Meta gaat leeftijd verifiëren van gebruikers Facebook Dating

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Een video-selfie om te verifiëren dat je oud genoeg bent om te daten. Als je daar geen zin in hebt, kun je je identificatiebewijs uploaden. Dat is wat Meta vanaf nu in de Verenigde Staten gaat doen om de leeftijd te controleren van gebruikers van Facebook Dating. Op deze manier wil Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, voorkomen dat minderjarigen gebruikmaken van de datingdienst. Dat meldt het bedrijf in een blogpost.

Hoe de leeftijdsverificatie werkt

Omdat daten een activiteit voor volwassenen is, vereist een lidmaatschap van Facebook Dating een minimale leeftijd van 18 jaar. Maar blijkbaar zijn het niet alleen volwassenen die gebruikmaken van de datingdienst. Daarom gebruikt Meta technologie om te onderzoeken of deelnemers mogelijk een verkeerde leeftijd hebben opgegeven.

Meta zegt te hebben geïnvesteerd in technologie voor leeftijdsdetectie om mogelijke verschillen te vinden tussen de leeftijden die deelnemers opgeven en de werkelijke leeftijd. Als Facebook’s technologie denkt dat je jonger bent dan 18 jaar, word je gevraagd om je leeftijd te verifiëren. Als je eruit wordt gepikt door het algoritme, heb je twee opties om uit te kiezen:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Video Selfie

Als je deze optie kiest, vraagt de app je om een videoselfie op te nemen. Nadat je een videoselfie hebt gemaakt, wordt deze video gedeeld met Yoti, een serviceprovider die gespecialiseerd is in online identiteitsverificatie. De technologie van Yoti schat je leeftijd op basis van je gelaatstrekken, deelt die schatting met Meta en de afbeelding wordt vervolgens onmiddellijk verwijderd. Meta benadrukt dat de technologie je identiteit niet kan herkennen – alleen je leeftijd.

2. ID uploaden

De tweede optie is het uploaden van een identificatiebewijs om je leeftijd te verifiëren. Nadat je een kopie van je identiteitsbewijs hebt geüpload, wordt deze versleuteld en veilig opgeslagen. Deze kopie wordt door Meta gebruikt om je leeftijd te controleren. Het is niet zichtbaar op je Facebook-profiel of voor andere mensen in de app. Zodra je leeftijd is geverifieerd, kun je zelf aangeven hoelang de kopie wordt bewaard.

Met de leeftijdsverificatie wil Meta voorkomen dat minderjarigen deelnemen aan Facebook Dating. Een dergelijke functie is eerder dit jaar al gestart op Instagram, waarbij jongeren worden gevraagd hun leeftijd te verifiëren als zij hun leeftijd willen aanpassen naar ouder dan 18 jaar. Daarmee kon Meta voorkomen dat 96% van de tieners die hun leeftijd wilden veranderen naar 18+ dit voor elkaar kregen.

De leeftijdsverificatie voor Facebook Dating geldt op dit moment alleen voor gebruikers in de Verenigde Staten. Of en wanneer de verificatie in Nederland wordt uitgerold, is niet bekend.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie