Cuffing season: waarom de winter het ideale seizoen is om te daten

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Het wordt natter en kouder. De zon schijnt steeds minder en alle planten, bomen, dieren en mensen maken zich klaar voor de komende winter. Ze zoeken allemaal een comfortabel plekje op om de koude maanden door te komen. Terwijl de planten zich terugtrekken in de grond en de bomen al hun bladeren verliezen, zoeken mensen vaak een andere vorm van comfort op: een warm plekje in de armen van een nieuwe partner.

Een eenzame kerst

Voorafgaand aan de decembermaand is het makkelijk om te denken dat het een prachtige winter wordt. De feestdagen staan voor de deur, de kerstverlichting komt weer tevoorschijn en iedereen kijkt uit naar de cadeaus die ze zullen ontvangen. De sentimentele gezelligheid van de kou gecombineerd met een feestelijk oud en nieuw: de afsluiting van het jaar kan geweldig zijn.

Aan de andere kant is het einde van het jaar een lastige periode om single te zijn. Overal om je heen zie je gebaren en uitingen van liefde, iets wat je mist als vrijgezel. De feestelijke kerst kan daardoor veranderen in een eenzame kerst. En zodra de feestvreugde afneemt, kan het winterseizoen de nodige eenzaamheid oproepen. De nog verder dalende temperaturen en het gebrek aan daglicht maken het nog erger. Afhankelijk van je eigen situatie kan het winterseizoen dus zowel een zegen zijn als een nachtmerrie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Cuffing season

Naarmate de temperatuur lager wordt en de dagen donkerder worden, beginnen mensen steeds meer binnenshuis te leven. Het is warmer en knusser. Maar sommige mensen zoeken ook op een andere manier naar comfort en dat is door het gezelschap van een nieuwe liefde op te zoeken – al is het alleen maar om de wintermaanden door te komen. Er is zelfs een naam voor: cuffing season, het seizoen om een relatie te vinden die je warm kan houden.

Cuffing season begint zodra het buiten kouder begint te worden, ergens rond het begin van de herfst, en duurt tot het in het vroege voorjaar wanneer het weer warmer begint te worden. Gedurende deze koude maanden van het jaar gaan mensen vaak een relatie aan, ook als ze normaal gesproken niet zo geïnteresseerd zijn in een relatie. Het is een periode waarin de meeste vrijgezellen een drang voelen om iemand te vinden.

Cuffing season

Oftewel: het koude weer moedigt mensen aan om iemand te vinden om de winter samen mee te overleven. Dat is niet nieuw, mensen zoeken elkaar altijd al op als het kouder wordt. Sommige onderzoeken suggereren dat dit komt omdat mensen zich meer eenzaam voelen als het koud is. En dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen meer geïnteresseerd in romantische films als de temperaturen dalen, zo bewijst onderzoek. Kortom, mensen zoeken de warmte van anderen op tijdens de koudere maanden. En dat maakt de winter het ideale seizoen om te daten.

Waarom de winter het ideale seizoen is om te daten

Vanaf oktober en november tot en met Valentijnsdag zoeken singles elkaar op om comfort te vinden. Of je nu op zoek bent naar een korte fling, een hookup of ware liefde, de winter is het beste seizoen voor om te daten. Dit is waarom.

1. Het kan de meest eenzame tijd van het jaar zijn

De winter is een romantisch seizoen voor geliefden. Sinterklaas, Kerstmis en oudejaarsavond zijn de beste dagen van het jaar om een relatie te hebben. Je wisselt cadeaus uit, kruipt tegen elkaar aan op de bank en gaat samen naar alle festiviteiten. Als je single bent, dan doe je dat niet. Je hebt niemand die tegen je aankruipt, terwijl je wel die warmte van een andere persoon wilt voelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Single zijn heeft z’n voordelen, maar die voordelen komen minder tot hun recht in de wintermaanden. Als je niet eenzaam wilt zijn tijdens deze periode, dan is daten een optie om te overwegen.

2. Meer ‘beschikbare’ singles

In de winter gebruiken meer mensen een datingapp. Dat is bewezen en algemeen bekend. Meer mensen online vergroot de kans om iemand te vinden. Volgens alle grote spelers in de datingscene stijgt het aantal gebruikers van datingapps tijdens de koudere maanden en vooral in het begin van het nieuwe jaar. Dating Sunday, de eerste zondag van het nieuwe jaar, is om deze reden zelfs een ding geworden, want het is elk jaar de drukste datingdag.

3. Het kan je humeur een boost geven

Voor degenen die een hekel hebben aan het koude weer, kan de winter een sombere tijd zijn. De grijze lucht en lage temperaturen kunnen zelfs een seizoensgebonden depressie veroorzaken. Als je de jaarlijkse winterdip wilt bestrijden, kan online daten je misschien opvrolijken. Een intrigerend gesprek kan zomaar leiden tot een spontane ontmoeting die je humeur een boost kan geven.

4. Videodaten is logischer

Als je niet het type bent dat met Jan en allemaal afspreekt, kan het makkelijker zijn om eerst te beginnen met videodaten. Maar niet iedereen staat daarvoor open. In de wintermaanden zijn deze videodates echter veel logischer, omdat je comfortabel en warm kunt blijven in je eigen woning.

5. Creatieve dates

Wéér een drankje op het terras? Als de typische dates je zijn gaan vervelen, maak je dan maak op voor een aantal unieke winterdates. Het winterseizoen is namelijk de perfecte periode om creatiever te worden met je date-ideeën. Van schaatsen en een sneeuwpop maken tot een tour langs alle verlichte kerststraten: daten kan veel gezelliger zijn in de winter.

6. Je hebt er de tijd voor

Als er een ding is dat daten in de winter aantrekkelijker maakt, dan is het dit wel: je hebt meer tijd. Dankzij alle zomerse activiteiten zit je agenda steeds vol als het buiten warm is. Maar zodra het kouder wordt nemen de ‘verplichtingen’ af en zit je steeds vaker thuis. En wat doen alle singles dan? Ze beginnen met swipen op datingapps om de verveling te bestrijden en de tijd te doden. En dat is een goed gebruik van de overtollige tijd.

7. Het is koud buiten

Hebben we al gezegd dat de winter verschrikkelijk koud kan zijn? De winter is kil en guur, je huis is heerlijk warm. En alles wat je nodig hebt, heb je thuis: van de verwarming tot een warme deken en lekker eten. Daten is beter in de winter omdat het de beste periode van het jaar is om een app te downloaden en die vanonder een warm kleedje te bedienen. En de kans is groter dat jij niet de enige bent die er zo over denkt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie