Dit is het gevolg van beauty-filters op je datingfoto’s, zegt onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Zet je geregeld een beauty filter in voor de foto’s op je datingprofiel? Houd er dan rekening mee dat ze de fysieke aantrekkelijkheid van je datingprofiel een boost kunnen geven. Maar ze kunnen twijfels oproepen over je betrouwbaarheid. Dat blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Computers in Human Behavior. Er is echter nog geen reden om te stoppen met de filters. Het onderzoek suggereert namelijk ook dat het voordeel van een verhoogde fysieke aantrekkelijkheid de bezorgdheid over een verminderde betrouwbaarheid overtreft. Gelukkig maar, niet?

Profielfoto’s bewerken of niet?

Sinds de opkomst van de eerste beauty-apps is het een trend in online daten om je profielfoto’s een upgrade te geven. Vanwege de snelle vooruitgang in kunstmatige intelligentie – en de nog betere fotobewerkingen – wordt verwacht dat deze trend zich nog wel even doorzet. Maar welk effect heeft het gebruik van filters op je aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid? Dat is wat onderzoekers van de Duitse Universiteit van Würzburg hebben onderzocht.

Om het effect van de bewerkte foto’s te onderzoeken, voerde het team een experiment uit onder 241 vrouwelijke deelnemers. Deze vrouwen kregen profielen gepresenteerd van mannen, waarvan twee profielen met originele (onbewerkte) foto’s en twee profielen met bewerkte foto’s. Op basis van de profielen alleen werd aan de jonge vrouwen gevraagd om deze te beoordelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Op een schaal van zeven punten mochten de vrouwen hun mening geven. Bijvoorbeeld over de intentie om de man op het profiel te daten, zoals of ze naar rechts zouden swipen, en de fysieke aantrekkelijkheid van de man.

Voor- en nadelen

De onderzoekers ontdekten dat profielen met bewerkte foto’s als aantrekkelijker werden beschouwd dan profielen met originele, onbewerkte foto’s. Dit resultaat zegt duidelijk dat schoonheidsfilters je aantrekkelijkheid verbeteren. Profielen met bewerkte foto’s werden echter ook als minder betrouwbaar gezien dan die met originele foto’s, wat wijst op een nadeel van het gebruik van de schoonheidsfilters.

Het positieve effect op je aantrekkelijkheid leek de afname in betrouwbaarheid te overtreffen, aangezien de vrouwen vaker wilden daten met profielen met bewerkte foto’s. Dus hoewel schoonheidsfilters vragen kunnen oproepen over je betrouwbaarheid, is een hogere aantrekkelijkheid het belangrijkste element waarop vrouwen hun keuze baseren om jou te daten.

Of het andersom ook zo is? Daar hebben de onderzoekers nog geen antwoord op. “Een beperking is dat we keken naar de percepties van vrouwen van mannelijke datingprofielen,” zegt auteur Markus Appel, professor aan de Universiteit van Würzburg. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of vrouwen die beauty-filters gebruiken op foto’s ook aantrekkelijker, maar minder betrouwbaar worden beschouwd.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie