Home Nieuws Tevreden met je relatie? 11.196 koppels onthullen de belangrijkste kenmerken

Tevreden met je relatie? 11.196 koppels onthullen de belangrijkste kenmerken

3 minuten leestijd
0
tevreden relatie

Als je het de meeste singles op dating apps vraagt, dan zijn de meesten op zoek naar een relatie waarover ze tevreden kunnen zijn. Het hoeft niet perfect te zijn, zolang ze maar gelukkig zijn. Want dat is voor de meeste mensen het belangrijkste aspect van een relatie.

In de zoektocht naar de persoon die bij dat plaatje past, leggen ze de aandacht vooral op de eigenschappen van de potentiële relatiekandidaten. Loyaliteit, betrouwbaarheid, eerlijkheid en laten we ook aantrekkelijkheid niet vergeten. Maar nieuw onderzoek onder 11.196 koppels suggereert dat de tevredenheid met een relatie ergens anders in te vinden is.

Grootschalig relatie-onderzoek

Het heeft 20 jaar relatiewetenschap gekost om op dit punt te komen, maar wetenschappers beweren nu dat iets veel belangrijker is dan je eigen persoonlijkheid of die van je partner. Als het gaat om gelukkige relaties zijn het vooral de kenmerken van de relatie zelf die het succes bepalen – het leven dat je samen met die persoon opbouwt. Dat is de conclusie die wetenschappers trekken uit een analyse van 11.196 koppels afkomstig uit 43 onderzoeken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Hoe tevreden je bent met de relatie, is in het begin zelfs voor 45 procent afhankelijk van de eigenschappen van de relatie zelf. Je eigen persoonlijkheid is goed voor 19 procent van de verschillen in tevredenheid en de persoonlijkheid van een partner speelt een nog kleinere rol met 5 procent. In de loop van de tijd worden deze schattingen kleiner, maar de verhouding blijft hetzelfde: de relatiekenmerken zijn belangrijker voor de relatie dan individuele eigenschappen.

Samantha Joel, auteur van het onderzoek en directeur van het Relationships Decision Lab aan de Western University, zegt dat haar onderzoek één ding duidelijk maakt: “Het suggereert dat de persoon die we kiezen lang niet zo belangrijk is als de relatie die we opbouwen,” zegt ze tegen Inverse. Het onderzoek werd maandag gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Alle benodigde ingrediënten

Voor het onderzoek werden alle ingrediënten die in liefdesrelaties voorkomen opgesplitst. Deze werden opgedeeld in twee categorieën: individuele kenmerken (van een partner) en relatiekenmerken.

Individuele kenmerken zijn bijvoorbeeld eigenschappen zoals het inkomen, tevredenheid met het leven en leeftijd. Onder relatiekenmerken vallen eigenschappen zoals genegenheid en seksuele tevredenheid. In elke relatie zijn deze aanwezig en hebben ze een andere invloed.

Joel en haar collega’s analyseerden vervolgens de gegevens van 43 afzonderlijke studies en 11.196 koppels die minstens twee keer werden geïnterviewd. De tijd tussen het eerste en laatste interview varieerde van twee maanden tot vier jaar, afhankelijk van het onderzoek.

De resultaten van dit grote project werden geanalyseerd door machine learning – een kunstmatige intelligentie-techniek dat leert van data – om zo te voorspellen welke kenmerken belangrijk zijn voor een succesvolle relatie. Dit zijn de resultaten, oftewel, de kenmerken die het meest in verband staan met tevredenheid in relaties.

De vijf belangrijkste individuele kenmerken:

  1. Levensvoldoening (tevredenheid met het leven)
  2. Negatief affect (verdrietig of prikkelbaar voelen)
  3. Depressie of gevoelens van hopeloosheid (somber of nergens zin in)
  4. Bindingsangst (zorgen maken over relaties)
  5. Vermijden van hechting (liever niet te gehecht raken)

De vijf krachtigste relatiekenmerken:

  1. Betrokkenheid van partner (tevredenheid van partner)
  2. Waardering (je gelukkig voelen met je partner)
  3. Seksuele tevredenheid (in de seksuele behoeften voorzien worden)
  4. Partnertevredenheid (hoe blij je partner is met de relatie)
  5. Conflict (ruzies en meningsverschillen)

“Die individuele kenmerken zijn belangrijk omdat ze van invloed zijn op hoe je de relatie in de eerste plaats benadert,” legt Joel uit. “Maar ze zijn veel minder van belang in vergelijking met kenmerken van de relatie zelf. De dynamiek die je met iemand opbouwt – de gedeelde normen, de inside-jokes, de gedeelde ervaringen – is zoveel meer waard dan individuele personen waaruit die relatie bestaat.”

“Het lijkt er echt op dat het hebben van een geweldige relatie minder gaat over het vinden van de perfecte partner of het veranderen van je huidige partner, en meer over het opbouwen van die relatie zelf – het scheppen van de voorwaarden waardoor de relatie kan bloeien”, zegt Joel.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Kibbelen in een relatie: 2 technieken om er geen conflict van te maken

Iedereen ligt wel eens in de clinch met een partner. In het ergste geval leidt dat tot een…