Home Nieuws Internationale Vriendschapsdag: hoe de dag van de vriendschap ontstond

Internationale Vriendschapsdag: hoe de dag van de vriendschap ontstond

2 minuten leestijd
0
vrienden

Het is weer bijna zover: Internationale Vriendschapsdag. Vrijdag 30 juli staan we allemaal even extra stil bij de vriendschappen die we hebben. En vooral wat deze vriendschappen voor ons betekenen.

Internationale Vriendschapsdag is de dag van het jaar waarop vrienden elkaar waarderen. Ze herinneren elkaar eraan waarom ze de allerbeste vriend van de ander zijn. Of je nu een kaartje stuurt met een persoonlijke tekst, een spraakbericht opneemt om te versturen per WhatsApp of een lief appje stuurt met een welgemeend compliment: er is voor iedereen een manier om de Internationale Vriendschapsdag te vieren.

Wat is Internationale Vriendschapsdag?

De Internationale Vriendschapsdag is een dag die gereserveerd is om vriendschap over de hele wereld te vieren. Het is in Nederland geen officiële feestdag, maar 30 juli is de officiële datum voor het vieren van de Internationale Vriendschapsdag. Dat is zelfs vastgelegd in een resolutie van de Verenigde Naties die deze datum officieel hebben erkend als de International Day of Friendship. In sommige delen van de wereld wordt de dag op de eerste zondag van augustus gevierd.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Geschiedenis van Internationale Vriendschapsdag

De Internationale Dag van de Vriendschap werd oorspronkelijk bedacht door Joyce Hall, de oprichtster van het Hallmark-bedrijf dat wenskaarten verkoopt, in 1930. De datum die zij in gedachten had voor de vriendschapsdag was de eerste zondag van augustus. Het zou een dag moeten worden waarop mensen hun vriendschap vierden door elkaar kaarten te sturen. De keuze voor deze dag was simpel: het was middenin een ‘rustige’ periode voor Hallmark, precies tussen de bekende feestdagen in.

Niet verrassend: het idee stuitte op weerstand van consumenten, aangezien het overduidelijk een commerciële truc was om wenskaarten te verkopen. Het idee was echter wel interessant genoeg om enige bekendheid te krijgen in de Verenigde Staten, totdat het in de jaren 40 van de vorige eeuw geruisloos ophield met bestaan. De vriendschapsdag stierf een stille dood in de Verenigde Staten, terwijl het in andere landen juist nieuw leven werd ingeblazen.

De comeback van de vriendschapsdag

In 1997 keerde de vriendschapsdag plotseling terug toen Nane Annan, de vrouw van de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, Winnie de Poeh aanwees als de ‘Worlds Ambassador of Friendship’ ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vriendschap.

Waarom Winnie de Poeh? De verwijzing naar het personage uit de verhalenreeks was bedoeld om jonge mensen aan te moedigen vriendschapsbanden te smeden met verschillende culturen – zoals de schattige beer dat ook doet in de verhalen. Hoewel Winnie heel anders is dan zijn dierenvrienden, zijn ze toch goede vrienden. De Internationale Vriendschapsdag zou moeten leiden tot meer vrede en harmonie over de hele wereld. De datum voor de Internationale Dag van de Vriendschap werd in 2011 officieel uitgeroepen door de Verenigde Naties.

Hoe vier je Internationale Vriendschapsdag?

Er zijn geen vaste regels voor het vieren van de vriendschapsdag. Het mooie van vriendschap is dat ze allemaal uniek zijn met hun eigen sterke en zwakke punten. Het kan een vriendschap voor het leven zijn of voor even; je kunt de dag vieren zoals je dat zelf wilt. Een aardig compliment, een dagje weg of een avondje thuis met z’n tweeën, er is niemand die je vertelt hoe je je vriendschap kunt eren. En eigenlijk ben jij ook de enige die weet hoe je dat het beste kunt doen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…