Wat is financieel vreemdgaan? Test of je financiële ontrouw pleegt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Liegen zou een van de meest voorkomende redenen zijn waarom mensen uit elkaar gaan. Het blijkt ook een van de moeilijkste gewoontes om te doorbreken. Wat zelfs als je partner niet direct tegen je liegt, kunnen ze nog wel dingen voor je verbergen. En andersom doe je dat waarschijnlijk ook, zonder dat je het doorhebt.

Verzwijg jij weleens een grote uitgave voor je partner? Zeg je niet precies wat je hebt gekocht en wat het heeft gekost? Of nog erger: heb je een schuld waar je partner niets van afweet? Dan ga je financieel vreemd, want door financiële uitgaven en verplichtingen te verzwijgen ben je niet eerlijk tegenover je partner.

Wat is financieel vreemdgaan?

Financieel vreemdgaan houdt in dat je niet open of eerlijk bent tegenover je partner over hoe je je geld spendeert. Volgens de officiële definitie is het financieel gedrag dat waarschijnlijk wordt afgekeurd door een liefdespartner en opzettelijk niets onthullen over dat gedrag. Financiële vreemdgangers doen dit het liefst onopgemerkt omdat ze ervan uitgaan dat hun partner het gedrag niet zou goedkeuren. In plaats van overspel te plegen op romantische gronden, doe je het dus met je portemonnee.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Je verzwijgt bijvoorbeeld al je dure aankopen, houdt schulden achter of je hebt een geheime spaarrekening in een oude sok. Maar vergis je niet: financiële ontrouw kan net zo hevig zijn tol eisen als fysiek of emotioneel bedrog. Hoewel ‘financieel vreemdgaan’ niet zo dramatisch klinkt, kan dit type ontrouw verergeren tot een serieus relatieprobleem.

Een gevaar voor je relatie

Ongeacht het niveau waarop financieel vreemdgaan zich voordoet, zal het je relatie op de een of andere manier beïnvloeden. Logischerwijs gaat het om een negatieve impact, want er zijn nauwelijks (tot geen) partners die het zullen waarderen. Financieel vreemdgaan leidt namelijk vaak tot ruzies, teleurstellingen en in sommige gevallen zelfs tot (echt)scheidingen. Dit type ontrouw zorgt voor een ongezonde dynamiek in een relatie en wordt daarom ook wel gezien als een van de grootste struikelblokken binnen een relatie. Als het om geld gaat, staat er altijd veel op het spel.

Test of je financiële ontrouw pleegt

Vraag jij je af of je weleens financieel vreemdgaat? Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder de University of Notre Dame, hebben een vragenlijst opgesteld om te controleren of je financieel overspel pleegt. Beantwoord deze 12 stellingen met een waar of niet waar.

Uitgaven
 1. Als ik echt iets wilde kopen, maar mijn partner keurde de prijs niet goed,
  zou overwegen het toch te kopen en het hem/haar niet te vertellen.
 2. Ik wil niet dat mijn partner mijn aankoopbonnen leest, voor het geval hij/zij mijn uitgaven afkeurt.
Sparen
 1. Ik ben altijd eerlijk tegen mijn partner over de hoeveelheid spaargeld dat ik heb.
 2. Soms doe ik alsof ik geld aan het sparen ben, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.
Schulden
 1. Ik zou een rekening voor mijn partner verbergen om hem/haar niet van streek te maken.
 2. Als ik het geld maar voor een paar dagen nodig zou hebben, zou ik een lening nemen en het niet tegen mijn partner vertellen.
Cadeaus geven
 1. Soms vertel ik mijn partner niet hoeveel geld ik uitgeef aan geschenken om een confrontatie te vermijden.
 2. Mijn partner weet precies hoeveel geld ik uitgeef aan cadeaus voor vrienden en familie.
Gokken
 1. Ik vertel het mijn partner niet als ik geld verlies met gokken.
 2. Als ik een weddenschap win, koop ik misschien een traktatie voor mezelf en vertel ik het niet aan mijn partner.
Inkomen
 1. Als ik een onverwachte erfenis zou krijgen, zou het leuk zijn om dingen te kopen zonder dat mijn partner het weet.
 2. Gegevens over mijn inkomen houd ik liever privé voor mijn partner.

Heb je één of meer stellingen met waar beantwoord? Dan ga je financieel vreemd, althans, dat zeggen de onderzoekers. Vanzelfsprekend maakt het nogal een verschil als je slechts één aspect van je gezonde financiële positie verbergt of een gigantische berg met schulden achterhoudt.

Hoeveel mensen zijn financieel ontrouw?

Omdat financieel vreemdgaan vaak onopgemerkt plaatsvindt, is het moeilijk om te weten hoe groot de kans is dat je te maken hebben met een financiële bedrieger. Misschien vertoon je zelf wel enkele gedragskenmerken die horen bij financieel vreemdgaan zonder dat je het weet.

Uit onderzoek gedaan in de Verenigde Staten blijkt dat twee op de vijf (41 procent) van de Amerikaanse volwassenen die de financiën deelt met een partner, toegeeft financieel vreemd te gaan. Uit het onderzoek blijkt ook dat driekwart (75 procent) van de ondervraagden zegt dat financieel vreemdgaan hun relatie heeft beïnvloed.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Waarom gebeurt het?

Wil je niet dat je relatie in gevaar komt door financieel vreemdgaan? Bewustwording is dan meestal de eerste stap. Want weten waarom het gebeurt is belangrijk om het te voorkomen.

1. Het ontbreken van een gezamenlijk financieel plan

Binnen een gezin is het belangrijk dat je op één lijn zit, dit voorkomt namelijk dat beide partners voor onverwachte verrassingen komen te staan in geval van nood. Toegegeven, het is niet altijd even gemakkelijk om alle normen en waarden van beide partijen af te wegen en vervolgens tot een gezamenlijke beslissing te komen. Toch is het belangrijk dat je met elkaar praat over geldzaken. Wordt dit niet gedaan, dan kan het leiden tot wantrouwen, geldstress en financiële ontrouw.

De meeste partners bespreken individuele inkomsten en uitgaven met elkaar. Maar vaak vergeten zij om ook elkaars gewoontes te bespreken. Wat dan mist is het inzicht in de ‘zwaktes’ van je partner en het maandelijkse spaardoel van beide kanten. Dit gebrek aan inzicht zorgt ervoor dat er geen gemeenschappelijke visie is, waardoor je het risico op financiële ontrouw vergroot.

2. Geen respect voor elkaars prestaties

Verdien je minder dan je partner? Dan kun je je minderwaardig en afhankelijk voelen. Wanneer er binnen een relatie een gebrek aan respect is voor elkaars prestaties, kan dit leiden tot geldstress en uiteindelijk tot het financieel vreemdgaan. Maar het gaat niet altijd om de hoogte van je salaris. Denk bijvoorbeeld aan een thuisblijfouder die voor de kinderen zorgt en daardoor niet kan werken. Voor de kinderen zorgen is ook een job, maar dan zonder financiële tegenprestatie. Om iedereen tevreden te houden, zul je samen moeten bespreken hoe jullie het gezinsinkomen verdelen.

3. Andere prioriteiten

We zijn het niet altijd eens met de aankopen van onze partner. Dit is andersom eveneens zo. Volgens het Nibud is bijna 20 procent van de Nederlanders het niet altijd eens met de aankopen van hun partner. 15 procent geeft toe dat dit omgekeerd ook zo is. Logisch, want we hebben niet allemaal dezelfde prioriteiten. Af en toe zetten wij die prioriteiten in als smoesjes om onze zin door te drijven. En in zo’n geval kan het ontbreken van budgettaire afspraken ervoor zorgen dat we toch onze zin krijgen.

Vaak gebeurt dit ook nog eens achter de rug van onze partner om. De ergernissen van de partner lopen op, zorgen voor meer stress, en heeft in het ergste geval een relatiebreuk als gevolg. Dit kan voorkomen worden door de uitgaven en inkomsten goed bij te houden en samen per categorie het budget te bepalen.

Wederzijds vertrouwen en respect

Studies tonen aan dat mensen veelvuldig hun geldzaken geheimhouden voor hun partners. Een op de vijf mensen ziet financieel vreemdgaan als de grootste belemmering binnen een relatie. Toch blijkt het praten over geldzaken lastig voor een kwart van deze koppels. Laten we ook vooral eerlijk zijn: sexy is het niet. Gelukkig zijn er manieren die het risico op financiële ontrouw verlagen, met een win-winsituatie als resultaat voor iedereen.

Financieel vreemdgaan is in de meeste gevallen op een effectieve manier te voorkomen. Het is duidelijk dat simpele aanpassingen, zoals het hebben van een huishoudboekje, het risico op financieel wantrouwen kunnen verminderen. Maar waar het in feite om draait? Dat is wederzijds vertrouwen en respect. Financieel vreemdgaan kan net zo kwetsend zijn als overspel in de liefde. Het gaat er namelijk om in hoeverre je vertrouwen is geschaad. Wanneer je relatie gebouwd is op een sterke basis met volledige transparantie, dan is het over het algemeen niet nodig om informatie over geldzaken te verbergen.

Het is begrijpelijk dat je niet alle aspecten van je financiën wilt delen. Maar hoe erg kan het zijn om bepaalde aankopen juist wel te delen met je (huwelijks)partner? Het achterhouden van bepaalde geldzaken voor je partner beschouwt men toch als een vorm van bedriegen. En als je om je partner geeft, dan wil toch geen overspel plegen?

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie