Je zou ermee moeten stoppen. Dat weet je. Maar je blijft het proberen. Je blijft hoop houden dat het nog wel goed komt. Want dat zegt iedereen altijd, dat het wel goed komt. Maar soms komt het niet goed – de hoop die je hebt kan een illusie zijn.
Veel mensen zitten vast in een doodlopende relatie omdat ze niet weten hoe ze kunnen stoppen. Ze hebben last van de valse hoop die ervoor zorgt dat ze de relatie niet los kunnen laten. Ze hopen op iets dat waarschijnlijk nooit zal gebeuren.
Je wacht bijvoorbeeld tot je partner verandert en de relatie beter wordt, hoewel de geschiedenis heeft aangetoond dat dit niet zal gebeuren. Maar in plaats van de waarheid onder ogen te komen en er een streep onder te zetten, hou je je liever vast aan de valse hoop. En dat kan heel, heel moeilijk zijn.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Wat is valse hoop?
Valse hoop hebben is niet reëel. Je hebt de hoop dat iets in de relatie zal gebeuren, ondanks dat duidelijk is dat dit nooit zal gebeuren. De verwachtingen zijn echter niet realistisch. Het is een manier om door te gaan met de relatie, zonder de pijn te ervaren die je zou moeten ervaren.
Valse hoop zorgt ervoor dat je de realiteit verstopt en blijft hangen in een relatie waarin je niet tevreden bent. Je maakt daarom excuses om jezelf ervan te overtuigen dat het zal veranderen, ook al weet je diep vanbinnen dat je liegt tegen jezelf.
- “Ze zegt misschien dat ze niets wil, maar ik weet wel beter.”
- “Hij zal veranderen, en dan is alles perfect.”
- “Als ik nu maar íets meer mijn best doe, dan komt alles goed.”
Komen de uitspraken je bekend voor? Het zijn voorbeelden van zinnen die jij tegen jezelf kunt zeggen als je valse hoop hebt. Ze zorgen ervoor dat je terug blijft komen voor meer, ook al is die kans bijna nihil. De valse hoop zorgt er ook voor dat je niet verder bent gegaan met je leven, want je blijft hopen dat alles zal veranderen.
Je hoopt dat de ander wakker wordt en beseft hoe leuk en aantrekkelijk jij bent. Of je houdt de hoop dat je geliefde zal stoppen met het verslavende gedrag. En je hoopt dat alles wat je in de relatie hebt gestoken uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen. Er is een terugkerend patroon in de relatie en in plaats van het patroon te stoppen, ga je ermee door – in de hoop dat er ooit iets zal veranderen. Hoop hebben is gezond, maar valse hoop in relaties is dat zelden.
6 manieren om de valse hoop te stoppen
De hoop hebben dat je gelukkig wordt in je relatie is goed. Het geeft je iets om aan vast te houden, iets om na te streven. Tegen beter weten in de hoop houden dat iemand zal veranderen, is dat niet. Vroeg of laat zal de valse hoop botsen met de realiteit. De vraag is alleen wanneer dat gebeurt. Dit zijn zes manieren om vroegtijdig te stoppen met de valse hoop.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
1. Wees eerlijk tegen jezelf
Het is verleidelijk om elke relatie door een roze bril te bekijken. Dat doen we allemaal als we onder invloed zijn van de liefdeshormonen. Maar dit is ook de reden waarom je de realiteit niet ziet. Stop daarom eens met aandacht leggen op de positieve dingen van de relatie en let eens goed op de gebreken van de relatie. Oftewel: wees eerlijk tegen jezelf. Heeft de relatie wel echt een kans van slagen?
2. Verbreek het contact
Als je de hoop houdt dat jij en je ex zullen herenigen, dan kan je ex ervoor zorgen dat de hoop niet realistisch is. Jij wil het misschien wel, maar je ex niet – ook al zijn er gemengde signalen. De hoop die je hebt komt voort uit onwetendheid over de gevoelens die je ex werkelijk ervaart. Terwijl jij denkt dat er een kans is dat je ex het opnieuw wil proberen, weet je ex dat die kans niet bestaat.
Valse hoop verlengt het lijden. Als je wilt dat dit stopt, dan is er maar één maatregel die zal werken: het contact verbreken.
- Blokkeer je ex in je telefoon.
- Ontvriend je ex op sociale media.
- Volg je ex niet meer online.
- Ontwijk ontmoetingen met je ex.
3. Stop met wachten
De basis van valse hoop is dat het een vorm van wachten is. Je wacht tot er iets gebeurt dat misschien nooit zal gebeuren. Waarom zou je niet stoppen met wachten? Ga ervan uit dat het nooit zal gebeuren. Wat zal dat nu veranderen aan je relatie? Als je de situatie met deze mindset benadert, dan haal je een potentiële toekomstige teleurstelling naar het heden. Zou je de relatie behouden als de hoop nooit zal veranderen in de realiteit?
4. Stel een deadline
Wil je dat er iets verandert in de relatie en blijf je de hoop houden dat dit zal gebeuren? Je kunt blijven wachten tot het vanzelf verandert of je neemt zelf de touwtjes in de hand. Neem controle over de situatie en stel een duidelijke deadline. Als de verandering op dat moment nog niet duidelijk is, dan is het tijd om conclusies te trekken. Door een deadline te stellen voorkom je dat je nog langer blijft geloven in iets dat nooit zal gebeuren.
5. Praat erover met anderen
Anderen kunnen je helpen om de realiteit te vinden. Praat met iemand die het volledige verhaal kent en de oorzaak van je problemen begrijpt. Wat vinden zij van de situatie? Is de hoop gegrond of is er in hun ogen sprake van valse hoop? Het perspectief van de mensen om je heen kunnen je inzicht geven in de haalbaarheid van je doelen.
6. Besef dat het moeilijk wordt
Afscheid nemen is moeilijk. Als je de valse hoop wilt laten varen, dan is dat niet makkelijk. Het kost tijd om afscheid te nemen van iets waarin je gelooft. Je kunt gaan twijfelen en te maken krijgen met golven van verwarrende emoties. Dat is bijna onvermijdelijk als je verder wilt gaan met je leven. Je kunt je in eerste instantie slechter gaan voelen. Maar uiteindelijk komt niet alleen aan al het goede een einde, maar ook aan al het slechte.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.