Hoelang moet een eerste date duren? Dit aantal uren is perfect

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Herinner jij je nog het moment dat je voor de eerste keer in een auto mocht rijden? Of dat je voor het eerst moest solliciteren voor een baan? Voor alles in het leven is er een eerste keer, zo ook voor een date. En omdat het je eerste date is, is het niet meer dan logisch dat je vragen hebt. Zoals: hoelang moet de eerste date duren?

Het is een belangrijke vraag die veel mannen en vrouwen zichzelf stellen. Enerzijds wil je jezelf niet in de voet schieten door het langer te laten duren dan nodig, anderzijds wil je genoeg tijd krijgen om een weloverwogen keuze te kunnen maken over het vervolg. Het is daarom een vraag waarover de meningen zijn verdeeld.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een lange date, zodat je de persoon beter kunt leren kennen. Anderen zijn van mening dat het zo kort mogelijk moet zijn, omdat het al spannend genoeg is. Het antwoord is dus niet helemaal duidelijk en dat komt vooral omdat alle keuzes hun voor- en nadelen hebben. We vertellen je er meer over.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Korte date

Een eerste date is voor de meeste mensen vergelijkbaar met een bezoek aan de tandarts: oncomfortabel, maar noodzakelijk. Het is misschien niet zo pijnlijk als gaatjes boren zonder verdoving, maar het is wel een bron van stress. De zenuwtrekjes, snelle ademhaling en zweterige handpalmen zorgen ervoor dat het meer aanvoelt als een marteling dan als iets dat plezierig hoort te zijn. Als dit je ervaring met daten is, dan is een korte date wellicht de beste keuze.

De korte date duurt maximaal één uur – of een half uur – en is er vooral op gericht om kennis te maken. Een uur is meer dan genoeg om een eerste indruk van iemand te krijgen. Het is ook genoeg om te bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt. Het voordeel van een korte ontmoeting is ook dat je niet te veel tijd verspilt aan degenen met wie het nooit zou werken.

Korte date: max 1 uur

Dates die korter dan een uur duren hebben bovendien het voordeel dat je méér wilt. Als het klikt, dan verlang je naar meer. De kortere duur behoudt ook deels het mysterie van niet alles weten over de ander. Dat vergroot de kans op een tweede date, omdat nog lang niet alles is gezegd. En het nadeel, denk je nu? Dat het al voorbij is voordat je de kans hebt gekregen om de zenuwen van je af te schudden.

Een ander groot nadeel van een korte date is dat je misschien genoeg tijd hebt om elkaar goed genoeg te leren kennen. Je zou in een half uur nog geen rode vlaggen kunnen opmerken, terwijl je die misschien wel zou vinden in een langer gesprek. Het kan er ook voor zorgen dat je te veel vragen stelt in een kort tijdsbestek. Moeten haasten is nooit leuk.

Bij een korte date moet je denken aan een wandeling in het park of een bakje koffie doen. Als je voelt dat het klikt tussen jullie twee, kun je de date alsnog verlengen. Het is makkelijker om een korte date te verlengen dan een lange date te verkorten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Middellange date

De middellange date duurt wat langer, maar niet veel langer. Denk aan een uur of twee tot drie maximaal. Een diner, zoals in het First Dates-programma, heeft bijvoorbeeld deze tijdslimiet. Voor de meeste mensen is dit genoeg tijd om comfortabel te raken met de situatie, terwijl je ook genoeg ruimte krijgt om elkaar te ontdekken.

Het nadeel? Dat langere dates doorgaans meer kosten. Als je op een budget datet, kan dit een doorslaggevende factor zijn om voor een kortere date te gaan. Ervan uitgaande dat je afspreekt voor een etentje, dan lopen de kosten snel op als je een voor-, hoofd- en nagerecht doet inclusief alle drankjes.

Middellange date: 1 tot 3 uur

Een eerste date moet je niet willen overhaasten. De middellange date met een duur van één tot drie uur geeft je genoeg tijd. Niet alleen om jezelf te presenteren, maar ook om de ander te leren kennen.

Met de middellange date kun je over het algemeen de meest positieve indruk maken, omdat het je de tijd geeft om in het gesprek te groeien. Het voorkomt ook dat je een date moet eindigen terwijl het net lekker begint te lopen. De ideale duur van een date ligt voor de meeste mensen daarom ergens tussen de duur van een korte en middellange date in. Dat wil zeggen: van een half uur tot drie uur maximaal.

Lange date

Date-ideeën die meer dan drie uur van je tijd vragen zijn doorgaans niet de beste keuze. Wat nu als je het na drie minuten al gezien hebt? Heb je dan wel zin om nog eens 2 uur en 57 minuten van de date uit te zitten? Aangezien je je date nog nauwelijks kent, kan het een slopende ervaring worden. Lange dates van meer dan drie uur worden daarom alleen aangeraden als je elkaar al een keer eerder hebt ontmoet.

Om de tijd uit te zitten kan de date aanvoelen als een interview. Je moet toch wat te praten hebben en vragen stellen op de date is niet meer dan normaal. Maar honderden date-vragen stellen om de tijd vol te maken? Daar zit niemand op te wachten. Als de date lang duurt, zullen jij en ander thuiskomen met het gevoel dat je bent ondervraagd.

Lange date: 3+ uur

Bij een lange date loop je ook het risico dat het super ongemakkelijk wordt. Wat als je helemaal geen chemie voelt? Of nog erger: dat blijkt dat je elkaar helemaal niet mag. Als je al een hekel hebt aan ongemakkelijke stiltes op een date, bereid je dan maar voor op twee ongemakkelijke uren.

De extra tijd die je neemt op een lange date zou er ook voor kunnen zorgen dat je je gaat vervelen. Jij weet niets meer te vertellen, de ander ook niet. Daar zit je dan met je mond vol tanden. De stemming is weg, het enthousiasme is ver te zoeken: was je nu maar voor een kortere date gegaan…

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie