Daten zonder drama: 11 regels om het in je relaties te vermijden

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Drama prikkelt. Niets is zo opwindend als een intens gepassioneerde relatie die aan- en uitgaat, soms dezelfde dag nog. Het is een opeenvolging van aantrekken en afstoten, ook wel bekend als push en pull. Dit is het type relatie waarin je op een dag tot het besef komt dat je niet mét maar ook niet zonder elkaar kunt leven.

Sommige mensen lijken gemaakt voor dit type relatie. Ze hebben in elk aspect van hun leven wat commotie nodig om te gedijen. Ook in hun relaties. Een dag zonder spektakel is niet geleefd, zo denken ze. Anderen zijn er niet voor gemaakt en hebben – bewust en onbewust – plaatsgenomen in de emotionele achtbaan van een ander. Zij willen misschien helemaal geen drama, maar hebben zich verbonden aan iemand die ‘verslaafd aan drama’ is. En dit zijn degenen die er alles aan zullen doen om drama te voorkomen in hun volgende relatie.

Als je deze ervaring deelt, dan heb je waarschijnlijk geleerd van je fouten. Een stormachtige relatie leert je veel over hoe relaties werken, maar op een gegeven moment ben je daar klaar mee. De dromerige blik op relaties verdwijnt en naarmate je ouder wordt, zoek je meer naar stabiliteit. Je bent tot de ontdekking gekomen dat een relatie vol drama niet duurzaam is. En gezond is het al helemaal niet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Drama in relaties

Als we het hebben over drama in relaties, dan hebben we het vooral over emotionele moeilijkheid. Het is een emotionele toestand waarin een of beide mensen in de relatie zich bevinden. Deze toestand creëert een ongemakkelijk gevoel, mede omdat het gepaard gaat met manipulatie, conflict en/of controle.

In de meeste gevallen worden de eigen en interne conflicten op een ‘groter podium’ nagespeeld met een partner als tegenspeler. Het wekt de valse indruk dat er op dat moment écht iets aan de hand is, terwijl er feitelijk iets is gebeurd dat al veel vaker is voorgevallen.

11 regels om te volgen

Hoewel sommigen misschien denken dat het onmogelijk is om een ​​relatie zonder drama te hebben, kan het wel degelijk worden bereikt. Het is niet uniek. Mensen daten en hebben relaties zonder drama. Het kan dus echt. Als je de gedachten van Mary J. Blige deelt en no more drama wilt in je volgende relatie, houd je dan aan deze regels.

1. Speel geen spelletjes

Hard to get spelen, je ware gevoelens voor je houden en berichten uitstellen zodat je niet wanhopig lijkt: het zijn de klassieke psychologische spelletjes die mensen spelen in de datingfase. Soms bewust, soms onbewust. Het probleem met al deze spelletjes is dat ze averechts kunnen werken en onbedoeld drama kunnen veroorzaken. Terwijl je denkt dat ze voordelig zijn voor je kansen, bereik je er precies het tegenovergestelde mee. Je komt terecht in een turbulente en onzekere situatie.

2. Probeer niemand te ‘fixen’

Er is een reden waarom zoveel mensen psycholoog willen worden. Ze hebben allemaal de wens om anderen te helpen. Of beter gezegd: te repareren. Als je die wens hebt, dan zou een opleiding tot psycholoog een gezonde uitlaatklep kunnen zijn om die behoefte te vervullen. Een relatie aangaan met iemand die jij wilt ‘fixen’ is dat niet. Elke relatie die daarop is gebaseerd, is gedoemd te mislukken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Communiceer open en duidelijk

In de datingfase is iedereen voorzichtig. Je wilt niets zeggen dat de ander kan afschrikken. Je aarzelt om te zeggen wat je echt bedoelt. En je houdt te veel rekening met wat de ander van je denkt. Het is normaal om eerst de kat uit de boom te kijken in een nieuwe relatie. Maar als je te terughoudend bent, ben je niet duidelijk in wat je wilt en verwacht. En dat kan voor drama zorgen in de relatie.

4. Let op bepaalde persoonlijkheidstrekken

Hoeveel drama iemand aantrekt en veroorzaakt heeft grotendeels te maken met de persoonlijkheidstrekken. Als je deze trekken leert herkennen, dan weet je beter wie je moet ontwijken. De typische dramaqueen – en dramaking ook – heeft bijvoorbeeld een aantal persoonlijkheidstrekken die samen de ‘theatrale persoonlijkheidsstoornis’ worden genoemd. Kenmerken van deze dramagevoelige persoonlijkheid zijn:

  • Veel flirten
  • Constant aandacht vragen
  • Graag in het middelpunt van de aandacht staan
  • Snel wisselend en oppervlakkig emotioneel gedrag
  • Gebruik maken van uiterlijke verschijning
  • Overdreven emoties tonen (theatraal)
  • Makkelijk te beïnvloeden

5. Maak kennis met de familie

Het is misschien niet helemaal eerlijk om iemand te beoordelen aan de hand van familie. Maar als iemand slechte rolmodellen heeft gehad, dan is de kans groter dat ze zelf ook datzelfde gedrag gaan vertonen. Iemand die niet met liefde is opgevoed, kan zelf later (mogelijk) ook moeilijk liefde geven. Er is ook een genetisch element die een rol speelt, want iemand met emotioneel instabiele ouders is zelf waarschijnlijker ook zo. Het kennismaken met de familie kan hierdoor een beter beeld geven met wie je te maken hebt en of deze persoon in staat zal zijn om te leven zonder drama.

6. Wees eerlijk

Natuurlijk kan eerlijkheid niet ontbreken in een relatie zonder drama. Misleiding leidt vroeg of laat altijd tot drama in relaties. Drama die voorkomen kan worden door simpelweg vanaf het begin eerlijk te zijn. Niets voor elkaar verbergen, niet de waarheid verdraaien en geen leugentjes om bestwil. Als je een relatie zonder drama wilt, dan geef je de hoogste prioriteit aan eerlijkheid.

7. Let op patronen

Als drama in je relaties eerder een regel dan de uitzondering is, dan is het tijd om eens goed te letten op de patronen. De kans is groot dat je vastzit in een heel specifiek patroon. Zulke patronen ontstaan niet zomaar. Ook ontstaan ze niet per ongeluk. Ze worden door jezelf gecreëerd, bijvoorbeeld door je eigen onzekerheden en ervaringen. Drama in je relatie kun je tot een minimum beperken door eerst aan de onderliggende oorzaken te werken.

8. Stel je verwachtingen bij

Wanneer je met iemand gaat daten, is het goed om vanaf het begin je verwachtingen te temperen. Hoge verwachtingen leiden tot grotere teleurstellingen. Verwacht niet dat degene met wie je aan het daten bent zich meteen zal gedragen als de perfecte partner. Het heeft tijd nodig om elkaars behoeften te leren kennen.

9. Wees bewust van jezelf

Een relatie vol drama komt zelden van één kant. Meestal zijn beiden zowel dader als slachtoffer. Dat betekent dus dat het niet altijd aan een ander ligt. Het kan ook jou liggen, bijvoorbeeld als je weet dat je vatbaar bent voor emotionele spelletjes. Of als je net uit een relatie komt met iemand die needy was en je emotionele reserves zijn uitgeput. Als je er niet klaar voor bent om te daten, zijn relationele problemen bijna een garantie.

10. Zoek naar volwassenheid

Volwassenheid is een belangrijke eigenschap als je drama wilt vermijden. We hebben het dan niet over de biologische volwassenheid, maar de emotionele of psychologische volwassenheid. Iemand die emotioneel volwassen is heeft een stabiele identiteit. Deze persoon weet wie hij of zij is en wat ze willen van het leven. Dat geeft een duidelijk gevoel van eigenwaarde en richting.

Iemand die emotioneel onvolwassen is heeft dat niet of minder en komen daardoor onbedoeld terecht in dramatische situaties. Waarom? Omdat deze persoon nog niet in staat is om te communiceren over behoeften, grenzen en verlangens.

11. Stel grenzen

Een van de beste manieren om drama te voorkomen is het stellen van duidelijke grenzen. Waar die grenzen moeten liggen? Dat is aan jou. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van grenzen voor mind games, emotionele onbereikbaarheid en manipulatieve tactieken. De grenzen hangen volledig af van de omstandigheden en het zelfvertrouwen die je hebt in het aangaan van uitdagingen. Maar als iemand je grenzen overschrijdt, dan weet je in ieder geval dat drama op de loer ligt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie