Kerst overleven als vrijgezel? Dit is wat je moet doen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Kerst is een tijd vol feestelijke vrolijkheid, lekker eten en gezelligheid. Maar niet voor iedereen. Voor sommige mensen, zoals vrijgezellen, zijn de kerstdagen niet de leukste periode van het jaar. De versterking van het eenzaamheidsgevoel en de lastige ‘Heb je al iemand?’-vragen van familie, de feestdagen roepen allerlei emoties op. Daarom kan het best moeilijk zijn om de kerst te overleven als je single bent.

Ondanks het feit dat de feestdagen worden geschilderd als een magische periode die wordt doorgebracht met dierbaren, kan het voor singles een ellendige periode zijn. Vooral als ze dan alleen zijn. Geen plannen hebben, terwijl anderen het allemaal gezellig maken, kan een ware marteling zijn.

10 manieren om kerst te ‘overleven’

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een groot deel van de singles de kerstdagen met tegenzin tegemoetziet. In sommige onderzoeken komt zelfs naar voren dat de helft van hen er helemaal geen zin in heeft. Als jij jezelf tot deze groep rekent, dan hebben wij een aantal tips voor je.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Geloof het verhaal niet

Zodra de feestdagen eraan komen, komen de romantische kerstfilms weer tevoorschijn. Het script van de films is steeds net iets anders, maar het verhaal is hetzelfde: alleen zijn tijdens kerst is zielig. We zien ongemakkelijke gesprekken met familieleden over het vrijgezellenbestaan en moeilijke vragen over levenskeuzes. In sommige films gaan ze nog een stapje verder en worden mensen gevraagd om als partner te fungeren – alleen maar om families voor de gek te houden.

De vraag is echter: ben je wel echt ongelukkig als je single bent tijdens de feestdagen? Sinds wanneer bepalen anderen dat jij je ongelukkig moet voelen tijdens de kerst? Hoewel je je eenzamer dan normaal kunt voelen tijdens deze periode, hoef je er niet meteen vanuit te gaan dat het een ondraaglijke ervaring wordt. Dat is het namelijk zelden.

2. Blijf niet hangen in zelfmedelijden

Single zijn tijdens de feestdagen kan voor sommigen meer aanvoelen als een gevecht om te overleven dan een vreugdevolle vakantie. Dat is echter geen reden om te blijven hangen in een ongelukkige emotionele toestand. Je bent misschien wéér alleen tijdens de kerstdagen, maar dat betekent niet dat je jezelf moet kwellen met een constante stroom negatieve gedachten. Want als je blijft hangen in een staat van zelfmedelijden, kom je vanzelf terecht in een neerwaartse spiraal.

Probeer jezelf af te leiden van het gevoel. Breng jezelf op andere gedachten. Zodra je merkt dat je gedachten afdwalen, richt je je op iets anders. Ga een film of serie kijken, bel iemand op of ga sporten: doe iets dat je gedachten bezet kan houden.

3. Stel grenzen

Elk jaar word je geconfronteerd met die ene irritante vraag: “Waarom ben je nog vrijgezel?” En elk jaar wil je het liefst de fondueschotel door de kamer smijten, omdat het een keer klaar moet zijn met die confronterende vragen. Wanneer familieleden weer eens opmerkingen maken over je relatiestatus, maak het dan voor eens en altijd duidelijk dat zulke uitlatingen niet langer geaccepteerd worden. Stel een grens: “Vanaf nu is mijn relatiestatus nooit meer het gespreksonderwerp.”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Blijf bij de mensen van wie je houdt

Vrijgezel zijn heeft het voordeel dat je de kerstdagen niet in tweeën hoeft te splitsen. Geen verplichte dag bij je schoonfamilie en alleen maar tijd doorbrengen met degenen van wie jij houdt. Zie kerst dus als een kans om in het gezelschap te zijn van degenen van wie je houdt. Als je beseft welke voordelen het single zijn biedt, dan is het geen kwestie van overleven meer – eerder een kwestie van optimaal genieten.

5. Ga op date

Dat je single bent wanneer de feestdagen beginnen, betekent niet dat je de feestdagen ook single moet eindigen. Er kan veel gebeuren in een week tijd. Sterker nog: de kerstdagen zijn van oudsher de beste dagen om te daten via een datingapp. Als je ongewenst single bent tijdens de feestdagen, dan is het goed om te weten dat vele anderen ook niet langer single willen zijn. Probeer deze datingapps:

6. Bekijk het van de positieve kant

Het is niet moeilijk om te piekeren over een eenzame kerst. Alleen ga je daarmee helemaal voorbij aan het feit dat singles zijn bepaalde specifieke voordelen heeft. Je hoeft je geen zorgen te maken over het cadeau van je partner. Je kunt praten met wie je wilt, zonder daarbij afgeleid te worden door de aandacht die je partner van je vraagt. En nog belangrijker: je kunt gaan waar en wanneer je dat wilt.

7. Ga eropuit

Voor sommige mensen zijn de kerstdagen het probleem niet, maar vooral de dagen eromheen. Alleen thuis zijn is waar zij een hekel aan hebben. Als je het echt niet aankunt om Kerstmis thuis te overleven, grijp dan de kans om de ‘eenzame periode’ door te brengen met andere singles. Ga voor een 5-daagse wintersportvakantie voor singles of vier de kerst in een villa met een leuke groep gelijkgestemde vrijgezellen.

Bekijk kerstreizen voor singles

8. Verzamel je single vrienden

Je bent toch niet de enige persoon die je kent die vrijgezel is? De kerst is het perfecte moment om elkaar op te zoeken en samen het uitgaansleven onveilig te maken. Als je denkt dat anderen daar misschien niet voor openstaan, dan zullen de reacties je verrassen. Want de kans is groot dat zij – net als jij – liever iets leuks doen dan alleen op de bank hangen.

9. Wees niet de enige vrijgezel op het feest

Als je denkt dat het je zal storen dat je de enige vrijgezel op het feest bent, laat je dan vergezellen door een vriend of vriendin die ook vrijgezel is. Het is de beste manier om te voorkomen dat je een eenzaam momentje hebt, bijvoorbeeld wanneer alle andere stelletjes elkaar opzoeken voor een foto.

10. Besef dat kerst snel voorbij is

Hoe moeilijk sommige periodes ook kunnen zijn, ze zijn tijdelijk. Na regen komt zon. Er is leven na Kerstmis. Tenslotte zijn het maar twee dagen die je moet overleven, het is geen jarenlange gevangenisstraf.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie