Lepeltje-lepeltje liggen: wat het is en de voordelen voor je relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Slaap je ‘s nachts weleens met iemand anders, dan heb je wellicht – zonder dat je het doorhebt – al eens lepeltje-lepeltje gelegen. Hoewel je er misschien niet eens mee bezig was om deze slaappositie aan te nemen, kwam je toch in de positie terecht. En dat is niet eens zo heel vreemd, want lepeltje-lepeltje liggen is mens eigen.

Vroeger was lepeltje-lepeltje liggen een veelgebruikte positie om in te slapen met iemand die je vertrouwde. Sterker nog, deze slaappositie is zo aangeboren dat het eerste bewijs van mensen die in de lepelpositie sliepen al van vóór de middeleeuwen komt. En ver daarvoor sliepen holbewoners naakt samen in de lepelpositie als een cruciale manier om warm te blijven in de winter en elkaar bescherming te bieden tegen de gevaren van roofdieren.

Vandaag de dag hoef je natuurlijk niet meer naast je partner in de lepelpositie te slapen om te overleven in de kou en als bescherming tegen vijanden, maar je slaaphouding zegt wel veel over je relatie. Want degenen die voor de lepelpositie kiezen, ervaren niet alleen een hechtere band met hun partner, maar ze ervaren ook meer mentale en fysieke gezondheidsvoordelen dan degenen die gescheiden slapen. We vertellen je meer over de vele voordelen van lepeltje-lepeltje liggen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is lepeltje-lepeltje liggen?

Lepeltje-lepeltje liggen is een positie waarin twee mensen zich kunnen bevinden, zowel tijdens het slapen als wanneer ze wakker zijn. Het is een soort knuffel en slaappositie ineen – een positie waarbij twee mensen in dezelfde richting liggen. De ene persoon ligt op de zij en de ander ligt erachter met zijn of haar buik tegen de rug van de ander. Voor deze positie is de uitdrukking lepeltje-lepeltje liggen bedacht, want de twee personen lijken net op twee opgestapelde lepels die zijwaarts worden gelegd.

Degene die van achteren wordt geknuffeld, wordt de ‘kleine lepel’ genoemd en de andere de ‘grote lepel’. Traditioneel gezien neemt de grootste persoon de rol in van de grote lepel terwijl de kleinere persoon de kleine lepel mag zijn. En vaker wel dan niet is de vrouw in de relatie dus de kleine lepel.

Veel mensen die de positie van de grote lepel innemen, slaan de armen om hun partner heen. Anderen verstrengelen ook graag hun benen, maar je kunt je armen en benen overal plaatsen waar je wilt. Wanneer dit omgekeerd gebeurt, noemen ze dit ook wel ‘jetpacking’. De kleine persoon lijkt dan net op een jetpack op de rug van de ander.

De voordelen van lepeltje-lepeltje liggen

Lepeltje-lepeltje liggen is niet alleen een manier om je dichter bij je partner te voelen. Het wordt ook gelinkt aan veel gezonde voordelen. Uit onderzoek blijkt dat zoiets simpels als een lichaamspositie zowel fysieke als psychologische voordelen biedt.

1. Afgifte van het knuffelhormoon

Het belangrijkste is dat lepeltje-lepeltje liggen, wat in principe gewoon knuffelen is, leidt tot het vrijkomen van de stof oxytocine. Dit wordt ook wel het ‘feel-good’-hormoon genoemd. Wanneer dit vrijkomt, zorgt dit ervoor dat je je gelukkig, getroost, ondersteund en geliefd voelt, wat natuurlijk goed is voor je mentale gezondheid.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Creëert intimiteit

Lepeltje-lepeltje liggen kan ook je relatie verbeteren. Knuffelen kan intimiteit tussen twee mensen creëren zonder dat het seksueel hoeft te zijn. Iedereen wil zich in een relatie geliefd en verzorgd voelen. Als je al deze gevoelens ervaart, zal dit ervoor zorgen dat je je meer verbonden met je partner voelt. Daarnaast zorgt het ook voor meer vertrouwen.

3. Voordelig voor seksleven

Lepeltje-lepeltje liggen kan ook helpen om de seksuele kant van je relatie te verbeteren. Vaak hebben mensen namelijk geen zin in seks als er een gebrek aan intimiteit is. De fysieke nabijheid van lepeltje-lepeltje liggen brengt je dichter bij je partner, zowel emotioneel als fysiek. Het is een intieme positie die je een beschermend en veilig gevoel kan geven.

4. Uiten van gevoelens

Veel mensen vinden het moeilijk om hun gevoelens te uiten. Het kan soms lastig zijn om je gevoelens om te zetten in woorden. Een knuffel kan meer betekenen dan duizend woorden. Houd je partner stevig vast om de ander veilig en geliefd te laten voelen.

5. Inleiding voor seks

Lepeltje-lepeltje liggen werkt ook uitstekend als beginpositie voor seks. De twee zijn waarschijnlijk hand in hand gegaan sinds deze knuffelpositie al duizenden jaren geleden voor het eerst werd ontdekt. Tegen elkaar aan liggen in bed kan dan ook gezien worden als een vorm van voorspel. Net zoals bij alle seksuele posities, is het belangrijk om te experimenteren wat goed voor jullie beiden voelt. Sommige stellen vinden het juist fijn om na de seks lepeltje-lepeltje te gaan liggen.

Wat onderzoeken zeggen over oxytocine

Uit onderzoek is gebleken dat een hoger niveau van oxytocine in verband staat met een lagere bloeddruk en hartslag, voornamelijk bij vrouwen. Uit een studie bleek daarnaast dat vrouwen die vaker met hun partner lepeltje-lepeltje liggen en knuffelen een hoger oxytocine-niveau hadden. En deze vrouwen hadden ook een lagere bloeddruk en een lagere hartslag in rust dan anderen.

Van het hormoon is ook bewezen dat de afgifte stress vermindert, pijn verlicht en het immuunsysteem kan verbeteren. Oxytocine verlaagt namelijk het niveau van cortisol – het hormoon dat stress veroorzaakt. Lepeltje-lepeltje liggen is ook een natuurlijk remedie tegen angst dankzij oxytocine. Knuffelen met je partner voordat je gaat slapen kan dus zeker helpen wanneer je met angst worstelt en daardoor slapeloosheid ervaart.

Mensen die herhaaldelijk hoge niveaus van oxytocine hadden, ervaarden deze gezondheidsvoordelen ook op de lange termijn. Maar hoe vaak moet je lepeltje-lepeltje liggen om deze fijne effecten te kunnen ervaren? Uit de meeste studies is gebleken dat slechts 10 minuten per keer al genoeg is om voldoende oxytocine te produceren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie