Daten tijdens feestdagen: ‘Singles slaan kerstdagen liever over’

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

De twinkelende lichtjes in de straten, de geur van de Nordmann-sparren en de warme uitstraling van alles en iedereen om je heen, er is iets romantisch aan de feestdagen. Het is tijdens de kerstperiode wanneer de gezelligste ideeën voor een date zich aandienen. Maar daten tijdens de feestdagen heeft niet voor iedereen prioriteit, zo blijkt uit onderzoek van datingapp Lexa. Eén derde van de Nederlandse singles slaat de kerstdagen liever helemaal over als gaat om daten.

Daten tijdens feestdagen

Kerstmis is in veel opzichten de ideale tijd van het jaar om een relatie te hebben. Samen knuffelen, warme chocolademelk met slagroom drinken en gezellig elkaar warmhouden. Alles bij elkaar vormt dit de perfecte setting voor een romantisch samenzijn. Maar niet voor iedereen.

Voor degenen die geen relatie hebben en een eenzame kerst tegemoet gaan, zijn de feestdagen geen romantisch vooruitzicht. Alleen aanschuiven bij het kerstdiner met familie? Het is niet de leukste ervaring van het jaar. Zeg maar gerust een ervaring om liever te vermijden. Uit het onderzoek van Lexa blijkt dan ook dat een derde van de Nederlandse singles (31%) het best moeilijk vindt om geen partner te hebben tijdens de feestdagen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Daarentegen zijn de feestdagen ook niet de beste periode van het jaar om een partner te zoeken. De eerste en tweede kerstdag staan niet bovenaan de lijst van ideale datemomenten. Bijna een derde van de singles (32%) slaat de kerstdagen liever helemaal over als gaat om daten. Kerstmis en daten gaat voor hen niet samen, ondanks het feit dat ze dan alleen hun kerst moeten vieren.

Als de Nederlandse singles toch een date inplannen op een van de kerstdagen, dan zou meer dan de helft van hen (56%) voor een gezellige winterwandeling gaan. Anderen gaan liever naar een kerstmarkt (37%), bekijken een romantische kerstfilm of gaan naar de bioscoop (36%). Samen gezellig koken en dineren (36%) blijkt ook een populaire optie te zijn.

Proosten op het nieuwe jaar

De feestdagen eindigen niet meteen na de kerstdagen. Met oud en nieuw voor de deur gaan singles – vooral na alle vragen over hun vrijgezellenstatus tijdens de kerst – nadenken over hun goede voornemens. Het nieuwe jaar is dan ook het beste moment om weer na te denken over daten. Een nieuwe ronde, nieuwe kansen, zo denken velen, want de eerste zondag van het jaar is traditioneel de drukste dag van het jaar.

Als singles gaan proosten op het nieuwe jaar met hun date, dan wordt het vaker een non-alcoholisch proostmomentje. Ondanks het ontremmende effect van alcohol waardoor je wat makkelijker praat, kiezen singles er steeds vaker voor om broodnuchter op hun date te verschijnen. Bijna een kwart van de Nederlandse singles drinkt bewust geen alcohol tijdens een date.

Voor anderen is alcohol vermijden geen optie. Een derde van de singles geeft namelijk aan dat ze alcohol drinken om minder zenuwachtig te zijn tijdens de date. Hetzelfde percentage vindt het bovendien ongezellig als hun date geen alcohol bestelt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie