Naakt daten: waarom doen mensen dit op de nationale televisie?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Daten is voor veel mensen een spannende zaak. Soms heb je degene waar je mee op date gaat nog nooit gezien (zoals bij een blind date), omdat wederzijdse vrienden of kennissen de afspraak voor je geregeld hebben.

Of ken je de persoon wel, maar komen er nu pas romantische gevoelens in het spel die je eerder niet had. Een vrij recente ontwikkeling in het daten is die van naakt daten, waarbij je je wellicht afvraagt waarom mensen dit nu eigenlijk doen.

Waarom zou je naakt daten?

Waarom zou je naakt daten? Dit gebeurt al in televisieprogramma’s waarin mensen te zien zijn die een afspraak met elkaar hebben en daar geen kleding bij dragen. Verschillende programma’s gebruiken het concept van naakt daten. Natuurlijk hebben deze programma’s als voornaamste doel dat er veel kijkers op afkomen, maar er zitten ook nog andere beweegredenen achter om dit zo te doen. De televisieprogramma’s waarin naakt daten aan bod komt, zijn de volgende:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Naked Attraction

Het eerste programma zag het levenslicht op de Engelse televisie onder de naam ‘Naked Attraction’. In het programma mocht een deelnemer bij een aantal kandidaten die in een pashokje stonden steeds meer kleding laten uittrekken. De deelnemers dragen in eerste instantie kleding, maar er mag in iedere ronde steeds meer worden uitgetrokken.

Degene die dit mag bepalen zorgt ervoor dat de lichamen die hij of zij het minst aantrekkelijk vindt als eerste afvallen. De persoon die als laatste overblijft, is de gelukkige. Maar degene die voor deze persoon heeft gekozen, is ook verplicht zijn of haar kleding uit te trekken, zodat beide deelnemers uiteindelijk naakt zijn.

Undress for Love

Een Nederlands programma waarin naakt daten aan bod komt is ‘Undress for Love‘: een naam die weinig aan de verbeelding overlaat. Het programma vertoont overigens de nodige overeenkomsten met Naked Attraction.

Aan het programma doen zes deelnemers mee, die in de studio tegenover elkaar staan. Hiervoor worden cilinders gebruikt waarin alleen hun lichaam te zien is, maar het gezicht niet. Het programma bestaat uit verschillende rondes.

In de eerste twee rondes krijgen de deelnemers enkel het lichaam van de andere deelnemers te zien en kunnen daar zelf hun oordeel over vellen. Daarnaast krijgen ze foto’s te zien van de andere deelnemers via social media, zodat ze kunnen zien wat de ander leuk vindt en wat zijn of haar interesses zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als de eerste twee rondes achter de rug zijn, volgt ronde drie. Daarin zien de deelnemers elkaar wel volledig en beginnen ze met het speeddaten. Daarna mogen ze beslissen of en met wie ze op een echte date willen gaan.

adam zkt eva

Adam zkt Eva

Het derde programma waarin naakt daten aan bod komt is ‘Adam zkt Eva‘, zowel op de buis gebracht met ‘gewone’ Nederlanders als in een versie met vips. In het programma ontmoeten twee singles elkaar op een eiland, beiden volledig naakt. Ze leren elkaar beter kennen en brengen samen de nacht door op het eiland. Dit alles om te kijken of er een match is.

De volgende dag verschijnt er een derde (en soms zelfs vierde deelnemer) ten tonele, om te kijken of daar een match mee kan worden gemaakt. De daaropvolgende dag wordt er gekozen om een van de deelnemers waar geen match mee is, of waar het net even wat minder goed mee klikt, naar huis te sturen, zodat er een duo overblijft.

Indien er vier deelnemers in totaal zijn, blijven er uiteindelijk ook twee over, want de laatste drie mogen bepalen met wie ze verder willen. Als er nog twee deelnemers over zijn hebben zij feitelijk de wedstrijd gewonnen en zien ze elkaar voor de eerste keer met kleding aan.

In de eerste afleveringen kwam er steeds een man en vrouw aan bod om aan elkaar te koppelen, maar de homostellen doen ook hun intrede in de latere seizoenen. In dit geval is Adam niet op zoek naar zijn Eva, maar naar een andere leuke Adam.

Wat is het nut van naakt daten?

Nu kun je je afvragen wat er zo leuk is om elkaar meteen naakt te zien, de eerste keer dat je elkaar ontmoet. Het heeft natuurlijk een hoge amusementswaarde voor de kijker, maar dat is volgens van de makers van het programma niet de voornaamste reden om de deelnemers naakt op te laten draven.

Omdat het natuurlijk best een vreemde situatie oplevert als je beiden naakt bent tijdens de eerste ontmoeting, wordt ervan uitgegaan dat je je allebei behoorlijk ongemakkelijk voelt op dat moment. Omdat dit voor beide (of meer) deelnemers geldt, gaat de meeste aandacht naar de naaktheid van de ander en die van jezelf. En dus valt er verder weinig te verhullen en laten mensen (letterlijk en figuurlijk) meer van zichzelf zien: dat is tenminste de achterliggende gedachte.

Nadelen van naakt daten

Als je dit als voordeel ziet, kan het inderdaad zo zijn dat mensen op een eerste date zoveel met het naaktzijn bezig zijn, dat ze inderdaad opener tegenover elkaar zijn. De hoofdreden is dat ze het gevoel van schaamte dan al ruim voorbij zijn. Bovendien geldt de situatie voor beiden en heeft niet iedereen het even moeilijk met een naakt optreden. Maar er zijn toch wel wat nadelen te noemen.

Een nadeel van naakt daten zou kunnen zijn dat de naaktheid van de deelnemers vooral afleidt van alle andere zaken. De spanning die mensen normaal voelen als ze elkaar met kleding aan leren kennen wordt weggenomen. De situatie waarin je fantaseert over hoe de ander er naakt uitziet komt niet aan de orde, omdat je al naakt bent en er niets meer verborgen blijft.

Het naakte lichaam van de ander leidt bovendien af, omdat mensen er maar naar blijven kijken. Ondanks het feit dat ze bij twee van de drie programma’s in eerste instantie het gezicht van de ander niet kunnen zien, wordt toch afgegaan op het uiterlijk van de ander. En dan is het innerlijk en de persoonlijkheid minder belangrijk, wat toch ook duidelijk een nadeel is van deze vorm van daten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie