Home Algemeen Het gebroken hart syndroom: kun je écht doodgaan door liefdesverdriet?

Het gebroken hart syndroom: kun je écht doodgaan door liefdesverdriet?

4 minuten leestijd
1
gebroken hart

Een gebroken hart is op elke leeftijd een ervaring die je niet wilt meemaken. Misschien denk je samen oud te worden met de “ware” om vervolgens plotseling gedumpt te worden. De intense gevoelens en fysieke pijn zijn letterlijk om ziek van te worden. Het is een hartverscheurende situatie waarin je je begeeft maar heb je je ooit afgevraagd of je hart daadwerkelijk kan breken door liefde?

Het idee dat je kunt sterven aan een gebroken hart lijkt misschien wat vergezocht, maar volgens de medische wereld is het echt mogelijk. Je hart breekt niet door midden en ook komen er geen forse scheuren in je hart bij het verlies van een geliefde. Wat wetenschappers en cardiologen wel kunnen bevestigen is dat er wel degelijk schade veroorzaakt kan worden aan je hart. Je kunt er zelfs aan doodgaan.1 Het gebroken hart syndroom is een echte, en in sommige gevallen, levensbedreigende aandoening.

Wat is het gebroken hart syndroom?

Ontdekken dat je relatie voorbij is, een geliefde verliezen of een andere stressvolle ervaring; deze situaties kunnen je acute stress geven die een impact hebben op je lichaam. Het kan voldoende zijn om fysieke schade aan het hart te veroorzaken, een syndroom dat bekend staat als Takotsubo cardiomyopathie of viskruikinfarct.2 Doordat het syndroom relatief vaak voorkomt bij het verlies van een geliefde, door overlijden of breuk, wordt het ook wel het “gebroken hart syndroom” genoemd.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Niet lang geleden ontdekt

Het Takotsubo syndroom is voor het eerst ontdekt in 1991, toen artsen in Japan tot de ontdekking kwamen dat sommige mensen de symptomen van een hartaanval vertoonden, maar dit niet het geval bleek te zijn. De kenmerkende vernauwingen bij een hartaanval waren bij deze personen niet te vinden.2

Inmiddels zijn we bijna dertig jaar verder en is er meer onderzoek gedaan naar het vreemde verschijnsel. Nu is bekend dat er bij het syndroom van een gebroken hart sprake is van een verzwakking van de hartspier. Hierdoor kan het hart minder goed samentrekken of ontspannen.

De Japanse pot

De afwijking Takotsubo cardiomyopathie is vernoemd naar een Japanse pot, een soort val dat speciaal ontworpen om inktvissen te vangen. Toen de Japanse onderzoekers het syndroom voor eerst identificeerden, zagen zij een vorm van het hart dat hetzelfde uiterlijk heeft als de takotsubo pot. De aandoening kreeg later de bijnaam “gebroken hart syndroom”, toen onderzoekers merkten dat vaak het verlies van een geliefde of een scheiding aan de symptomen was voorafgegaan.

Takotsubo
Bron afbeelding: Oxford Academic

Het syndroom kan verklaren waarom stellen die vele jaren samen zijn geweest vaak binnen enkele dagen na elkaar sterven. Er wordt gespeculeerd dat het gebroken hart syndroom een rol speelt bij deze gevallen. Een goed voorbeeld is de geromantiseerde scene in de film “The Notebook”, waarin Allie en Noah samen sterven terwijl ze elkaars hand in hun slaap vasthouden. In de realiteit gebeurt dit ook, partners die vele jaren getrouw zijn en uren na elkaar overlijden terwijl ze elkaar hand vasthouden.3,4,5,6

Oorzaken

adrenalineDe precieze oorzaak van het gebroken hart syndroom is nog onduidelijk maar onderzoekers zijn al wel zover om te zeggen dat het door stress komt.

Het gaat dan voornamelijk om een golf van stresshormonen, zoals adrenaline. Dit hormoon is aanwezig bij verliefdheid maar ook komt het in grote hoeveelheden vrij in situaties die door het lichaam als (mogelijk) bedreigend voor de overleving worden gezien.

Voorafgaand aan de golf van hormonen is er iets gebeurt, een fysieke of emotionele gebeurtenis met een grote impact. Deze gebeurtenis is de trigger van het syndroom van een gebroken hart. Het syndroom kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het volgende:

 • Een onverwachte relatiebreuk
 • Overlijden van een geliefde
 • Winnen of verliezen van veel geld
 • Een levensveranderende medische diagnose
 • Huiselijk geweld
 • Scheiden
 • Verliezen van een baan
 • Auto ongeluk
 • Paniekaanval
 • Medicatie

De belangrijkste symptomen

Als je iets meemaakt wat acuut een lading stress oplevert dan kun je te maken krijgen met een reeks van lichamelijke klachten. Er is dan niet meteen sprake van het syndroom. De symptomen van het gebroken hart syndroom lijken op een hartinfarct. Mensen met het syndroom van een gebroken hart beginnen de symptomen in veel gevallen na enkele paar minuten tot een paar uur na de plotselinge stress te ervaren.

Je kunt pijn op de borst voelen die een tijdje aanhoudt en ook kun je kortademig zijn. Deze twee symptomen samen laten veel mensen die het hebben denken dat ze een hartaanval hebben. In zeldzame gevallen is het syndroom fataal, maar zelfs het syndroom zelf komt slechts zelden voor. De meeste mensen die een gebroken hart syndroom ervaren, herstellen echter snel en hebben geen langdurige gevolgen.

Heb ik dit syndroom?

hartaanval hartAls je een gebroken hart hebt door een ex-partner die het zonder aankondiging uitgemaakt heeft dan is het niet vreemd dat je lichamelijke klachten krijgt. De stress die je krijgt door het onverwachte nieuws heeft een uitwerking op je lichaam. De symptomen zijn echt en liefdesverdriet kan daadwerkelijk fysiek pijn doen. Je kunt duizelig worden, lucht tekort komen en zelfs misselijk worden. Dit betekent niet meteen dat je het gebroken hart syndroom hebt.

Er is pas sprake van het gebroken hart syndroom als je te maken hebt met pijn op de borst, kortademigheid en je hart een andere vorm aanneemt. Dit kun je niet zelf meten maar kan alleen bepaald worden door middel van een diagnose van een dokter.

Het syndroom kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen maar in 90% van de gevallen gaat om vrouwen in de leeftijd van 58 tot 75 jaar.7 Dit maakt het onwaarschijnlijk dat je ermee te maken krijgt als je bijvoorbeeld 25 jaar bent, hoewel het niet uit te sluiten is.

Als je het gebroken hart syndroom ervaart dan is het goede nieuws dat het meestal van tijdelijke aard is. Het herstel is opvallend snel met één tot zes weken. Een behandeling is meestal zelfs niet nodig.8

Mocht je een langdurige of aanhoudende pijn op de borst voelen, neem het dan altijd serieus. Het kan een teken zijn van een hartaanval, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk spoedhulp in te schakelen.9 Bel direct 112 als je pijn op de borst hebt en:

 • dit bij inspanning begint en niet verdwijnt als je rust
 • je je ook beroerd voelt, misselijk bent en zweet
 • je sneller ademt en benauwd bent
 • je koorts hebt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Eén reactie

 1. Natalie

  22 november 2019 at 09:37

  Het gebroken hart-syndroom kwam ter sprake bij het overlijden van Debbie Reynolds kort na de dood van haar dochter Carrie Fisher. Ik heb zelf geen ervaring met hartproblematiek in geval van rouw of stress. Wat ik wel heel erg duidelijk heb gemerkt, is dat rouw en verdriet in het algemeen zo sterk kunnen zijn, dat ze duidelijk lichamelijke symptomen vertonen, zoals kramp of intense vermoeidheid.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 soorten mannen die elke vrouw wil

Er zijn van die mannen die iedereen wel eens is tegengekomen. En waarvan iedereen weet dat…