Home Nieuws ‘Verdenking overspel kan negatieve gevolgen hebben voor welzijn’

‘Verdenking overspel kan negatieve gevolgen hebben voor welzijn’

2 minuten leestijd
0
liefde vraag

Verdenk je je partner van overspel? Dan is het goed om te weten dat het je mentale en fysieke welzijn kan schaden. En misschien is het wel net zo stressvol als daadwerkelijk vreemdgaan, zo blijkt uit recent onderzoek.

Geschat wordt dat een vijfde van de volwassenen ooit een affaire heeft gehad of zal vreemdgaan. Het is een vorm van bedrog waar bijna iedereen ervaring mee heeft. Of het nu gaat om het adviseren van een vriend(in) die zojuist is bedrogen of je intuïtie die je laat twijfelen aan de verklaringen van je partner.

Omdat overspel misschien wel de meest ernstige vorm van bedrog is in een relatie, wordt het gekoppeld aan een reeks negatieve gevolgen. Van stress en angst tot jaloezie en depressie. Maar nu blijkt dat zelfs het vermoeden van overspel ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor zowel je mentale als het fysieke welzijn.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Bekijk hoe het werkt

Vermoedens en verdenkingen

Nieuw onderzoek uit 2021 dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships suggereert dat ‘alleen het vermoeden van een overspelige partner al krachtige psychologische, fysieke en gedragsmatige gevolgen kan hebben in romantische relaties’.

De onderzoekers ondervroegen meer dan 246 deelnemers die het vermoeden hadden dat hun partner de afgelopen drie maanden overspel had gepleegd. Deze deelnemers, vooral vrouwelijk, heteroseksueel en uit de Verenigde Staten, hadden relaties die gemiddeld bijna twee jaar duurden. De meeste van deze koppels waren exclusief aan het daten, maar woonden niet samen. Ze mochten zelf hun fysieke gezondheidssymptomen bijhouden tijdens het onderzoek, waarom het gezondheidsgedrag, de gevoelens van angst, depressie en relatietevredenheid.

Verdenking leidt tot leed

De verdenking van overspel wordt volgens het onderzoek geassocieerd met meer vermoedensgerelateerd leed, waarmee de onderzoekers wijzen op depressies, lichamelijke gezondheidssymptomen en risicovol gezondheidsgedrag. Vrouwen met vermoedens hebben bovendien meer risico om angst te voelen en fysieke symptomen te ervaren zoals hoofdpijn en slaapproblemen. Mannen hadden daarentegen meer kans om risicovoller gedrag te vertonen, waarbij je moet denken aan alcohol- en drugsgebruik, als reactie op hun vermoedens.

Interessant genoeg kwamen de onderzoekers tot de ontdekking dat niet iedereen last heeft van de negatieve gevolgen voor het welzijn. De onderzoekers ontdekten dat het voor sommige mensen bijzonder moeilijk is: degenen die in het belang van trouw geloven, een geschiedenis hebben met vreemdgaan in relaties en tevreden zijn met hun relatie.

De onderzoekers verklaren deze bevindingen aan de hand van het transactionele stressmodel. Volgens dit model gaat het niet zozeer om de situatie zelf, maar om de manier waarop de situatie wordt beoordeeld. In het geval van overspel gaat het vaak om een bedreigende situatie. En bij deze beoordeling – vooral als je er al ervaring mee hebt – kun je angst voelen, je zorgen maken en emotioneel overstelpt raken. Volgens de onderzoekers kan het vermoeden van vreemdgaan dus net als het daadwerkelijk vreemdgaan zorgen voor verschillende schadelijke gevolgen voor je welzijn.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…