Vreemdgaan goed voor relatie? Dit zijn de voordelen van vreemdgaan

Jay
Door Jay
10 minuten leestijd

Overspel is altijd al een pijnlijk onderwerp geweest. Toch is vreemdgaan vandaag de dag misschien nog wel een stuk pijnlijker dan vroeger. Vroeger hadden we immers een partner, omdat dat nou eenmaal moest en werd opgedragen. Beviel de relatie niet meer? Dan kon je maar moeilijk scheiden, want dat was onacceptabel. Relaties werden enigszins opgelegd en er was veel minder ruimte voor een eigen mening.

Tegenwoordig is een relatie de wil van twee mensen. Twee partners kiezen voor elkaar, omdat ze bij elkaar willen zijn en bij niemand anders. Wanneer de gevoelens zo innig zijn en één van de twee dan alsnog vreemdgaat, dan kan dat voor een haast traumatische ervaring zorgen.

Vreemdgaan is daarom uit den boze, want je hoort je partner trouw te zijn. Je partner bedonderden met iemand anders, dat doe je niet. Dat is zo’n beetje de norm. Toch zijn er ook mensen die afstappen van de monogamie. En dat kan best verfrissend zijn, zo blijkt wel.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Wat is de definitie van vreemdgaan?

Voordat we daar nader op ingaan is het wel eerst belangrijk om te definiëren wat nou precies vreemdgaan is. Niet iedereen houdt er namelijk dezelfde definitie op na. Is het pas vreemdgaan als het bed met elkaar wordt gedeeld? Of vallen zoenen, innig dansen, en flirten ook al onder vreemdgaan? Voor elk stel kan dat anders zijn en daarom dienen mensen voor zichzelf te bepalen wat nou wel en niet geoorloofd is.

De officiële Nederlandse definitie (die in de Van Dale staat) is dat vreemdgaan ‘seks hebben met een ander dan de vaste partner’ is en dat er sprake is van seks ‘verkeer, contact: geslachtelijke gemeenschap seksueel verkeer’. Oftewel: volgens Neerlands’ meest gebruikte woordenboek ga je vreemd als er penetratie plaatsvindt. Nu mag je het voor jezelf afvragen of je het daarmee eens bent.

En een affaire?

Dan hebben we ook de affaire die weer subtiel afwijkt van vreemdgaan. Een affaire voldoet namelijk aan drie basiselementen: (1) twee mensen, waarvan één een relatie heeft, hebben een emotionele band met elkaar, (2) die geheim wordt gehouden en waarbij er ook sprake is van (3) seksueel contact. In dit geval wordt prostitutiebezoek bijvoorbeeld wel gezien als vreemdgaan, maar valt het weer niet onder de noemer van een affaire.

Waarom goed voor relatie?

Hoe dan ook: vreemdgaan, gebeurt in welke vorm dan ook, ook in de beste relaties. En dat levert in de meeste gevallen een hoop drama op, maar het hoeft niet altijd negatieve gevolgen te hebben. Er zitten namelijk ook voordelen aan vreemdgaan, zo stellen sommige relatietherapeuten althans.

Niet iedereen zal het zich kunnen voorstellen, maar als één van de partners wel eens is vreemdgegaan en alsnog bij de ander wil blijven, dan is dat eigenlijk een heel goed teken. Het betekent dat de vreemdganger de ander niet kwijt wil, ook niet na al dat stiekeme gedoe.

Mannen én vrouwen gaan vreemd

Als er één ding is dat mannen graag doen dat is het wel de boel opblazen. Zo wordt het aantal bedpartners al snel naar boven afgerond en scheppen ze maar wat graag over de bedprestaties. Vrouwen, daarentegen, doen er juist zoveel mogelijk aan om niet als de ‘slet’ over te komen en praten dezelfde cijfers graag naar beneden. Het aantal bedpartners? Dat moet vooral niet te hoog liggen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Het is daarom niet zo gek dat bij veel onderzoeken naar voren komt dat mannen veel vaker vreemdgaan dan vrouwen. Toch blijkt dat een nogal vertekend beeld. Vrouwen zijn namelijk structureel minder open over dit soort ‘taboes’ terwijl mannen het net even wat aanpappen. Overspel laat zich dan ook maar lastig registreren in onderzoek, maar de conclusie is in elk geval toch echt dat vrouwen ook niet zo heilig zijn.

En waarom gaan zij vreemd?

Het algemeen beeld bestaat dat mensen vreemdgaan, omdat ze seksueel gezien niet bevredigd worden. Het klopt inderdaad dat naarmate je langer in een relatie zit dat de seksuele nieuwigheid er wat vanaf is. De boel koelt wat af en als het vuur dan helemaal gedoofd is, dan komen er wolven. Toch blijkt een relatief klein deel van de mensen vreemd te gaan vanwege seksuele ontevredenheid.

Het belangrijkste motief om vreemd te gaan is omdat er ontevredenheid bestaat op sociaal-emotioneel niveau. Er is een gebrek aan het tonen van affectie en dan hebben we het niet eens over de ware essentie van de relatie, de liefde tussen twee mensen. Nee, het gaat vooral om affectie in de zin van bevestiging: een lief compliment dat iemand er goed uitziet, een schouderklopje, een bedankje, een bevestiging.

Als de ene partner geen bevestigingen meer krijgt van de andere partner, dan wordt het pas echt menens. Veel mensen zijn daarom geneigd om die ‘bevestiging’ elders te zoeken.

De voordelen van vreemdgaan

Natuurlijk, er zijn, in elk geval bij de traditionele opvatting van een relatie, meer nadelen dan voordelen te benoemen als we het over vreemdgaan hebben, maar dat betekent niet dat het alleen maar bar en boos hoeft te zijn. Het hangt er uiteraard voor een groot deel van af hoe jij en je partner in het leven staan, maar mocht je wat ‘open minded’ zijn, dan zijn er toch nog een aantal voordelen te bedenken bij het vreemdgaan. We bespreken ze met je.

Het houdt de relatie levendig

Sommige mensen willen dus die felbegeerde bevestiging krijgen, terwijl anderen domweg meer seks willen dan dat ze thuis krijgen. In dat laatste geval kan ontrouw, mits dat wel openlijk wordt besproken met de ander, juist helpen om de relatie in stand te houden. In dit geval word je seksueel gezien (nog meer) bevredigd, terwijl de echte liefde gewoon thuis gevonden kan worden.

Je bent emotioneel verbonden met de persoon die thuis op de bank zit en zal dat ook altijd blijven. Alleen voor de actie in de slaapkamer worden er dus alternatieven gezocht. In dit geval is het wel belangrijk dat beide partners het eens zijn over de gang van zaken.

Mocht dat niet het geval zijn, dan is eigenlijk nog steeds sprake van het bovenstaande scenario. Alleen zonder de toestemming en het medeweten van de ander.

Mannen worden creatiever, vrouwen emotioneel intelligenter

Onze voorouders gingen veel meer vreemd dan wij, dus wat dat betreft is het bijna menseigen om buiten de deur te snoepen. Toch hebben recentere academische onderzoeken aangetoond dat er ook voordelen zijn in de vorm van emotionele intelligentie. Dat is volgens onderzoekers van de Binghamton University (VS) en de University College London (Verenigd Koninkrijk) overigens het geval voor vrouwen.1

Vrouwen ontwikkelen namelijk een hogere emotionele intelligentie als hun partner is vreemdgegaan. Wat dat in de praktijk betekent? Dat ze ontrouw sneller leren herkennen en ook beter opmerken hoe andere vrouwen zich tot hun partner wenden. En da’s een stukje wijze levenservaring als je het ons vraagt.

Of er ook voordelen zijn voor mannen? Jazeker. Als mannen vreemdgaan worden een stuk creatiever. Dat komt door de twee hormonen dopamine en oxytocine. Zowel bij flirten, vreemdgaan als orgasmes komen deze stoffen vrij en komt ook de creatieve geest los. Klinkt op zich best logisch.

Voordelen voor de gezondheid

Als we naar de effecten op de gezondheid kijken, dan zijn er meer nadelen op te noemen dan voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de psychologische klachten waar mensen tegenaan kunnen lopen? Of als we het heel letterlijk nemen, heb je zelfs een verhoogde kans op een SOA.

Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat zowel mannen als vrouwen vruchtbaarder worden. Die laatste groep krijgt ook nog eens vaker een orgasme. En dat zal veel vrouwen toch als muziek in de oren klinken. Misschien toch maar eens overwegen?

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie