Tinder screenshot: krijg je wel of geen melding?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

We hebben allemaal wel een keer gelachen om die kansloze Tinder-bio’s die de ronde doen. Sommigen zijn onbewust onnozel, anderen opzettelijk vermakelijk. Wat al die beelden van Tinder-profielen in gemeen hebben, is dat ze niet ze gedeeld zouden kunnen worden als iemand er geen screenshot van had gemaakt. En dat is waar het vandaag over gaat: de Tinder-screenshot. Enorm handig, maar krijgt degene achter het profiel daar een melding van?

Tinder screenshot

In tegenstelling tot apps van banken kunnen gebruikers van Tinder zonder problemen screenshots maken in de app. Dus als je een memorabel gesprek hebt met een match, die ooit misschien wel naast je staat aan het altaar, dan kun je zonder problemen een schermafbeelding maken om het te vereeuwigen. En ja, ook als je een ongemakkelijk gesprek hebt met een potentiële psycho, kun je het vastleggen om als bewijs te bewaren.

Het goede nieuws is dat de ander daar geen melding van ontvangt. Tinder verstuurt geen notificaties als gebruikers een screenshot maken in de app. Als je een screenshot maakt in de app, bijvoorbeeld om een vriend(in) te vragen voor een second opinion, dan komt niemand erachter dat je dat zojuist gedaan hebt. Tinder stelt niemand op de hoogte van een gemaakte schermafbeelding.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In tegenstelling tot Snapchat krijgt de ander geen bericht van een gemaakte screenshot. Je bent veilig. Alles in de app kun je vastleggen met een screenshot en opslaan, zonder dat iemand het ooit komt te weten – tenzij je het deelt met anderen en het via een omweg bij de ander terechtkomt.

Wat je wel moet weten

Er zijn wel wat ethische overwegingen om in gedachten te houden. Stel je voor, je staat in een echte bar en je maakt stiekem een foto van iemand zonder hun toestemming. Een beetje creepy, toch? Hetzelfde geldt voor Tinder. Mensen zetten hun foto’s en bio’s online in de verwachting van enige privacy binnen die omgeving. Toch weet iedereen dat Tinder-bio’s door iedereen bekeken kunnen worden. Daarvan weten ze dus dat ze op het internet kunnen verschijnen, ook al zouden ze dat liever niet willen.

Het is echter niet netjes om persoonlijke gesprekken te delen met anderen. Privégesprekken zijn een ander verhaal. Die zijn privé en horen dat eigenlijk ook te blijven. Hoe graag je dat ook met anderen wilt delen, het is een privégesprek. En dat betekent dat het privé hoort te blijven volgens de sociaal geaccepteerde normen. Het kan zelfs strafbaar zijn om – zonder toestemming – persoonlijke informatie van anderen op het internet te publiceren. Dat is niet alleen onbeleefd, het is ook wettelijk verboden.

Heb je een goeie reden om een screenshot te maken? Misschien heb je een hilarische openingszin gezien die je met je vrienden wilt delen. In dat geval, doe het discreet en respectvol. Maar als je erover denkt om iemand te ontmaskeren of in verlegenheid te brengen? Doe het dan liever niet.

In het kort: ja, het kán, maar gebruik je gezonde verstand en wees respectvol. Het is niet alleen een kwestie van kunnen, maar ook van mogen. En onthoud: wat op het internet staat, is voor altijd, dus denk twee keer na voordat je die knop indrukt. Dus de volgende keer dat je een grappige bio of lachwekkend profiel op sociale media wilt delen, doe het dan op de juiste manier en censureer de delen waaraan de ander herkend kan worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie