Home Dating Datingprogramma’s: 9 beste televisieprogramma’s over daten

Datingprogramma’s: 9 beste televisieprogramma’s over daten

7 minuten leestijd
0
televisie dating

Datingprogramma’s, je ziet ze steeds meer verschijnen op televisie. De liefde en reality, een geweldige combinatie. We houden ervan om eerste dates te zien, mensen verliefd op elkaar zien worden en mensen gelukkig zien worden in de liefde. Maar laten we eerlijk zijn, we kunnen ook smullen van relaties die niet helemaal lekker lopen, van ongemakkelijke dates, vreemdgaan en slaande ruzies tussen stelletjes.

Van welke soort liefde of reality je ook houdt, op de Nederlandse televisie is er voor iedereen van wils. Op zoek naar je nieuwe favoriete televisieprogramma of, laten we eerlijk zijn, guilty pleasure?

Dating op televisie

Je kunt natuurlijk in het echt daten of je inschrijven op een datingsite of dating app. Maar dat is niet de route die alle singles nemen. Sommigen laten zich nog steeds koppelen door vrienden, anderen gaan speeddate evenementen af, maar je kunt er ook voor kiezen om te daten op televisie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Er zijn veel verschillende datingprogramma’s op televisie waar jij je eenvoudig voor kunt opgeven. Of is dat toch niet helemaal jouw ding en kijk je liever hoe anderen het daten afgaat? Het kan allebei: om te beleven of om te bekijken.

9 Datingprogramma’s

Wat denk je van een blind date? Of meteen 24 uur met je date doorbrengen? Je kunt het zo gek niet bedenken met deze geweldige datingprogramma’s. Kijk het gezellig met je partner, met vrienden of gewoon… alleen. Of misschien wel met je date. Dit zijn de 9 beste datingprogramma’s die op de Nederlandse tv te zien zijn.

1. De Bachelorette

De Bachelorette is gebaseerd op een Amerikaanse tv-show genaamd The Bachelor. In dit programma werd een vrijgezelle man voorgesteld op nationale televisie, waarna duizenden vrouwen zich inschreven voor het programma om hem beter te leren kennen. Vervolgens werden er door middel van castings 20 vrouwen uitgekozen die doorgingen naar de opnames van het programma. De vrouwen leefden samen in een luxe villa en gingen op diverse dates en activiteiten met de bachelor.

Om de paar dagen was er een rozenceremonie, waarbij de bachelor een roos gaf aan de vrouwen waarmee hij een klik voelde en dus doorgingen naar de volgende aflevering. Aan het einde van het programma bleef er één vrouw over.

Bij het Nederlandse programma De Bachelorette maken ze gebruik van datzelfde format, alleen dan met een vrouwelijke vrijgezel en 20 mannen. In het eerste seizoen van de show was BN’er Gaby Blaaser de bachelorette. De single mannen verbleven in een prachtige villa in Zuid-Afrika. Ze leerden Gaby kennen tijdens spannende dates, zoals bungeejumpen of een helikoptervlucht. Maar er was ook genoeg romantiek te vinden in het programma, met picknicks en dinertjes bij kaarslicht.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Iedere aflevering vielen er één of meerdere mannen af die geen roos van Gaby ontvingen tijdens de roos-ceremonie. Uiteindelijk bleef Gaby met twee favorieten over: met deze twee mannen ging ze op een einddate inclusief overnachting. In de laatste aflevering was te zien hoe ze voor deelnemer Joey ging. De Bachelorette werd gepresenteerd door Rick Brandsteder, werd uitgezonden door RTL en was terug te zien bij Videoland.

2. First Dates

Datingprogramma First Dates is van oorsprong een Brits realityprogramma. Het format is inmiddels al aan twintig andere landen verkocht. Zo ook aan Nederland, zoals we allemaal hebben kunnen zien. Het programma wordt opgenomen in een restaurant in Amsterdam. Mensen kunnen zichzelf of andere vrijgezellen opgeven voor het programma. Vervolgens worden ze aan iemand gematcht en ontmoeten ze elkaar in het First Dates-restaurant: een blind date dus.

Ze worden er opgewacht door gastheer Sergio Vyent. Barman Victor Abeln stelt de kandidaten gerust terwijl ze wachten op hun date en maakt ze een drankje naar keuze. De twee kandidaten ontmoeten elkaar aan de bar en gaan dan vervolgens aan tafel om te genieten van een 3-gangen menu terwijl ze elkaar beter leren kennen. Per aflevering komen een aantal dates voorbij. Na de date komen de kandidaten nogmaals in beeld waarin hen wordt gevraagd of ze een tweede date zien zitten.

3. Love Island

Love Island is – net als First Dates – van oorsprong een Brits reality datingprogramma. Inmiddels is dit format door vele landen overgenomen. De Nederlands-Vlaamse versie wordt vanaf 2019 uitgezonden bij RTL 5 en Videoland. De presentatie is in handen van Holly Mae Brood en Viktor Verhulst. Het programma wordt voor 8 weken lang dagelijks uitgezonden. Op de zondag is er een recap van de week te zien en interviewen Holly en Viktor de kandidaat die is afgevallen.

In het programma worden een aantal jonge singles gevolgd tijdens hun verblijf in een luxe villa op een tropische bestemming. De vrijgezelle mannen en vrouwen hopen hun ware liefde hier te vinden. Ze staan hierbij dag en nacht onder toezicht van camera’s. Om zo lang mogelijk in de villa te mogen verblijven, moet de singles koppels gaan vormen. De kijkers thuis kunnen stemmen op hun favoriete koppel. Wie niet populair genoeg is riskeert Love Island te moeten verlaten. Het winnaarskoppel wint een prijs van 25.000 euro.

4. Lang Leve de Liefde

Lang Leve de Liefde is een datingprogramma dat wordt uitgezonden door SBS6, bedoeld voor mensen tussen de 18 en 88 jaar. De deelnemers zijn op zoek naar een nieuwe liefde. Maar of ze dat gaan vinden in de de 24 uur die ze krijgen? In het programma gaan ze namelijk meteen 24 uur lang samenwonen. Op deze manier zullen ze ontdekken of er liefde ontstaat.

Om het wat gemakkelijker te maken verblijft het koppel in een luxe villa. Tijdens het verblijf leren ze elkaar steeds beter kennen. Na de 24 uur wordt het koppel gevraagd of er een klik is ontstaan tussen de twee en of ze elkaar nog verder zouden willen leren kennen. Kiezen ze hiervoor, dan mogen ze nog een paar dagen langer van elkaar genieten. Met andere woorden: in dit programma kan een eerste date maar liefst 5 dagen duren.

5. Married at First Sight

Het van origine Deense programma Married at First Sight wordt in Nederland uitgezonden door RTL 4. De presentatie werd vele jaren gedaan door presentator Peter van der Vorst, maar hij werd in 2020 opgevolgd door Carlo Boszhard. Iedereen kan zich voor dit datingprogramma opgeven. Het castingteam, bestaande uit liefdesexperts en psychologen, koppelen een deel van de kandidaten aan elkaar. De koppels ontmoeten elkaar voor het eerst op hun eigen bruiloft. Dat is nog eens een eerste date, niet?

Aan het altaar mogen ze kiezen of ze willen trouwen of niet. Leggen ze hun lot daadwerkelijk in handen van de experts? Kiezen ze ervoor om te trouwen, dan gaan ze op huwelijksreis. Wanneer het koppel terugkomt van de huwelijksreis, gaan ze een aantal weken samenwonen. In de laatste aflevering vertellen de koppels of ze gehuwd willen blijven of liever willen scheiden. Onze tip? Laat vooral de Australische versie niet links liggen.

boer boerin

6. Boer zoekt Vrouw

Boer zoekt Vrouw is een Nederlandse datingshow gebaseerd op het Engelse format Farmer Wants a Wife. Het KRO programma wordt al jarenlang gepresenteerd door Yvon Jaspers. In het programma gaan een aantal vrijgezelle boeren of boerinnen op zoek naar de liefde.

Eerst wordt er een aflevering uitgezonden waarin acht boeren zichzelf voorstellen in een kort promofilmpje. Hierop kunnen geïnteresseerde single vrouwen of mannen reageren, maar alleen met een brief. De tweede aflevering wordt een aantal maanden later uitgezonden. De vijf boeren die de meeste brieven hebben ontvangen, gaan door naar de opnames.

Deze vijf boeren selecteren zelf 10 dames of heren die een brief aan hen hebben geschreven. En dan wordt het interessant: de speeddates volgen om de singles beter te leren kennen. De boer of boerin kiest 5 personen die meegaan naar de volgende stap. Hierna volgt er een groepsdate, waarna de boer twee kandidaten naar huis stuurt.

De resterende drie singles gaan een week bij de boer of boerin op de boerderij logeren, genaamd de logeerweek. De singles komen tijdens deze week te weten hoe het boerenleven er echt uitziet en of dit wel iets voor hen is. Nadat de singles en de boer(in) elkaar nog beter hebben leren kennen, valt er nog één kandidaat af. Het uiteindelijke stel gaat vervolgens op een weekendtrip in het buitenland dat het programma voor hen heeft georganiseerd.

7. Undress for Love

Zou jij je match kunnen op basis van het lichaam kunnen selecteren? Want dat is precies waar het om gaat bij datingprogramma Undress for Love, een datingprogramma dat werd uitgezonden door RTL. In dit programma gaan de singles uit de kleren om elkaar beter te leren kennen. Drie dappere single mannen en vrouw geven zich letterlijk bloot in dit programma in de zoektocht naar de liefde.

Familieleden en vrienden mogen zich er vanaf de tribune ook mee bemoeien. Door diverse spelrondes komen de singles steeds meer over elkaar te weten. Als laatste volgt er de beslissende stemronde. De uiteindelijke match wordt vervolgens op date gestuurd.

8. Naked Attraction

Het Britse televisieprogramma Naked Attraction wordt uitgezonden door RTL. Een gekleed persoon wordt geconfronteerd met zes volledig naakte mensen. Deze zes mensen zitten in hokjes verstopt. Hun lichamen worden geleidelijk onthuld door verschillende rondes, vanaf de voeten omhoog. Bij de laatste ronde wordt ook het gezicht van de kandidaten getoond.

Bij elke ronde wordt er één kandidaat geëlimineerd door de kiezer. De ronde waarbij er nog maar twee kandidaten over zijn, gaat de kiezer ook uit de kleren om zijn of haar keuze te maken. Dit koppel gaat dan op date, dit keer volledig aangekleed.

9. Adam zkt Eva

Naakt daten op een onbewoond eiland? Het kan, bij Adam zkt Eva. Dit reality programma wordt uitgezonden door RTL 5 en kent ook een VIPS-versie. Het programma werd voor het eerste uitgezonden in 2014 en de presentatie ligt in de handen van Nicolette Kluijver en Dennis Weening. In dit datingprogramma ontmoeten enkele vrijgezelle kandidaten die op zoek zijn naar een serieuze relatie elkaar op een tropisch eiland. En dat compleet naakt.

De singles leren elkaar kennen terwijl ze eten zoeken, een vuurtje voor het eten proberen te maken en samen overnachten. De dag erna arriveert er een derde naakte kandidaat. Er volgt daarna een wedstrijd: degene die de wedstrijd wint, mag ervoor kiezen om een van de kandidaten weg te sturen. De overgebleven kandidaten zien elkaar na hun verblijf op het eiland voor het eerst volledig gekleed. Ze moeten dan kiezen met wie ze van de twee kandidaten verder willen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Waarom mensen online ontmoeten? 9 redenen voor een online relatie

Nog niet zo heel lang geleden was het idee van ‘mensen online ontmoeten’ een schandelijke …