32 dingen die je beter niet kunt zeggen op een date

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Is er een woord dat voor singles enger is dan ‘date’? Waarschijnlijk niet. Zelfs de meest assertieve mannen en vrouwen voelen de spanning als een eerste ontmoeting in de agenda wordt gezet. En zelfs zij zitten wel eens met de mond vol tanden op een date, terwijl ze normaal gesproken ‘helemaal niet zo zijn’. De meeste mensen vinden daten daarom beangstigend, volgens onderzoek nog zenuwslopender dan spreken in het openbaar.

Eerste dates zitten altijd vol spannende verrassingen. Je weet niet precies wie er zal verschijnen, of diegene op de foto’s lijkt en of de spark er zal zijn. Je stelt jezelf tenslotte op een kwetsbare manier open voor iemand die je nog helemaal niet kent. Dat is angstaanjagend. En daardoor kun jij je ‘anders’ gaan gedragen, aarzelend en onzeker tegelijk, terwijl je rare dingen uitkraamt en je diepste geheimen blootlegt. De spannende ervaring kan ervoor zorgen dat je dingen zegt die je beter niet kunt zeggen op een date.

32 dingen die je beter niet kunt zeggen op een date

Ook als je veel te vertellen hebt, is het nooit de bedoeling dat je meteen alles prijsgeeft op een eerste date. Dat is niet nodig. Het kan er zelfs voor zorgen dat het uitloopt op een deceptie. Daarom hebben we 32 dingen op een rijtje gezet die je niet ter sprake moet brengen tijdens een date. Als je wilt dat een date soepel verloopt, dan zeg je deze dingen niet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. ‘Dat deed mijn ex ook altijd’

Tijdens een date zijn er gespreksonderwerpen die je beter onaangeroerd kunt laten als je iemand leert kennen. Een van die onderwerpen is je ex. Als je net uit een langdurige relatie komt, zullen je zinnen waarschijnlijk nog steeds refereren aan je ex. Je zou dingen kunnen zeggen als ‘dat deden [naam ex] en ik ook altijd!’. Als je gaat daten, dan zijn deze zinnen het vergif waarmee je een date om zeep helpt.

2. ‘Zo, dat werd tijd!’

Zelfs als je denkt dat de opmerking tegen de serveerster gerechtvaardigd is: houd het voor je. Anderen bekritiseren, omlaaghalen en bespotten is de beste manier om iemand bij je weg te jagen. Het is voor velen een dealbreaker als je anderen ronduit slecht behandelt. Je date beoordeelt je namelijk niet alleen op hoe jij hem of haar behandelt, maar ook op hoe je anderen behandelt.

3. ‘Ik zou nooit iets kunnen hebben met…’

Een FVD-stemmer, laagopgeleide of vleeseter: waarmee je de zin ook afmaakt, het is een zin die je nooit in de mond moet nemen. Je mag het denken. Je mag die mening hebben. Maar het is geen zin die je moet uitspreken op een date.

4. ‘We zouden samen mooie kinderen kunnen krijgen, denk je niet?’

In welke vorm je ook verwijst naar een toekomst samen, de eerste date is niet het moment. De band is nog te fragiel om zulke uitspraken te kunnen doen. Je kent elkaar nog niet goed genoeg, dus loop niet op de zaken vooruit.

5. ‘Heb jij vaak soloseks?’

Seks is iets dat op een normale manier ter sprake kan komen op een eerste date. Vooral als je van plan bent om later het bed in te duiken. Maar zonder enige inleiding seksuele vragen stellen, dat gaat sommigen toch wat te ver. Sterker nog: het kan de date per direct oncomfortabel maken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. ‘Hoe heet je broer? En je zus?’

Hoewel het belangrijk is om elkaar beter te leren kennen, moet je onthouden dat je geen politieagent(e) bent. Het is geen verhoor. Doordachte vragen stellen om een emotionele band op te bouwen is goed. Doorslaan met vragen stellen is dat niet.

7. ‘Je bent he-le-maal perfect. En mooi. En intelligent’

Een complimentje geven mag, love bombing niet. Overmatige affectie, overdreven romantische gebaren en een intense aantrekkingskracht tonen: het zijn niet dingen die je moet doen op een eerste date. Als je te veel complimenten geeft, dan wordt het gezien als een manipulatieve en slijmerige tactiek om te krijgen wat je wilt.

8. ‘Eet je dat allemaal op?’

Shaming is nooit leuk. Houd alle opmerkingen die een oordeel vellen over de ander dus voor je. Zeg niets dat aanstootgevend kan zijn. Spreek geen enkele zin uit waarmee je ongevoelig lijkt voor de wensen en voorkeuren van een ander.

9. ‘Ik heb gevonden dat je in 2005 in Enschede hebt gewoond. Hoe was dat?’

Het is niet meer dan normaal om je schuldig te maken aan een lichte vorm van online stalking voorafgaand aan een date. Dat is iets wat iedereen doet. Al is het alleen maar om te voorkomen dat je aan tafel komt te zitten met een draaideurcrimineel. Maar tenzij je zelf wilt overkomen als een stalker, zeg je niets over wat je hebt gevonden.

10. ‘Op vrijdag en zaterdag doe ik standaard de lichten uit in het café’

Stoer? Niet echt. Of je nu een man bent of een vrouw: het klinkt al snel alsof je te veel drinkt in het weekend en tot laat in de nacht zal wegblijven. Denk dus niet alleen na over wat je zegt, maar ook welk beeld je daarmee creëert.

22 extra zinnen om nooit te gebruiken

Het begin van het kennismakingsproces tijdens een eerste date is niet het leukste onderdeel. De ongemakkelijke gesprekspauzes en het nerveuze gelach. Niemand voelt zich er echt comfortabel bij. En als je dan ook nog eens de verkeerde dingen zegt, dan schiet het al helemaal niet op. Niets beëindigt een goede date sneller dan een slechte opmerking. Dit zijn 22 extra zinnen die je beter niet kunt uitspreken:

 1. Je bent niet het type waar ik normaal op val.
 2. Je ziet er zo anders uit in het echt.
 3. Je doet me denken aan mijn ex.
 4. Hoe kan het dat jij nog single bent?
 5. Eigenlijk ben ik niet op zoek naar een relatie.
 6. Mijn moeder/vader heeft dezelfde parfum!
 7. Je bent niet echt knap, maar je hebt iets wat ik interessant vind.
 8. Ik ben zo’n beetje getrouwd met mijn werk.
 9. Is diegene met wie je steeds op de foto’s staat nog vrijgezel?
 10. Je zou niet zeggen dat je sport.
 11. Sommige mensen vinden mij arrogant, maar ik heb gewoon veel zelfvertrouwen.
 12. Zou je dat wel allemaal opeten?
 13. Ik ben high maintenance.
 14. Splitten? Oh, ik ging ervan uit dat jij zou betalen.
 15. Het enige recht van de vrouw is het aanrecht.
 16. Hoeveel verdien je?
 17. Als je iets zou afvallen, dan zou je…
 18. Je zou goed kunnen opschieten met mijn man/vrouw.
 19. Als je zo doet, ben je net mijn moeder.
 20. Vind je het goed als mijn vriend(in) erbij komt zitten?
 21. Het klinkt niet echt of je plezier maakt in het leven.
 22. Je bent toch niet zo’n feminist, hè?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie