14 winterdate ideeën voor daten in de koude maanden

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

De meeste mensen hebben een haat-liefde verhouding met de winter. Enerzijds vinden ze het enorm gezellig als de kerslichtjes tevoorschijn komen. Anderzijds gaan ze in dit seizoen liever niet te deur uit, want de lage temperaturen vinden ze verschrikkelijk. Als je ze zou vragen hun relatie met de winter te omschrijven, dan zouden ze zeggen dat het ingewikkeld is.

Daten in de winter is dankzij deze verschillende opvattingen een beetje anders dan daten in de zomer. Niemand zal bijvoorbeeld tegenstribbelen om een terrasje te pakken op een warme zomerse dag. Maar een wandeling maken als het buiten vriest en de ijspegels aan de dakgoten hangen? Daar staat niet iedereen voor open. Dat maakt daten in de winterse maanden anders dan tijdens de rest van het jaar.

14 winterdate ideeën

Omdat de winter niet de beste periode van het jaar is om eropuit te gaan, zijn sommige date-ideeën gewoon niet mogelijk. Of niet gewenst. Zwemmen is immers te koud als het kwik tot onder nul is gedaald. En niemand maakt graag een ballonvaart als buiten vriest. Wat je wel in de zomer kunt doen, kan daarom meestal niet in de winter.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In de maanden tussen herfst en lente zijn er echter wel aantal andere date-ideeën mogelijk die alleen in die periode een optie zijn. Waarom zou je niet zo’n winterdate overwegen – een date die alleen in de winter mogelijk is?  Dit zijn veertien ideeën voor daten in de koude wintermaanden.

1. Sneeuwpop

In de zomer is het tijd om zandkastelen te bouwen, in de winter maken we sneeuwpoppen. Het lijkt misschien wat kinderachtig om een sneeuwpop te maken, maar het heeft wel iets romantisch om iets uit niets te creëren.

2. Snert

Als je aan typisch wintervoedsel denkt, dan denk je waarschijnlijk aan snert – de groenkleurige soep die meer op pap lijkt. De winter is dan ook het perfecte seizoen om samen snert te koken. En omdat snert pas officieel snert genoemd mag worden als het een nacht heeft gestaan, heb je meteen een goed excuus om elkaar een dag later weer te zien.

3. Winterwandeling

Zelfs als je jezelf niet als het type buitenmens beschouwt, kan een winterse wandeling toch een leuke date zijn. Kleed je dik aan met meerdere lagen over elkaar en vergeet de skisokken niet. Je kunt zelfs een koffiekan meenemen voor een drinkpauze tussendoor.

4. Schaatsen

Schaatsen is moeilijker dan het lijkt. Je evenwicht bewaren op een paar smalle ijzers is geen makkie. Daar is de nodige ervaring voor nodig. Gelukkig heb je iemand bij je die hulp kan bieden: houd daarom elkaars hand vast. Pas wel op, want je begeeft je letterlijk op glad ijs. Je kunt een band vormen als jullie beiden extreem onhandig zijn en elkaar helpen overeind te komen als je valt – zoals dat in relaties ook gaat.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Sleeën

Als de eerste sneeuwvlokken vallen, vliegen de mensen naar de winkels om sleeën te kopen. Wat is er ook leuker dan met rode wangen van een berg te sleeën? Of je nu samen van kleine of grote heuvels afdaalt, het is een leuke ervaring om als date-idee te proberen.

6. Winterpicknick

De meeste mensen denken bij een picknick date meteen aan het zonnetje, groen gras en een boodschappenmand. Maar het kan ook als het buiten kouder is. Ondanks dat er geen zon is die je opwarmt tijdens deze picknick, kun je warme hapjes en drankjes meenemen om je op te warmen.

7. Winterbarbecue

De barbecue associëren we allemaal met de zomer. Maar ook in de winter barbecueën mensen, vooral degenen die een keramische houtskoolbarbecue hebben. Of je nu wel of geen Green Egg hebt, barbecueën in de winter is heel gezellig. Dikke jas aan en jezelf warmhouden bij de barbecue. Rond het af met samen marshmallows roosteren en s’mores maken.

8. Winterborrel

Voor wie geen barbecue heeft – of niet de plek ervoor – is de vuurkorf een alternatief. Borrelen met typische winterdranken wordt niet beter dan naast de hitte van een vuurkorf.  Wat betreft de winterdrankjes kun je aan de slag met glühwein of een alcoholvrije warme appelpunch. Cheers!

9. Kerstlichtshows

Nederlanders houden van de kerstsfeer. Zelfs zoveel dat ze al ruim voor de tijd beginnen met het inrichten van de buitenverlichting. Sommigen straten in het land zijn begonnen met een jaarlijkse traditie om hun straat met duizenden lampjes te verlichten. Maak samen met je date een magische wandeling door de insta-waardige straten in jullie omgeving.

10. Kerstmarkt

Onder de fonkelende lichtjes van een gigantische kerstboom vind je een charmante kerstmarkt die zeker een bezoek waard is. Van heerlijk eten en drinken tot kraampjes waar je tierelantijntjes en handgemaakte items kunt kopen: een kerstmarkt is oergezellig en sfeervol. Daarom is de kerstmarkt een winterdate om niet te vergeten.

11. Winterse fotoshoot

Als je op zoek bent naar een paar romantische foto’s van jullie twee samen, huur dan een fotograaf in om een paar uur met jullie door te brengen in de sneeuw. Of je nu een sneeuwballengevecht aangaat of een boom versiert, de winter is perfect voor fotoshoots. Geen geld? Gebruik dan de zelfontspanner.

12. Winter Efteling

De Efteling staat ieder jaar in het teken van de winter. Het verandert dan zelfs de naam in Winter Efteling. Gedurende de koude maanden van het jaar wordt het grootste attractiepark van Nederland omgetoverd tot een winterse beleving met feestelijke slingers, warme potkacheltjes, vreugdevuren en twinkelende lichtjes.

13. Amsterdam Light Festival

Maak een wandeling door winters Amsterdam en ontdek de lichtkunstwerken die het Amsterdam Light Festival te bieden heeft. Met een van de wandelervaringen ontdek je alle verhalen over het thema en de kunstwerken zelf. Het voordeel is dat de lichtkunstwerken door iedereen vrij te bewonderen zijn. Als het budget geen probleem is, dan kun je ook genieten van de lichtkunstwerken vanaf een overdekte rondvaartboot.

14. Nederlands IJsbeelden Festival

Elk jaar komen de beste ijskunstenaars naar Zwolle om een uniek winterevenement bij te wonen. Samen maken zij namelijk de mooiste sneeuw- en ijssculpturen tot wel zes meter hoog. Als je het Nederlands IJsbeelden Festival nog niet kent, dan is het tijd om dit als winterdate te overwegen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie