23 bijzondere feitjes en weetjes over liefde en verliefdheid

Michael Slender
Door Michael Slender
12 minuten leestijd

Krijg je die ene man of vrouw maar niet uit je hoofd? Dagdroom je over de persoon terwijl je eigenlijk zou moeten werken? Maak je al toekomstplannen terwijl je elkaar nog niet in het echt hebt ontmoet?

Deze terugkerende en misschien zelfs obsessieve gedachten zijn de typische tekenen van verliefdheid. Liefde is een vreemd, persoonlijk fenomeen dat in alle soorten en maten voorkomt.

Met allerlei klassieke en populaire termen omschrijven we het gevoel van liefde of het verlies ervan. Van liefde op het eerste gezicht, de ware en de prins op het witte paard tot een gebroken hart en liefdesverdriet; wie het spel der liefde heeft gespeeld weet dat er onzichtbare krachten aan het werk zijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het kan gecompliceerd zijn om het te begrijpen maar tegelijkertijd enerverend om het te ervaren. De complexiteit maakt dat er verschillende theorieën en meningen de ronde doen en er soms nooit een ‘goed’ antwoord lijkt te zijn.

23 Feiten en weetjes

Misschien dat liefde nog niet volledig verklaard is maar ondertussen zijn er al wel talloze feiten en weetjes bekend die niet meer ter discussie staan. Wetenschappelijke onderzoekers onthullen steeds meer nieuwe weetjes over liefde en verliefdheid. De resultaten van deze onderzoeken leveren de liefdesfeitjes van vandaag. Dit zijn 23 feiten over liefde en verliefdheid.

1. De hartslag van geliefden neemt hetzelfde tempo aan

Deze grafiek toont een bijzonder fenomeen. Het laat zien dat de hartslag van een man en een vrouw gesynchroniseerd aan elkaar lopen als ze verliefd zijn. Volgens dit onderzoek klopt je hart zo snel als dat van je partner als je een liefdesrelatie hebt en elkaar aankijkt.1 Het is geen verrassing, maar bij met mensen die geen relatie hadden kwamen blauwe en rode lijnen niet overeen.

2. Kijken naar je geliefde verlicht de pijn

Heb je ergens pijn? Dan kan het helpen om naar een foto van je geliefde te kijken. De aanwezigheid van je partner is beter maar als dit niet tot de opties behoort dan kan zelfs een foto van je geliefde helpen. In een experiment werden mensen met pijn blootgesteld aan foto’s van hun geliefde, foto’s van kennissen en aan afleidende woordspelletjes. Het resultaat was dat de pijn aanzienlijk meer werd verlicht toen ze naar de foto’s van hun geliefde keken.2

3. Liefde is als drugs voor je hersenen

Verliefd worden lijkt veel op het snuiven van een lijntje cocaïne. De hersenen worden op dezelfde manier beïnvloed en een soortgelijk gevoel van euforie wordt opgewekt als je verliefd wordt. Uit onderzoek blijkt dat bij verliefdheid verschillende chemicaliën door je lichaam aangemaakt worden die tegelijkertijd 12 gebieden van de hersenen stimuleren.3 Deze chemicaliën zorgen voor de euforie als je cocaïne neemt maar ook dat fijne gevoel als je verliefd bent.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Verliefdheid vertoont chemische gelijkenissen met een dwangstoornis

Als je verliefd wordt dan gebeurt er iets in je lichaam. Eén van de vele veranderingen is het serotonineniveau in je lichaam. Onderzoeken tonen aan dat mensen in een vroeg stadium van verliefdheid lagere niveaus van serotonine hebben, wat gepaard gaat met gevoelens van geluk en welzijn.4 Tegelijkertijd is er meer cortisol, dat geassocieerd wordt met stress. Deze combinatie is opvallend vergelijkbaar met mensen die kampen met een obsessieve-compulsieve stoornis, dat ook wel bekend staat als een dwangstoornis.

5. Je kunt daadwerkelijk overlijden aan een gebroken hart

Als je liefdesverdriet hebt dan wordt er wel eens gesproken over een gebroken hart. Het verlies een geliefde is nooit makkelijk maar dat je er ook aan kunt overlijden? Volgens meerdere onderzoeken kan je hart beschadigd raken als je plotseling een geliefde verliest, ook wel bekend als het gebroken hart syndroom.

Acute situaties met veel stress kunnen de hartspier verzwakken, waardoor het hart vervormd tot de vorm van een viskruik en minder goed kan samentrekken of ontspannen. Het komt niet vaak voor, maar het gebroken hart syndroom bestaat echt.

6. De ringvinger heeft geen ader die rechtstreeks naar het hart gaat

Het idee van de trouwring om de ringvinger was meer dan een traditie. Deze vinger werd gekozen omdat het een ader, de Vena amoris, zou hebben die recht naar het hart leidde. In de oudheid en de middeleeuwen was de bloedsomloop nog niet bekend. De Grieken en Romeinen waren ervan overtuigd dat de vierde vinger op je linkerhand, genaamd de ringvinger, een rechtstreekse verbinding met het hart had. De Vena amoris werd dan ook de ader der liefde genoemd.

Het idee is romantisch maar inmiddels is de wetenschap erachter gekomen dat dit alle vingers aders hebben die in verbinding staan tot het hart, maar niet rechtstreeks.

7. Liefdescadeaus werden vroeger gemaakt met zweet

Vroeger, in de tijd van Shakespeare, gebruikten mensen hun zweet als ingrediënt in liefdesdrankjes. Vrouwen zouden geschilde appels in hun oksels dragen tot het fruit verzadigd was met haar geur, om het daarna als een traktatie aan de man te geven om eraan te ruiken.

Voor mannen was het geen fruit, maar zakdoeken die in hun oksels werden gestopt, waardoor ze hoop hadden om vrouwen aan te trekken met hun geur. Caribische immigranten in Amerika gingen nog verder, zo blijkt uit een recept. “Bereid een hamburger. Dip het in je eigen zweet. Kook het. Serveer het aan de persoon.”5

8. Vlinders in de buik is eigenlijk een stressreactie

Iemand ie je leuk vindt, is in de buurt en je wilt iets zeggen, maar je weet niet wat je moet zeggen. Je begint te zweten, de handpalmen worden vochtig en je voelt iets kriebelen in je buik. Zijn het vlinders in je buik? Wat er echt aan de hand is, is dat je een reactie ervaart op stress.6

Wanneer mensen gestrest zijn, ervaren ze iets dat de “vecht-of-vlucht”-reactie wordt genoemd. Dit is een situatie waar je in terechtkomt als een auto met 50 km/u recht op je af lijkt te stevenen. Signalen worden vliegensvlug door je lichaam gestuurd om erop te reageren en je lichaam maakt snel een aantal chemicaliën aan. Deze chemicaliën zorgen voor de symptomen die ook wel bekend staan als de vlinders in je buik.

9. Liefde is een verslaving

Liefde stimuleert de centra van je hersenen die geassocieerd worden met beloning en plezier. De high en euforie die je voelt als je verliefd bent komen voornamelijk door de dopamine, een neurotransmitter die een krachtige rol bij verlangen en verslaving speelt.

Als je bijvoorbeeld genot haalt uit een sigaret na een maaltijd dan verlangt je lichaam iedere keer naar een sigaret als je wat gegeten hebt. Om het gedrag dat je fijn vindt te stimuleren maakt je lichaam dopamine aan.

Hetzelfde gebeurt als je verliefd bent. Dopamine zorgt ervoor dat je er meer van wil en zelfs aan verslaafd raakt. Dit is waarom het zo moeilijk is om afscheid te nemen van iemand waar je verliefd op bent. Je kunt zelfs te maken krijgen met dezelfde ontwenningsverschijnselen.7

10. Liefde laat alles beter smaken

Ben je iets aan het eten dat je niet het allerlekkerst vindt? Dan kan het helpen om aan liefde te denken. Volgens onderzoek kan denken over liefde eten en drinken beter laten smaken, met name doordat je dan denkt dat het zoeter is. De deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd om te schrijven over liefde en jaloezie. Vervolgens kregen ze snoep en bittere chocolade te eten.

Degenen die over liefde schreven, zeiden dat het snoep zoeter was dan degenen die over jaloezie schreven. Wetenschappers deden een tweede experiment, waarbij ze het proces herhaalden maar het snoep in water veranderden. Wederom bleek dat degenen die over liefde schreven het water zoeter vonden dan degenen die over jaloezie schreven.8

11. Je bent geneigd verliefd te worden op iemand zoals jezelf of je ouders

Ondanks het gezegde dat tegenpolen elkaar aantrekken blijkt het dat je geneigd bent om verliefd te worden op iemand die op jezelf lijkt. Dat blijkt uit onderzoek in 2010 is gepubliceerd in het vakblad Personality and Social Psychology. Volgens dit onderzoek voelen we ons aangetrokken tot mensen die op onze ouders of op onszelf lijken.

Afgezien van gelaatstrekken, haarkleur en oogkleur hebben we ook de neiging om ons aangetrokken te voelen tot mensen met dezelfde longvolumes, oorlengtes en metabole snelheden.

12. Elkaars hand vasthouden kan pijn verlichten

Onderzoek toont aan dat stellen die al lang een relatie en een diepe, sterke verbinding hebben elkaar succesvol kunnen kalmeren in stressvolle situaties of wanneer één van hen pijn ervaart. Het enige dat je hoeft te doen is de hand vast te houden om de pijn te verlichten.9

Extra feitjes en weetjes

Misschien heb je er helemaal niets aan, misschien levert het een leuk gesprek op tijdens een verjaardag; met deze feitjes en weetjes heb je in ieder geval iets te vertellen over liefde. Om het af te ronden zijn dit nog eens 11 willekeurige feitjes en weetjes over liefde:

 1. Patiënten met liefdesverdriet werden vroeger gedwongen om toe te kijken terwijl de uitwerpselen van de ander werden verbrand werden.
 2. De Griekse filosoof Plato noemde liefde een ‘serieuze mentale ziekte’.
 3. Verwijde pupillen tonen dat je iemand aantrekkelijk vindt en maakt jezelf ook aantrekkelijker
 4. Wie op zoek is naar een langdurige relatie verkiest een mooi gezicht boven een mooi lichaam.
 5. Een liefdesrelatie bewust geheim houden versterkt de romantische gevoelens voor beide partijen.
 6. Gemiddeld zijn mensen in totaal 7 keer op iemand verliefd geworden voordat ze uiteindelijk gaan trouwen.
 7. Sommige mensen kunnen geen liefde voelen door een ziekte genaamd hypopituïtarisme.
 8. Het woord “lesbisch” is afgeleid van het Griekse eiland Lesbos, waar de dichteres Sappho haar beroemde gedichten schreef aan haar vrouwelijke geliefden.
 9. Sinds de Griekse oudheid is de appel een symbool van liefde geweest.
 10. Een relatiebreuk met iemand van wie je houdt triggert activiteit in hetzelfde deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor fysieke pijn.
 11. De drang om verliefd te worden is, net als seks en honger, een primitieve en biologische noodzaak.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie