Home Dating apps ‘Dating apps kunnen explosie in HIV-gevallen veroorzaken’

‘Dating apps kunnen explosie in HIV-gevallen veroorzaken’

1 minuten leestijd
0
hiv tht

Binnenkort kunnen we een ware ‘explosie’ van hivplussers verwachten. Dat wordt gesteld door dr. Peter Greenhouse, een Britse arts van NHS die gespecialiseerd is in seksuele gezondheid. Volgens de expert kunnen dating apps zoals Tinder een kettingreactie veroorzaken waardoor het aantal hiv-gevallen sterk zal toenemen.

Maar waarom?

Dating apps veranderen de manier waarop singles contact met elkaar hebben. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer op een blind date te gaan, maar veegt wat naar rechts en links om een nieuwe partner te vinden. Het gemak waarmee dit tegenwoordig kan heeft ervoor gezorgd dat er veel meer casual seks plaatsvindt tussen singles, oftewel seks zonder verwachtingen en verplichtingen. Combineer dit met toegankelijkheid van porno, en een generatie die opgroeit met dit beeld van seks, en het resultaat is dat er veel meer aan onbeschermde of anale seks gedaan wordt.

Seks via de andere ingang

Vooral de normalisering van anale seks onder hetero’s is een probleem dat hiv-infecties in de hand werkt. De plek waar de zon nooit schijnt is daar namelijk niet voor gemaakt. Het weefsel raakt eerder beschadigd, waardoor het risico op het verspreiden van soa’s groter is. Bovendien is het risico op een infectie op deze manier tien keer hoger dan bij vaginale seks. Dit is ook de reden waarom homoseksuele mannen een groter risico op hiv-infecties hebben.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

De seksuele gezondheidsconsulent uit Bristol, zegt nu dat er een ‘explosie’ van ongeneeslijke infecties plaats kan vinden in de nabije toekomst. Hij vertelt tegen de Daily Star: ‘Ik maak me zorgen over dat als genoeg jonge heteroseksuele mensen vaak van partner wisselen en onbeschermde seks hebben, er op een gegeven moment meer hiv in de heteroseksuele gemeenschap zal zijn.’

De NHS, waar de consulent voor werkt, heeft al een forse toename gezien van de meer behandelbare infecties zoals soa’s. Deze toename wordt bovendien ook gedeeltelijk verklaard door de opkomst van dating apps, zo stellen verschillende experts.

HIV maar geen idee

In Nederland leven naar schatting bijna 23.000 mensen met hiv.1 Het grootste deel van hen wordt behandeld en hebben dankzij hiv-remmers dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv. Met een succesvolle behandeling kunnen deze mensen seks hebben zonder het virus over te dragen. Toch zijn er veel Nederlanders die niet weten dat ze tot de groep hivplussers behoren. Naar schatting zijn er 2.600 mensen die HIV maar geen idee hebben.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Datalek Manhunt: hackers stelen privégegevens gebruikers gaydatingsite

De privégegevens van Manhunt-gebruikers zijn in handen gekomen van cybercriminelen. Dat me…