Home Nieuws Dating met DNA: van swipen tot matchen van je genetische code

Dating met DNA: van swipen tot matchen van je genetische code

2 minuten leestijd
0
knuffel hart

Swipe, match, chat is het korte stappenplan van de huidige dating apps. Waar we ooit nog op blind date gingen met onbekend is het ontmoeten van nieuwe mensen inmiddels met een enkele veeg binnen handbereik. De wereld verandert en dat geldt al helemaal voor online daten. Iedereen weet dat de swipe-functie dominant is, maar hoe zal het in de toekomst gaan?

Volgens datingsite eHarmony veeg je in de nabije toekomst geen profielfoto’s meer, maar je eigen wangslijm. Al in 2025 zullen veel matches in een laboratorium gemaakt worden. Dat blijkt uit een recent rapport over de toekomst van online daten, dat de datingsite heeft samengesteld in samenwerking met Imperial College London.1

Hoe de toekomst eruit ziet

Stel je voor dat we zeven jaar verder zijn. Het is 2025, je bent single en je wordt aan de lopende band gecatfisht door mensen die niet op hun foto’s lijken. Je bent het zat om steeds weer voor de gek gehouden te worden en je zoekt iemand die echt bij je past en bovendien je hart sneller laat kloppen.

Je meldt je aan bij een nieuw type datingsite dat is gespecialiseerd in compatibiliteit. Nadat je een gedetailleerde vragenlijst hebt ingevuld om al je belangrijke persoonlijkheidskenmerken vast te stellen, wordt je gevraagd om een DNA-monster in te sturen door voorzichtig een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang te vegen.

Je stuur het monster in een verzegelde envelop op naar het speciale liefdeslab. Enkele dagen later krijg je een e-mail; de resultaten zijn binnen. De datingsite heeft aan de hand van je DNA geïdentificeerd met wie je biologisch matcht. Je krijgt een aantal leden voorgesteld bij wie je echte aantrekkingskracht zou moeten voelen.

Het lijkt wat vergezocht maar dit is één van de mogelijke toekomstperspectieven van online dating. De wetenschappelijke onderzoeken over aantrekkingskracht, liefde en relaties nemen ieder jaar in aantal toe. Al deze informatie kan in combinatie met kunstmatige intelligentie worden benut om je betere matches voor te stellen.

Partnerkeuze zit in de genen

Elk jaar komen nieuwe aspecten aan het licht die verklaren waarom sommige mensen wel of juist niet op elkaar vallen. Zo weten we inmiddels dat bepaalde genen zoals het histocompatibiliteitscomplex (MHC) onbewust van invloed zijn bij het maken van een partnerkeuze.

Genen die je immuunsysteem reguleren en betrekking hebben op smaak en geur kunnen dus voor een deel bepalen tot wie je je aangetrokken voelt. Evolutionair gezien is het bijvoorbeeld ideaal om een partner met andere immuungenen te vinden, om een betere bescherming te bieden voor het nageslacht.

Door het analyseren van de genetische code van gebruikers kunnen online datingplatforms een betere voorspelling doen of twee gebruikers écht bij elkaar passen. Het matchen van het DNA zou kunnen voorspellen of twee gebruikers die elkaar online aantrekkelijk vinden, zich nog steeds tot elkaar aangetrokken voelen als ze eenmaal offline zijn. Datingsites zouden deze genetische informatie tot je voordeel kunnen gebruiken om betere matches voor te stellen; op basis van je DNA.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Racisme en rassendiscriminatie op Grindr slecht voor de geestelijke gezondheid’

Als de grootste gay hook-up app is Grindr al vaak het onderwerp geweest in een onderzoek n…