Tinder test Matchmaker, Emoji Match en Vrienden van Vrienden

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Als je een natuurlijke behoefte hebt om mensen aan elkaar te koppelen, dan maakt een nieuwe functie van Tinder je dromen waar. De datingapp is een Matchmaker-functie aan het testen waarmee jij je aangeboren talent kunt benutten. Met de Matchmaker – die nu nog niet beschikbaar is – kun jij je vrienden helpen om liefde (of iets anders) te vinden op Tinder. Deze en meer nieuwe features worden nu door Tinder getest.

Tinder Matchmaker

Sommige mensen hebben van nature de wens om anderen te helpen met het vinden van hun perfecte match. Voor deze mensen, en degenen die wel wat hulp kunnen gebruiken, is Tinder nu een nieuwe functie aan het testen. Deze toevoeging aan de populaire datingapp heet Matchmaker en geeft gebruikers de mogelijkheid om een vriend uit te nodigen die kan optreden als matchmaker. Dat hebben wij ontdekt in de broncode van de Tinder-app voor Android.

Gebruikers van Tinder kunnen hun vrienden uitnodigen om potentiële matches aan te bevelen, zonder dat zij de app hoeven te downloaden. De vriend, oftewel de matchmaker, kan vervolgens op zoek gaan naar potentiële matches. Met uitzondering van het Matchmaker-logo zijn er nog geen beelden beschikbaar van de functie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Uit de code blijkt verder wel dat er een limiet is in het aantal matchmakers die je dagelijks kunt uitnodigen. Je kunt matchmakers uitnodigen en wanneer je dat wilt alle sessie van de matchmaker beëindigen. Op basis van de aanbevelingen van de matchmaker(s) kan Tinder je voorstellen doen, zoals:

Je vriend(in) heeft […] voor je aanbevolen!

Wil je niet beoordeeld worden door een matchmaker? Dan kun je jezelf uitsluiten voor de Matchmaker-ervaring. In de instellingen van de Tinder-app is het mogelijk om jezelf te verbergen voor matchmakers.

Matchmaker is door ons ontdekt door een teardown van de Tinder-app (Android) waarin de functie wordt vermeld. In de code worden zowel de Matchmaker als een aantal andere nieuwe features vermeld. Deze features waren niet aanwezig in eerdere versies van de app, wat suggereert dat het nog onaangekondigde features zijn. Hoewel de functies niet (overal) beschikbaar zijn, hebben we in de app bewijs gevonden van het bestaan van deze features.

De Matchmaker-functie lijkt na een eerdere test weer terug te keren naar de Tinder-app. In 2016 werd een vergelijkbare functie getest waarbij profielen gedeeld konden worden met vrienden. Dat was bijvoorbeeld handig als je iemand zag die perfect bij je BFF zou passen, maar niet jouw type was. De moderne versie werkt anders, omdat je door degene die hulp nodig heeft uitgenodigd moet worden om als matchmaker te spelen.

Matchmaker-code

Tinder Matchmaker
Code in Android-app van Tinder.

Emoji Match

Op dit moment is Tinder ook een spel aan het testen: Emoji Match, een spel waarbij je moet raden wat de ander met emoji’s uitbeeldt. Als voorbeeld geeft Tinder een spel waarin jij of je match een film mag omschrijven, maar dan alleen door emoji’s te combineren. Vervolgens mag de ander met behulp van de emoji’s raden wat de filmtitel is.

Emoji Match-code

Emoji Match
Code in Android-app van Tinder.

Vrienden van vrienden

Als laatste feature die we hebben ontdekt, is er de ‘vrienden van vrienden’-feature. Dit is een nieuwe functie waarmee je kunt zien of je gemeenschappelijke vrienden hebt. Het is een onaangekondigde functie die volgens Tinder beperkt beschikbaar is in slecht een klein aantal markten. Niet iedereen heeft toegang tot deze functie. Ooit was deze functie al beschikbaar om te ontdekken of je gemeenschappelijke vrienden op Facebook had, maar deze versie is anders.

Met de nieuwe ‘vrienden van vrienden’-feature kun je erachter komen of je gemeenschappelijke vrienden hebt met andere mensen op Tinder. Na het synchroniseren van je contacten, kan Tinder verbanden leggen tussen jouw connecties met die van anderen. Als jij en een andere gebruiker wederzijdse connecties delen, en als diegene zich ook heeft aangemeld voor Vrienden van Vrienden, zie je die connecties op hun profiel. Er is geen Facebook-account voor nodig, alleen je contactenlijst – als je bereid bent die te delen met Tinder.

Tinder lijkt zich met de ontwikkeling van nieuwe functies vooral te richten op het gevoel van gemeenschap. De datingapp werkt namelijk ook aan een andere functie, Swipe Party genaamd – Swipefeest in het Nederlands. Met deze feature kunnen gebruikers van de app hun vrienden uitnodigen om samen in één gezamenlijke sessie profielen te beoordelen. Matchmaker sluit daarop aan en is vooral handig als je niet een hele groep matchmakers nodig hebt, maar slechts één.

Wanneer komen de functies beschikbaar?

Alle nieuwe features die we hebben gesproken, zijn afkomstig uit stukjes code die zijn toegevoegd aan de laatste versie van de Tinder-app. Dergelijke toevoegingen aan de app suggereren vaak een naderende introductie. Een teardown van de app kan voorspellen welke functies in een toekomstige update van de app geactiveerd gaan worden. Maar dat is geen garantie. Het is mogelijk dat de functies alleen getest worden en vervolgens nooit gebruikt. Op dit moment is een releasedatum voor de nieuwe functies onbekend.

Het hoopgevende nieuws voor ons Nederlanders is dat zowel Matchmaker als Swipe Party al zijn vertaald naar de Nederlandse taal – en vele andere talen. Daarmee lijkt de app gereed om deze functies op globale schaal te lanceren. Aangezien Swipe Party bijna een jaar geleden door ons is ontdekt en er meerdere keren in de media over is gesproken, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat je eindelijk samen met je vrienden kunt swipen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie