Slechte date? 13 signalen die zeggen dat het waardeloos was

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Je hebt een date met iemand die je hebt ontmoet op een datingapp. Je bent erg opgewonden om je match te ontmoeten, want ondertussen heb je – zonder te overdrijven – al honderden appjes uitgewisseld. Maar als je je match ontmoet, merk je al snel dat het niet loopt als verwacht. Het gesprek blijft wat tam en op de oppervlakte, terwijl je ook niet echt een klik voelt. Je merkt ook dat je match niet geïnteresseerd lijkt in wat je te zeggen hebt en voortdurend op de telefoon kijkt. Wat nu?

Achteraf kijk je terug op deze date met een twijfelachtig gevoel. Je vraagt je af of je misschien te snel oordeelt en je match misschien nog een tweede kans moet geven. Je herinnert je dat je match op zich wel aardig was en dat jullie wel een paar raakvlakken hadden. Je denkt er nog maar even over na, want je twijfelt of het wel een goed idee is. Was de date echt zo slecht?

Wat maakt een date slecht?

De meeste mensen hebben een eerste date om de ander beter te leren kennen. Het is een eerste stap om te checken of er chemie of aantrekkingskracht is. In die zin is een eerste date dus een kans om elkaars interesses, voorkeuren en levensstijl te ontdekken en om te zien of er een potentiële romantische connectie is. En zoals je begrijpt, gaat dat niet altijd goed – soms is een date buitengewoon slecht.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een date gaat slecht als het niet verloopt zoals gewenst. Je voelt de klik niet, er is geen aantrekkingskracht en er is absoluut geen toekomst voor jullie samen. Het kunnen allemaal redenen zijn waarom een date niet goed gaat. Maar er zijn nog meer dingen die je kunnen vertellen dat het niet goed gaat, waarvan sommigen best subtiel zijn.

13 dingen die een date slecht maken

Is het allemaal niet zo duidelijk en vraag je je af of de date echt zo slecht was? Je twijfelt en weet het niet zeker? Je wilt graag de bevestiging dat het werkelijk niet goed was? Dit zijn dertien dingen die je vertellen dat de date slecht was.

1. Er was weinig of geen chemie tussen jullie

Wanneer je op date gaat, wil je natuurlijk dat alles perfect verloopt. Je wilt geïnspireerd raken door het gesprek, je wilt verliefd worden en je wilt méér. Helaas gaat dat niet altijd zo. Soms is er gewoonweg geen chemie tussen jou en je date. De vonken springen niet over, er is geen klik en je vraagt je af waarom je in hemelsnaam op deze date bent gegaan.

2. Het gesprek bleef oppervlakkig

Een ander teken dat de date niet goed gaat, is als het gesprek oppervlakkig blijft. Je date leek niet geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt? En het gesprek ging alleen maar over de koetjes en kalfjes? Dan kun je wel stellen dat de date niet zo goed ging. Als er geen diepgang is, is er vaak ook geen connectie op romantisch vlak.

3. Je date leek ongeïnteresseerd

Geen interesse tonen is funest voor een date. Desalniettemin komt het vaak voor dat één van de twee mensen geen interesse toont. Waarom? Omdat ze hun oordeel al hebben gemaakt. Dat oordeel is vaak negatief. Als je date ongeïnteresseerd leek, dan duidt dit erop dat je date geen interesse heeft om de connectie verder te onderzoeken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Je date vertoonde onbeleefd of ongepast gedrag

Was je date onbeleefd of was er sprake van ongepast gedrag? Dan is dat ook een duidelijk teken dat de date slecht ging. Dit kan variëren van seksistische opmerkingen tot grof taalgebruik. Gedrag als dit onacceptabel en het laat zien dat je date geen respect heeft voor jou.

5. Er was geen emotionele verbinding tussen jullie

Als er geen emotionele connectie was tussen jullie, zoals een gedeelde vorm van humor, is dat ook een duidelijk teken dat de date slecht was. Emotionele verbinding is belangrijk voor een goede date en als die ontbreekt, dan is er geen basis voor een mogelijke relatie.

6. Je had weinig aandacht voor elkaar

Afhankelijk van wat jullie deden, kan dit een teken zijn dat de date niet goed ging. Je date is bijvoorbeeld meer bezig met appen of met de omgeving in plaats van met de date. Dit laat zien dat er geen verbinding is en dat de date niet de moeite waard was.

7. Er is geen afspraak gemaakt voor een volgende date

Nu hoeft dit geen teken te zijn als de afspraak nog gemaakt kan worden, maar het kan wel iets zeggen over hoe de date verliep. Als je date geen interesse toonde om je vaker te zien, dan kun je ervan uitgaan dat het bij die ene date blijft.

8. Je date zoekt geen contact gezocht na de date

Is het twee dagen geleden en heb je nog steeds niets gehoord? Als je date geen moeite doet om contact met je op te nemen, dan is dat waarschijnlijk omdat de date niet leuk genoeg was.

9. Er is geen fysiek contact geweest

Fysiek contact is een signaal van aantrekkingskracht. Was dat er niet? Heb je elkaar niet aangeraakt, geknuffeld of gezoend? Dan kan dit erop duiden dat jullie geen aantrekkingskracht voelen.

10. Er werd niet geflirt

Flirten is een belangrijk onderdeel van een succesvolle date en als dat er niet is, dan kan dit zeggen dat de date niet goed ging. Het kan natuurlijk ook zeggen dat jullie beiden niet goed kunnen flirten en het daarom niet doen, maar in de regel wordt er altijd iets geflirt als een date goed gaat.

11. Je voelde geen opwinding of aantrekkingskracht

Als je geen opwinding of aantrekkingskracht voelde, is dat ook een duidelijk teken dat de date slecht was. Geen fysieke of emotionele aantrekkingskracht? Dan is er ook geen toekomst.

12. Niemand deed een poging om de date leuker te maken

Dates horen leuk te zijn. De zenuwen kunnen dat lastig maken en dat begrijpt iedereen. Maar als geen van beiden een poging doet om de date leuker te maken, is dat ook een duidelijk teken dat de date slecht was.

13. Je voelde een opluchting toen de date voorbij was

Het gevoel van opluchting zegt veel over hoe je de date ervaarde. Als je een opluchting voelde toen de date voorbij was, is dat ook een duidelijk teken dat het zonde van je tijd was.

Er zijn talloze manieren om te ontdekken of een date slecht was. Van weinig chemie tot onbeleefd gedrag, van geen fysiek contact tot geen pogingen om de date leuker te maken: het zijn allemaal signalen dat het allemaal niet de moeite waard was. Maar wat nu als je er middenin zit, hoe kun je een slechte date dan beëindigen?

5 tips om een slechte date te stoppen

Heb je al eens een slechte date gehad? Dan heb je er zonder twijfel aan gedacht hoe je in hemelsnaam uit de situatie kon ontsnappen. Op een gegeven moment, tijdens de date, kwam de gedachte: ‘Dit gaat niet wat worden. Hoe kom ik hier weg?’

Het is moeilijk om te blijven zitten waar je bent als je niets liever wilt dan ontsnappen. Hoe red je jezelf uit deze situatie? Er zijn verschillende manieren om een date te beëindigen. Deze vijf tips kunnen je helpen om een slechte date te stoppen.

1. Gebruik lichaamstaal

Het is lastig om een date tot het einde uit te zitten als je merkt dat er totaal geen klik is. Maar misschien denkt je date er wel heel anders over. Zomaar weglopen zonder iets te zeggen is geen optie. Wat moet je doen?

In veel gevallen is het wel zo netjes om vol te houden en het bij een korte date te houden. Laat tijdens de date merken dat je geen interesse hebt. Lach niet veel, blijf oppervlakkig en zorg dat er afstand is tussen jou en je date. Dit geeft voldoende signalen af dat je geen interesse hebt. Zodra je merkt dat je date dit doorkrijgt is het tijd om de date vroegtijdig te stoppen.

2. Laat merken dat er geen match is

Als je van de date af wilt, laat dan merken dat je anders over dingen denkt. Kies een onderwerp waarvan je weet dat het een discussie waard is en waar jullie verschillende standpunten over hebben. Dit geeft het gesprek een negatieve klank, wat de ander signalen geeft dat jullie niet bij elkaar passen.

Een andere optie is om de ander te vragen naar de relatievoorkeuren, zoals het gewenste type partner, om vervolgens aan te geven waarom jij die persoon niet bent. Houd er wel rekening mee dat het voor de ander niet leuk zal zijn. Om dit te voorkomen kun je er ook voor kiezen om gewoon eerlijk te zijn.

3. Vertel de waarheid

Eerlijkheid is de kortste weg naar de uitgang. Vertel je date eerlijk dat je geen klik voelt. Het heeft geen zin om urenlang met iemand in gesprek te blijven als je toch al weet dat het geen toekomst heeft. Je kunt het voor de gezelligheid uitzitten, maar misschien creëer je daar alleen maar de verkeerde verwachtingen mee.

Mensen waarderen eerlijkheid. Door aan te geven wat je gevoel is over de situatie voorkom je onduidelijkheid. Geef aan dat je het leuk vond om elkaar te ontmoeten, maar dat je bij deze ene date wilt houden.

4. Stel voor om vrienden te blijven

Als je het leuk hebt gehad maar geen toekomst ziet in een relatie, dan kun je voorstellen om vrienden te blijven. Als zowel jij als de ander daarmee instemmen, heeft de date toch een positief einde. Het is daarbij wel van belang dat de ander geen sterke gevoelens voor je heeft ontwikkeld. Een vriendschap waarbij de één gevoelens heeft voor de ander, maar andersom niet, is gedoemd te mislukken.

5. Stel voor om je date te koppelen

Denk je niet dat het tot een relatie kan komen? Maak het duidelijk door je date het voorstel te doen om kennis te maken met een vriend(in). Als je date een leuke persoonlijkheid heeft, maar niet voor jou geschikt is, dan kun je dit voorstel doen. De date weet dan direct dat het tussen jullie niets wordt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie