Investeren in een relatie: hoe je meer investeert voor een beter resultaat

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Wanneer je voor verliefd bent, kun je aan niets anders denken. Het enige waar je aan kunt denken is die ene persoon. Je zit op een roze wolk, je voelt je gelukkig en alles lijkt perfect. Maar na deze intense beginfase groeit de liefde uit tot een kalmere en stabielere relatie. Dit is normaal en totaal geen probleem, maar het betekent wel dat je meer in je relatie moet investeren om hetzelfde resultaat te behalen.

In de beginfase gaat alles volledig automatisch – alsof je er niets voor hoeft te doen. Je bent namelijk zo verliefd, dat beiden niets anders willen doen dan samen tijd doorbrengen. Maar zodra de verliefdheidshormonen beginnen neer te dalen, wordt de relatie een stuk rustiger. En dan kan het gebeuren dat je de ander voor lief begint te nemen.

Om te voorkomen dat je de ander voor lief neemt is het belangrijk dat je blijft investeren in een relatie: dat je evenveel moeite, tijd en aandacht in je relatie steekt als eerder. En als het om investeren gaat, dan gaat het – zoals elke goede boekhouder je zou vertellen – ook om het rendement. We vertellen je meer over investeren in een relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is investeren in een relatie?

Investeren in een relatie staat voor alles wat je toevoegt aan de verbintenis tussen jou en een ander. Mensen, in het algemeen, hebben de neiging om veel te investeren in hun relaties. Je stopt er tijd in, energie, geld, herinneringen en emoties. En ook worden je materiële bezittingen aan het geheel toegevoegd, zodat de relatie uiteindelijk uit veel meer bestaat dan de twee mensen die erin zitten.

Een relatie kan veel liefde, betekenis en geluk toevoegen aan je leven. Elke investering in de relatie is gericht op dat doel. Je stopt er meer in zodat de waarde en het rendement van de relatie toeneemt. Alles wat je doet om waarde toe te voegen aan de relatie of het leven van je partner is een investering. Maar als we het over investeren in een relatie hebben, dan gaat niet niet (alleen) om geld.

Hoe investeer je in een relatie?

Wil je een succesvolle en liefdevolle relatie, dan ontkom je er niet aan om te investeren in de relatie. Hoe meer je investeert, hoe meer de waarde van de relatie stijgt. Wanneer je niets investeert, neemt de waarde af. En hoe meer jij in de relatie investeert, hoe meer je partner ook zal investeren. Er zijn een aantal manieren waarop je in de relatie kunt investeren.

1. Creëer elke dag een moment van volledige aandacht

Om meer te investeren in je relatie kun je elke dag een moment creëren waarin je de ander de volledige aandacht geeft. In de meeste relaties is het een gehaast: je komt thuis van het werk, maakt snel wat te eten, gaat douchen, tv kijken en dan weer naar bed. Hoewel je de hele avond samen bent, maak je geen echte connectie. Je hebt natuurlijk wel aandacht voor elkaar, maar niet volledig.

Een mogelijke investering in de relatie is dus dat je alle afleidingen laat voor wat ze zijn. Je creëert een stil moment waarbij je de ander echt aankijkt en aandacht voor elkaar hebt. Heb het over elkaars dag, gevoelens en geniet van elkaars aanwezigheid.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Toon elke dag fysieke affectie

Een kus, een knuffel, een streling of een andere vorm van huid-op-huid-contact: het zijn deze kleine investeringen die het verschil kunnen maken. Net zoals we allemaal behoefte hebben aan voedsel, hebben we ook een fundamentele, aangeboren behoefte aan menselijke aanraking. Investeer in de relatie door meer affectie te tonen.

Sommige stellen gedragen zich hetzelfde als huisgenoten. Ze hebben beiden een druk leven met werk, hobby´s en andere sociale contacten. En als ze thuis zijn willen ze natuurlijk tot rust komen, waardoor fysiek contact en affectie er soms bij in kunnen schieten. Als je te lang zonder menselijke aanraking door het leven gaat, kan het de relatie enorm helpen door te investeren in het tonen van affectie.

3. Uit regelmatig je dankbaarheid en liefde voor de ander

Wanneer je stapelverliefd bent, kun je bijna niet stoppen met het uiten van liefde en dankbaarheid naar elkaar. Je vertelt elkaar constant hoe leuk en lief je elkaar vindt. Ben je al een tijd lang met elkaar samen, dan worden deze liefdeswoorden een stuk minder vaak gezegd of ze verliezen hun betekenis. Je vertelt je partner wellicht elke dag dat je van hem of haar houdt, maar dit zeg je snel voordat je de deur uitloopt of wanneer je de telefoon ophangt.

Iemand duidelijk en oprecht laten weten hoeveel diegene voor je betekent, is een investering in de relatie. En dagelijks jezelf eraan herinneren hoeveel iemand voor je betekent, verbetert de manier waarop je de persoon dagelijks behandelt. Investeren in je relatie is dus ook het uiten van liefde, hoeveel de ander voor je betekent en hoe dankbaar je bent dat deze persoon in je leven is.

4 dingen die je kunt doen om te investeren

Het is niet heel moeilijk om meer te investeren in je relatie. Het zijn de kleine dingen en momenten die samen de waarde van de relatie kunnen verhogen. Dit zijn een aantal handige tips om te investeren in de relatie:

1. Bespreek je wekelijkse hoogte- en dieptepunten

Plan elke week een check-in. Ga wekelijks bijvoorbeeld naar je favoriete café en bespreek samen met je partner de hoogte- en dieptepunten van jullie week. Luister naar wat de ander te zeggen heeft en geef elkaar de ruimte om het over alles te hebben. Dit kan slechts een uur per week in beslag nemen, maar daardoor ben je precies op de hoogte van alles wat je partner doormaakt.

2. Stop nooit met leren over de ander

Je bent 30 jaar getrouwd en je kent elkaar natuurlijk door en door. Maar vergeet niet dat je elkaar altijd nog beter kunt leren kennen. Je kunt namelijk nog zoveel van elkaar leren als je de juiste vragen stelt. Ga er niet vanuit dat je werkelijk alles al over elkaar weet en blijf in gesprek.

3. Lach met elkaar

Door regelmatig met elkaar te lachen houd je de sterke verbinding in stand. Hierdoor blijft de relatie speels en luchtig. Dit kun je doen door samen je favoriete komedie of cabaretier te kijken of door samen een grappige activiteit te ondernemen.

4. Herinner elkaar eraan wat je hebt meegemaakt

Soms kun je allebei zo bezig zijn met het dagelijks leven, dat je nooit meer de tijd neemt om even terug te gaan in de tijd en aan mooie herinneringen te denken. Ben je alleen met je partner, praat dan niet enkel over je dagelijkse bezigheden, maar herinner elkaar eraan waar jullie samen zijn geweest en wat je hebt meegemaakt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie