompartner direct tegen het lijf loopt is namelijk niet heel groot. Van tevoren heb je allerlei verwachtingen, maar die worden nooit waargemaakt. Het is niet leuk of spannend, het is zenuwslopend en teleurstellend.

Lang niet iedereen ervaart daten als een leuke ervaring. Het kan op den duur veel frustraties oproepen – vooral als het nooit lijkt te lukken. Bijvoorbeeld wanneer jij niet het aantal matches krijgt dat je voor ogen had, of wanneer jouw favoriete gesprekspartner opeens niet meer reageert. Daten zonder verwachtingen is het advies; het voorkomt teleurstellingen. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je het daten minder teleurstellend maken?

Hoe verwachtingen je succes bepalen

Te hoge verwachtingen zijn nooit goed in het leven. Daarentegen moeten je verwachtingen ook niet te laag zijn. Een goede balans hierin vinden is van groot belang tijdens je datingperiode. Heb jij te hoge verwachtingen gesteld? Dan is de kans groot dat deze flink tegen gaan vallen. Bedenk dus goed of je verwachtingen wel reëel genoeg zijn.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Heb jij als doel om binnen een week een vaste relatie te hebben? Binnen een jaar getrouwd te zijn? Of meteen verliefd te worden op de eerste de beste kandidaat? Dan hebben we slecht nieuws voor je. De kans is niet groot dat dit gaat gebeuren. Zorg er dus voor dat je verwachting haalbaar is en streef deze vervolgens na.

Daarnaast zijn te lage verwachtingen ook niet goed tijdens het daten. Hierbij krijg je te maken met het zogenoemde ‘self-fulfilling prophecy’. Dit houdt in: je krijgt wat je denkt en verwacht. Heb jij dus te lage verwachtingen? Dan is de kans groot dat deze ook waarheid worden. Te hoge verwachtingen zijn niet realiseerbaar, maar te lage verwachtingen kunnen zichzelf al snel invullen.

Dit is natuurlijk ook niet wat je wilt. Stel reële verwachtingen voor jezelf en verwacht vooral niet te veel en niet te weinig. Weet wat je waard bent. Maar er nog een manier om jezelf niet teleur te stellen in het datingproces.

Geen verwachtingen

Een slimme methode om teleurstelling te voorkomen is door geen verwachtingen te hebben. Simpel, maar het werkt. Stel geen doelen, laat het gebeuren zoals het gebeurt. Geen verwachtingen zorgen ervoor dat je droom niet in duigen valt. Daarnaast voorkom je ook te lage verwachtingen, die al snel werkelijkheid kunnen worden. Ga dus ruimdenkend aan de slag met daten en laat de verwachtingen buiten beschouwing. Op deze manier heb jij de grootste kans van slagen en wordt daten een leuke bezigheid.

10 manieren om het minder teleurstellend te maken

Er zijn natuurlijk altijd manieren om niet zo teleurgesteld te raken door daten. Wil jij het daten liever opgeven? Overweeg dan eerst de mogelijkheden om er meer plezier uit te halen. Dit zijn 10 manieren om het daten minder teleurstellend te maken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Verwacht niet te veel succes

Zoals we hierboven al beschreven hebben, is het belangrijk om niet te veel succes te verwachten. De kans dat jouw droom uitkomt, is helemaal niet zo groot. Als jij voldoende tijd steekt in het daten, merk je dat er vanzelf iets op jouw pad komt. Schaaf jouw verwachtingen dus bij en probeer niet te hoog in te zetten.

2. Vermijd negatieve verwachtingen

Ook kan het hebben van negatieve verwachtingen jou de das omdoen. Je zet te laag in en zal hierdoor ook niet eindigen met hetgeen wat jij voor ogen had. Probeer geen horrorscenario’s in jouw hoofd te creëren en begin zonder verwachtingen aan het datingproces. Zo merk je al snel dat deze scenario’s ook totaal nergens voor nodig waren.

3. Heb geen haast

Probeer geen haast achter het daten te zetten. Wanneer jij jezelf onder druk zet, merk je dat er juist niets gebeurt. Dat is natuurlijk al helemaal niet wat je wilt. Neem de tijd voor je datingproces. Niemand kan binnen een paar dagen of weken zijn perfecte match gevonden hebben. Degenen die dat zijn gelukt, hebben buitengewoon veel geluk gehad. Het is belangrijk om er voldoende tijd in te steken en goed uit te zoeken wie het beste bij je past.

4. Denk niet te veel aan het verleden

Heb jij in het verleden iets negatiefs meegemaakt omtrent daten? Slechte ervaringen kunnen de toekomst ook op negatieve wijze beïnvloeden. Als je blijft hangen in deze ervaring, kun je niet met een schone lei beginnen. Het is juist de bedoeling dat je het verleden achter je laat en openstaat voor nieuwe ervaringen. Niet iedereen is hetzelfde: geef iedereen een kans.

5. Volg je instinct

Je instinct kan je al snel vertellen of er meer in zit of niet. Reageert jouw match iedere keer pas na 2 dagen? Dan kun je eigenlijk al weten dat daar geen relatie mee op te bouwen is. Hoe graag jij dit ook zou willen, steek er geen kostbare tijd in. Ga op zoek naar iemand die ook graag met jou praat en laat het gesprek van twee kanten komen. Op deze manier kun jij al snel achterhalen of iemand uit is op een serieuze relatie of maar gewoon wat rondzwerft op een datingsite.

hersenen harten

6. Oefening baart kunst

Net zoals de meeste dingen in het leven is ervaring belangrijk. Ervaring in daten klinkt misschien gek, maar is zeker wel van toepassing. Op een gegeven moment weet je hoe je iemand het beste kunt aanspreken en wat je kunt verwachten van een eerste date. Wees vooral niet te opdringerig en blijf het proberen. Zit de juiste er nog niet tussen? Wacht dan geduldig af en breng jouw opgedane ervaring in de praktijk.

7. Wees altijd jezelf

Een motto dat iedereen gedurende zijn hele leven dient te onthouden: wees altijd jezelf. Vooral op dating apps heeft het geen zin om jezelf leuker voor te doen dan dat jij daadwerkelijk bent. Bij een eerste date val je al snel door de mand. Begint hij of zij over een onderwerp waar jij zogenaamd alles van wist? Helaas, daar gaat het goede gesprek. Blijf te allen tijde jezelf en wacht gewoon af totdat iemand jou leuk vindt om hoe jij bent. Er is nooit een goede reden om jezelf anders voor te doen.

8. Houd de eerste date simpel

Stelt jouw match voor om de eerste date al meteen door te brengen in een luxe hotel of attractiepark? Op het eerste oog lijkt dit natuurlijk een goede keuze; je hebt een leuke dag en kunt je date ook nog eens goed leren kennen. Maar slim is het niet. Het advies is altijd om de eerste date simpel te houden. Kies ervoor om ergens wat te drinken, een wandeling te maken of iets samen te bekijken. Zo heb je altijd de mogelijkheid om te vertrekken wanneer het niet volgens wens gaat. Ook zit je niet vast aan een bepaalde tijd of dergelijke.

9. Zoek overeenkomsten

Probeer tijdens het gesprek naar overeenkomsten te zoeken. Op deze manier kom je er al snel achter of jullie goed bij elkaar passen. Merk jij al snel dat er weinig gespreksstof is om over te praten? Dan kun je het gesprek het beste zo snel mogelijk afkappen en een mogelijke teleurstelling voorkomen. De kans is namelijk groot dat jullie in een later stadium toch vinden dat jullie niet bij elkaar passen. Dit zou natuurlijk zonde zijn van de tijd, en al helemaal wanneer er gevoelens bij komen kijken.

10. Geniet

Als laatste is het aan te raden om gewoon te genieten van jouw datingperiode. Je hebt geen verplichtingen en kunt vrijuit zoeken naar de persoon die goed bij jou past. Niets moet en alles mag. Vrijheid, blijheid. Daten is geen straf, maar dient juist leuk te zijn. Leer interessante mensen kennen en geniet van de leuke gesprekken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie