Vriendschapsfraude? 6 manieren om deze fraudeur te herkennen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Het is eenvoudig om je ‘online’ anders voor te doen dan wie je werkelijk bent. Daar maken fraudeurs maar al te graag gebruik van. Via het internet worden dagelijks veel mensen opgelicht en soms wordt er daarbij misbruik gemaakt van vriendschappen en relaties. Niet iedereen is dus eerlijk over zijn of haar identiteit en niet iedereen is werkelijk op zoek naar liefde of vriendschap.

Vraagt jouw match dus om geld of wil die ene vriend dat je hem of haar helpt met een ticket om elkaar te ontmoeten? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met iemand die verkeerde intenties heeft. Let dus altijd goed op. Vaak proberen deze oplichters veel geld in handen te krijgen door misbruik te maken van de behulpzaamheid van anderen.

Is iets te mooi om waar te zijn? Wees dan op je hoede, want vaak is het dat dan ook. En meestal gaat het dan om één ding: vriendschapsfraude, de naam voor deze specifieke vorm van oplichting.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is vriendschapsfraude?

Vriendschapsfraude is een Vlaamse term voor oplichting door een vriend of match. Het is een doortrapte vorm van misleiding waarbij ze de charmes van knappe mannen en vrouwen inzetten om je hart te stelen. Maar zodra ze jouw hart hebben gestolen, gaan ze er ook vandoor met je centen. Vriendschapsfraude kan verschillende vormen aannemen, maar het principe is nagenoeg hetzelfde. Het zijn oplichters die je vertrouwen proberen te winnen, inspelen op je emoties en zo geraffineerd op je gevoel inwerken.

Tegenwoordig wordt er veel online gecommuniceerd en dus ook zaken gedaan. Vaak gebeurt dit op eerlijke wijze en worden veel mensen geholpen dankzij de moderne techniek. Maar soms gaat er ook wat mis. Online fraudeurs weten namelijk ook dat zij op deze wijze snel en veel mensen kunnen bereiken en hen daarmee relatief eenvoudig geld afhandig kunnen maken. Deze oplichters weten hun verleidingstechnieken in te zetten om zo jouw vertrouwen te winnen. Het einddoel is daarbij altijd hetzelfde: anderen geld afhandig maken.

“Ik heb hem 3.498 euro overgemaakt zodat hij een vliegtuigticket, visum en auto kon regelen. Maar hij kwam nooit naar België.” – Anoniem

Heb jij iemand ontmoet via het internet en hebben jullie al zeer snel een goede band opgebouwd? Doe dan je best om erachter te komen of dit wel een echte vriendschaps- of liefdesband is, want misschien heeft de ander wel heel andere bedoelingen. Kortom: wees op je hoede en laat je niet makkelijk misleiden. Wees alert voor fraudeurs die jouw vertrouwen proberen te winnen of inspelen op je gevoelens. Zo voorkom je een hoop zorgen, teleurstellingen en financiële problemen.

Hoe herken je een online fraudeur?

Het doel van een datingfraudeur of oplichter is om jou vrijwillig geld te laten geven, zonder dat je doorhebt dat het om fraude gaat. Daar gebruiken zij allerlei gewiekste tactieken voor. Sociale media, datingsites, apps en e-mail zijn allemaal platformen waar je benaderd kunt worden door deze oplichters.

1. Nepprofielen

In de regel worden nepprofielen gebruikt om nieuwe slachtoffers te ontmoeten. Wanneer je te maken hebt met een oplichter, zal hij of zij dus niet de eigen naam en foto gebruiken. Steevast maken de oplichters gebruik van de identiteit en foto’s van anderen die daar niets van afweten. Het kan zowel een fictieve naam zijn als de naam van een werkelijk persoon.

Het advies? Ga dus eerst op onderzoek uit wanneer je iemand online ontmoet of wanneer je een match hebt. Probeer te achterhalen of je wel echt met de persoon in kwestie te maken hebt of dat er sprake is van een nepprofiel.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

2. Een vertrouwensband

Het eerste doel van een fraudeur is om zo snel mogelijk een vertrouwensband te vormen met hun slachtoffer. Op die manier wordt het voor hen eenvoudiger om – door middel van het opgebouwde vertrouwen – een gunst te vragen. Met behulp van dagelijks contact, intensieve gesprekken en liefkozende woorden winnen de oplichters het vertrouwen van hun slachtoffer.

Is er geen vertrouwen? Dan zal het lastig zijn voor de oplichter om iets te vragen aan het slachtoffers. Ga dit voor jezelf maar eens na. Vraagt iemand geld aan je zonder dat je diegene goed kent? Dan ben je minder snel geneigd om aan het verzoek te voldoen dan wanneer een goede vriend dit aan je vraagt.

3. Inspelen op emoties

Wanneer er een goede vertrouwensband is opgebouwd, gaat de oplichter over op de tweede fase. De oplichter probeert in te spelen op je emoties. Dat kan bijvoorbeeld met een zielig verhaal, noodgeval of iets soortgelijks: het is de reden waarom ze jouw hulp nodig hebben. Door de jaren heen hebben deze fraudeurs ontdekt dat mensen sneller geld overmaken als er wordt ingespeeld op hun gemoed.

4. Nooit afspreken

Ook zal een vriendschapsfraudeur nooit ingaan op jouw verzoek om af te spreken. Jij wil je match natuurlijk wel eens in levende lijve ontmoeten. Maar wanneer je vraagt of ze af willen spreken, zeggen ze telkens weer dat het niet lukt? Dan is de kans groot dat je met een oplichter te maken hebt.

5. Alles draait om geld

Is alles op te lossen met geld? Bijvoorbeeld dat afspreken alleen mogelijk is wanneer jij geld stuurt om een ticket te kunnen betalen? Dan is dit een sterk teken dat het om misleiding gaat. Natuurlijk zal de oplichter dit geld voor hele andere zaken gebruiken dan voor een vlieg- of treinticket.

6. Taalgebruik

Oplichters en fraudeurs komen doorgaans niet uit het land waar jij woont. Of dat nu in België of Nederland is: de oplichters wonen vaak aan de andere kant van de wereld. Door het taalgebruik van deze oplichters kun je ontdekken of je mogelijk wordt opgelicht. Worden er fouten gemaakt die een moedertaalspreker nooit zou maken? Wees dan op je hoede. Het kan om vriendschapsfraude gaan.

Hoe bescherm je jezelf?

Ga allereerst het profiel na van je nieuwe vriend of match. Zie je dingen die niet kloppen? Let dan extra goed op en bescherm jezelf door niet in te gaan op de verzoeken van de oplichter. Vertrouw ook niet zomaar iedereen die je op het internet tegenkomt. Niet alleen eerlijke mensen struinen rond op het internet, maar ook mensen met verkeerde bedoelingen kun je overal tegenkomen. Wees daarnaast op je hoede wanneer iemand aankomt met zielige verhalen, doe aangifte bij de politie en trek zeker je portemonnee niet voor iedereen die om een gunst vraagt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie