Datingfraude ontdekken met kunstmatige intelligentie? AI algoritmes schieten singles te hulp

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Als doorgewinterde gebruiker van online datingsites en apps ben je zeer waarschijnlijk tientallen of honderden valse profielen tegengekomen. Foto’s die ‘too good to be true’ zijn en mensen die je aan het lijntje houden, maar nooit willen afspreken. Hoewel een catfish misschien geen verkeerde bedoelingen heeft, geldt dat niet voor alle mensen achter nepprofielen.

Het internet is een plek waar mensen aan de lopende band opgelicht worden en datingsites en apps zijn vooral aantrekkelijk voor de oplichters. Dat weten deze datingsites en apps zelf maar al te goed. Terwijl ze er alles aan doen om het aantal slachtoffers te minimaliseren gaan er ieder jaar nog vele miljoenen euro’s verloren als gevolg van datingfraude.

De oplossing?

Dating apps en websites zouden binnenkort gebruik kunnen maken van computeralgoritmes die ‘denken’ als mensen, zo meldt Psys. Met behulp van kunstmatige intelligentie worden deze algoritmes ingezet om nepprofielen aan te wijzen, zodat deze vroegtijdig ontdekt en verbannen kunnen worden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het is niet slechts een idee. De algoritmes die dit kunnen zijn al ontwikkeld als onderdeel van een onderzoek naar het bestrijden van online fraude onder leiding van de Universiteit van Warwick.

Wat deze algoritmes kunnen doen

De nieuwe algoritmes zijn specifiek gemaakt om te begrijpen hoe valse datingprofielen eruit zien en hoe deze ontdekt kunnen worden op de datingdiensten. Zo kan een algoritme profielen van een datingsite scannen en letten op de verdachte signalen. Deze signalen zijn te vinden in de foto’s van de profielen maar ook in de informatie in het profiel, dat soms onbewust verkeerd is ingevuld.

Aan de hand van deze waarschuwingstekenen komt het algoritme tot een algemene conclusie over de waarschijnlijkheid dat een profiel nep is. De resultaten zien er bovendien veelbelovend uit. In de tests die zijn uitgevoerd werd slechts 1 procent van echte profielen ten onrechte gemarkeerd als nep.

Het doel is nu om de techniek verder te verbeteren en deze in de komende paar jaar op te laten nemen door de datingsites en apps. Daarmee zou voorkomen kunnen worden dat profielen van oplichters de ruimte krijgen om slachtoffers te maken. Dankzij de AI-technieken zou de kans op detectie van een nepprofiel versneld kunnen worden, maar ook gemakkelijker en effectiever. Al met al met een veelbelovend initiatief waardoor het vertrouwen in online dating nog verder kan toenemen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie