7 tekenen dat jij en je partner niet bij elkaar passen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Jullie houden van elkaar en geven zo veel om de ander, maar toch gaat de relatie niet zo soepel als je zou verwachten. Misschien heb je dagelijks ruzie met je partner of kunnen jullie het nergens over eens worden. De frustraties nemen telkens de mooie momenten over en uiteindelijk wordt dat geregeld wat te veel. In zulke situaties kun je je gaan afvragen of jullie wel bij elkaar passen. Oftewel: zijn jullie wel een goede match?

7 tekenen dat jullie niet bij elkaar passen

Het kan pijnlijk zijn om deze vraag te stellen, of te beantwoorden, maar soms is het wel de beste keuze om naar het antwoord  te zoeken. Als jullie bijvoorbeeld dezelfde interesses hebben, maar niet dezelfde normen en waarden, wordt het misschien tijd om die enge vraag te stellen: “Passen wij wel bij elkaar?” Om jou een beetje op weg te helpen, geven we je zeven tekenen dat jullie niet bij elkaar passen.

1. Je kunt jezelf niet zijn

Juist bij je partner moet je geheel jezelf kunnen zijn en je comfortabel voelen. Dit gaat misschien de persoon zijn waarmee je voor de rest van je leven samen gaat zijn. Het laatste wat je wilt is jarenlang bang zijn om jezelf te laten zien. Voel jij je ongemakkelijk bij je partner als je volledig jezelf bent, dan is dat een teken dat jullie niet bij elkaar passen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Ook je ware emoties verbergen om discussies te vermijden is daar een teken van. Je moet open kunnen zijn over wie je bent en hoe jij je voelt. Dit is het geval bij vriendschappen, maar ook bij relaties. Als je de ander alleen blij kan maken door je anders voor te doen, zijn jullie geen match. En dan is het heel slim om erover te praten met elkaar.

2. Jullie hebben geen gezamenlijke interesses

Als we kijken naar waarom mensen bij elkaar passen, dan kijken we vaak naar de overeenkomsten, zoals  gedeelde interesses. Als jullie allebei hardlopen leuk vinden of een passie hebben voor honden, is de kans al groter dat jullie een match zijn. Maar als jullie nu geen gezamenlijke interesses hebben, passen jullie dan wel bij elkaar? Natuurlijk hoeven jullie niet alleen maar dezelfde hobby’s en passies te hebben, maar het is beter als een paar daarvan wel overeenkomen.

Als je geen enkele interesse deelt met je partner, gaat alle tijd die je daaraan besteed naar jezelf of andere mensen. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je amper tijd overhoudt om met je partner te besteden. Of dat je stuit op onbegrip van je partner. Ruimte is goed, maar te veel ruimte kan juist voor problemen en wrijvingen zorgen.

3. Jullie geven beiden niet toe

Twee koppige mensen in één relatie, dat kan snel een botsing veroorzaken. Als geen van jullie de betere persoon wil zijn, als eerste z’n excuses aanbiedt of toegeeft verkeerd te zitten, dan gaat dit – op zijn tijd – waarschijnlijk voor grote ruzies zorgen. Kijk naar je eigen relatie en de ruzies die jullie hebben. Zijn jullie allebei koppig van karakter? Misschien is dat de reden dat de relatie stroef gaat.

Willen jullie eraan werken of is de kans klein dat dit gaat veranderen? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen om te stellen in dit geval. Als dit niet wordt opgelost, staan er vast meer ruzies te wachten en is het beter om dit nu op te lossen in plaats van daarop te wachten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Je wacht tot de ander verandert

Wanneer je hoopt dat je partner gaat veranderen, is dat eigenlijk gelijk een duidelijk teken dat jullie niet bij elkaar passen. Om een goede match zijn, moet je elkaar kunnen accepteren. Daar horen ook de delen bij van je partner waar jij het niet helemaal mee eens bent.

Natuurlijk kun je iemand een duwtje in de goede richting geven. Maar als je elkaar echt gaat pushen om te veranderen, gaat het mis. Blijft een gewoonte van je partner jou irriteren, dan is het tijd om eens na te gaan of jullie bij elkaar passen. Om daar eerlijk over te zijn is lastig, maar wel belangrijk.

5. Jullie hebben niet dezelfde seksuele behoeften

Jullie kunnen nog zoveel van elkaar houden, maar als jullie niet op één lijn zitten als het gaat over seksuele behoeften, gaat dit geheid voor een botsing zorgen op lange termijn. Als de één behoefte heeft aan vaker seks, maar de ander dat niet heeft, kan diegene druk voelen om mee te gaan met ander. Deze druk kan veranderen in stress en uiteindelijk zorgen voor ruzies en spanning.

Over het algemeen hebben mannen een hogere sexdrive dan vrouwen. Dat is op zich geen probleem als er van beide kanten een vorm van acceptatie is. Als dit er niet is, kan de persoon met de grotere behoefte dit uiteindelijk gaan zoeken buiten de relatie. Het spreekt voor zich dat vreemdgaan al helemaal slecht is voor een relatie. Kortom, klinkt dit herkenbaar? Begin er dan eens een gesprek over met je partner.

6. Jullie levens lopen niet gelijk

Wil jij het liefst zo snel mogelijk naar het huisje-boompje-beestje, terwijl je partner nog lekker wil blijven feesten? Of wil jij een toekomst vastleggen en je partner nog liever met de dag leven? Of heeft een van jullie veel vrije tijd en de ander een overvolle agenda? Dan komt het erop neer dat jullie levens niet met elkaar matchen. En vroeg of laat (dit eerder) zal dit voor problemen zorgen.

Stel, je partner is degene met weinig vrije tijd. Voor diegene is het lastig om tijd vrij te maken voor jou. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je het je partner gaat verwijten of dat je je genegeerd gaat voelen. Begrijpelijk, want voor jou voelt het misschien alsof zij nooit tijd voor je willen vrijmaken. Voor je partner kan het juist als extra druk ervaren worden. Zij kunnen zich gestrest gaan voelen om meer met jou af te spreken, terwijl dit moeilijk is door de drukke planning.

7. De relatie krijgt niet dezelfde prioriteit

Het is belangrijk om een leven naast een relatie te hebben. Zo zorg je ervoor dat iedereen genoeg ruimte heeft en je elkaar niet te veel gaat verdringen. Te veel ruimte is daarentegen niet goed. Als je merkt dat iemand hele andere prioriteiten heeft en dat de relatie steeds lager in dat rijtje komt te staan, dan is het wellicht tijd om erachter te komen in hoeverre de relaties nog gewild is.

Ja, dat is een pijnlijke vraag om te stellen, maar in zo’n geval is het wel slim om dat te doen; beide partijen moeten tijd willen investeren om een relatie te laten werken. Wanneer jij en je partner de relatie weer een hogere prioriteit willen maken, is dat een goed teken. Op het moment dat iemand dat niet wil, is dat een teken dat jullie misschien toch niet bij elkaar passen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie