Home Dating Hoe nauwkeurig zijn eerste indrukken op een date?

Hoe nauwkeurig zijn eerste indrukken op een date?

2 minuten leestijd
0
indruk afwijzen

De eerste indruk is belangrijk, vooral als het om een eerste date gaat. Het kan de date verknoeien of het omtoveren in een memorabel moment. En zoals ze zeggen, je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Maar terwijl we ons zo laten leiden door de eerste indruk, kunnen we wel op deze eerste indrukken vertrouwen om iemands persoonlijkheid te beoordelen? Volgens onderzoekers van de Canadese McGill University is het antwoord een volmondige ‘ja’, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit.

Is de eerste indruk de juiste indruk?

De meeste singles hebben slechts één date nodig om te bepalen of ze iemand vaker willen zien of niet. We vertrouwen erop dat de eerste indruk juist is en maken op basis daarvan de keuze om wel of niet voor die tweede date te gaan. Maar wie zegt dat die eerste indruk juist is?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen in staat zijn om een nauwkeurige eerste indruk te vormen van de mensen die zij ontmoeten in vriendschappelijke omgevingen. Maar dat is heel wat anders dan situaties waarin de inzet hoog is, zoals een sollicitatiegesprek… of een eerste date. Is de eerste indruk ook zo nauwkeurig tijdens een eerste date?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Om het antwoord te vinden op deze vraag nodigden onderzoekers van universiteit 372 deelnemers uit om deel te nemen aan een speeddate-evenement in Montreal in 2017 en 2018. Zij deelnemers werden gevraagd een vragenlijst in te vullen om hun persoonlijkheid en welzijn te beoordelen. Een goede vriend (of familielid) van deze persoon mocht ook een vragenlijst invullen over de persoonlijkheid van de deelnemer.

De deelnemers hadden toen een reeks korte eerste dates van elk drie minuten. Na elke date beoordeelden ze de persoonlijkheid van hun gesprekspartner – dus volledig gebaseerd op de eerste indruk.

Het resultaat

Gemiddeld gezien hadden de deelnemers een vrij nauwkeurig beeld van de persoonlijkheden van hun gesprekspartner, maar sommige gesprekspartners waren gemakkelijker te lezen dan anderen. Hoe makkelijk mensen te lezen zijn, bepaalt voor een groot deel hoe nauwkeurig de eerste indruk is.

“Sommige mensen zijn een open boek waardoor de karakteristieke persoonlijkheid van deze personen nauwkeurig kan worden waargenomen tijdens een korte interactie, terwijl andere mensen moeilijker te lezen zijn”, zegt co-auteur Lauren Gazzard Kerr van de McGill University. “Opvallend is dat mensen die gelukkiger zijn, meer zelfrespect hebben en meer tevreden zijn met hun leven de taak [om de persoonlijkheid te beoordelen] gemakkelijker maken”, zegt ze.

Hoe het kan dat deze mensen gemakkelijker te lezen zijn? De onderzoekers denken dat deze mensen zich meer ‘als zichzelf’ gedragen, op een manier dat meer in overeenstemming is met hun persoonlijkheid – authentieker en trouw aan zichzelf. Deze bevinding is niet helemaal nieuw, omdat hetzelfde effect ook zichtbaar was in eerdere onderzoeken naar eerste indrukken.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

93 eigenschappen die we wel en níet graag zien in een vriend

Vrienden geven het leven betekenis. Ze geven een boost aan je geluksgevoel en zijn goed vo…