Lepeltje-lepeltje of knuffelen: wat je ná de seks doet is belangrijk

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
3 minuten leestijd

Wat doe jij na de seks? Steek je een welverdiende sigaret op, ga je lepeltje-lepeltje liggen of misschien wel kont tegen kont om vlak erna voldaan in slaap te vallen? Hoewel je denkt dat het niet veel uitmaakt wat je doet, maakt het wel degelijk een verschil. Althans, voor mensen in relaties. Of nog beter gezegd: hoe meer je je bezighoudt met affectie na de seks, hoe gelukkiger je bent.

Als je knuffelt, tegen elkaar aan ligt of een andere vorm van affectie toont ná de seks, is de kans groter dat je gelukkiger bent in je relatie. Dat is de conclusie die wordt getrokken in een onderzoek naar ‘post-sex behaviour’, oftewel het gedrag dat mensen vertonen als de vleselijke daad achter de rug is.

Meer affectie, meer tevreden

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die meer tijd besteden aan affectie na de seks na verloop van tijd meer tevreden zijn met de seks en ook met hun relatie. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen, waarbij beiden een ‘tevredenheidsboost’ krijgen als ze knuffelen na de seks.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Hoelang je moet knuffelen om het gewenste resultaat te bereiken, wordt niet gezegd. Maar het gaat niet alleen om de kwantiteit, ook om de kwaliteit. Betere en langere affectie na de seks levert een positieve bijdrage aan de tevredenheid over de seks en relatie. Sterker nog, het zou voor de algehele tevredenheid over de seks best wel eens belangrijker kunnen zijn dan het voorspel of de seks zelf.

Hoe dit kan

Hoe knuffelen en andere vormen van affectie dit resultaat bereiken? Gedacht wordt dat knuffelen na de seks tot een hogere afgifte leidt van het hormoon oxytocine, het welbekende knuffelhormoon dat een centrale rol speelt bij romantische interacties.

Wat je doet tijdens de seks maakt natuurlijk ook wel uit, maar wat je erna doet blijkt niet minder belangrijk te zijn volgens het onderzoek. Dus draai je de volgende keer niet meteen om als je een hoogtepunt hebt bereikt. Er ligt iemand op, onder of naast je die nog meer tevreden zou kunnen zijn… als je eerst nog even wat affectie toont.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie