Home Liefde 7 manieren om meer van jezelf te houden

7 manieren om meer van jezelf te houden

5 minuten leestijd
0
hart knuffel

Van jezelf leren houden is voor sommigen mensen lastiger dan voor anderen. Vooral wanneer je zelfvertrouwen al niet zo groot is. Toch wil dit niet zeggen dat jij geen recht hebt op een positief zelfbeeld. Want, waarom zou jij minder belangrijk zijn dan anderen? Waarom mag de ander er wel wezen en jij niet? Dat is natuurlijk de grootste onzin.

Met een paar handige tips weet jij binnenkort ook weer van jezelf te houden. Houd de goede moed erin en probeer eens naar de positieve dingen in het leven te kijken. Wat kan jij een ander bieden wat hij of zij niet kan of heeft? Waarschijnlijk zijn er genoeg dingen die jij kunt bedenken.

Je moet eerst van jezelf houden, voordat je van een ander kan houden?

Een veelvoorkomende zin is dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je van een ander kan houden. Komt het je bekend voor? Er zit een kern van waarheid in. Bijvoorbeeld: als jij in een relatie altijd maar de negatieve kanten van jezelf benoemt, dan wordt de ander daarin meegesleurd. Stel je voor dat jij steeds zegt dat jij ergens niet goed in bent, of dat jij niet goed genoeg voor je partner bent. Wat denk je dat je partner vervolgens denkt?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Hoe vaker jij dit vertelt, hoe meer je erin gaat geloven. Je voelt je op een gegeven moment niet veel meer waard, waardoor je er zeker van bent dat je een ander ook niets kunt bieden. En je bent niet de enige: ook je partner gaat dat denken, omdat jij het zegt.

Toch zijn er genoeg dingen die jij een ander kunt bieden. Daar moet jij je wel bewust van zijn. Je kunt niet verliefd worden op iemand anders, als jij niet begrijpt waarom hij op jou verliefd kan worden. Dit zal op den duur vervelend worden voor jullie beiden, waardoor de relatie misschien niet lekker meer loopt. Dit zijn 7 manieren waarop jij meer van jezelf kunt houden, zodat anderen ook meer van jou kunnen houden.

7 manieren om meer van jezelf te houden

Meer van jezelf houden? Dat doe je niet zomaar van de ene op de andere dag. Daar zal een langere tijd overheen moeten gaan. Maar dat neemt niet weg dat het de moeite waard is om jezelf te verbeteren. Wanneer je gebruikt maakt van onderstaande 7 manieren, zal dit na enkele tijd al positief uitpakken. Je zult merken dat je zelfverzekerder wordt en ook overtuigd raakt van je kunnen.

1. Voel je dankbaar voor wat jij te bieden hebt

Misschien klinkt dit heel cliché, maar voel je dankbaar voor je positieve eigenschappen. Het is natuurlijk makkelijk om dingen aan te wijzen waar jij niet zo goed in bent of waar jij niet tevreden over bent. Je vindt misschien dat je te weinig doet, niet knap genoeg bent of misschien wel te dik. Maar, wat schiet je daar mee op?

Je weet namelijk óók dat je misschien wel heel slim bent, lief bent voor anderen en grappige opmerkingen maakt. Waarom zou je deze niet benadrukken? Vaak krijg je deze dingen ook wel te horen van anderen. Je onderschat jezelf waarschijnlijk ontzettend erg. Probeer de positieve kanten niet te onderdrukken, maar breng ook deze naar boven.

Wees blij met waar je ook goed in bent en laat dit ook blijken. Weet je niet zo goed wat je positieve eigenschappen zijn? Vraag het dan gewoon eens aan anderen. Grote kans dat zij je ontzettend veel te vertellen hebben.

2. Besef dat anderen van je houden

Probeer er eens bij stil te staan dat het bijzonder is dat er mensen van je houden. Waarschijnlijk neem jij dit altijd maar voor lief, maar zo vanzelfsprekend is dit niet. En, waarom houden zij dan eigenlijk van jou? Deze mensen vinden het fijn om bij je in de buurt te zijn en kiezen daar ook nog eens vrijwillig voor. Ze houden van jou, voor wie jij bent. Jij houdt toch ook van anderen? Dan kun jij je vast ook wel indenken dat anderen ook van jou kunnen houden.

3. Focus op wat je wel kan

Als jij een probleem hebt, hoe ga je deze dan oplossen? Je gaat waarschijnlijk kijken naar alle manieren waarop het fout zou kunnen gaan. Maar hoe groot of klein het probleem ook is, er is maar één goede manier om dit daadwerkelijk op te lossen. Dat is door te focussen op wat je wel kan.

Jij kunt iets waarschijnlijk heel dramatisch maken in je hoofd, terwijl er nog niet veel gebeurd is. Je maakt jezelf machteloos in je hoofd en ziet al snel geen uitweg meer. Maar, probeer eens de vraag te stellen wat je wel kunt doen.

Als jij negatief in het leven staat kom je waarschijnlijk totaal niet verder en blijf je opgezadeld met een negatief gevoel. Er is altijd een manier om iets op te lossen.

4. Besef dat iedereen onzeker is

Het gras is altijd groener aan de overkant, denken we. Toch is dit totaal niet het geval. Je kunt misschien denken dat die knappe man of vrouw alles voor elkaar heeft. Maar, weet jij wel precies wat er speelt in het hoofd van deze persoon? Waarschijnlijk heeft deze persoon ook eigen problemen. Niet iedereen kan stikken van het zelfvertrouwen. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij zich onzeker over voelt.

We vinden het fijn om ons te omringen met positiviteit. Daarom proberen wij onzekere mensen te vermijden, zij geven ons namelijk geen beter gevoel. Op deze manier probeert iedereen zich altijd leuker voor te doen dan dat hij of zij is. Besef jezelf dus: iedereen is wel ergens onzeker over.

5. Besteed aandacht aan je successen

Voordat jij succes kunt bereiken, ontkom je er niet aan om te falen. Falen hoort nou eenmaal bij het leven. Faal jij eigenlijk bijna nooit? Dan heb je ook niet genoeg geprobeerd. Als je niet faalt, kun je ook niet groeien. Probeer je dus niet druk te maken om kleine of grote dingen die niet zijn gelukt. Het heeft nou eenmaal niet zo mogen zijn, maar dat is geen probleem. Je probeert het gewoon opnieuw en richt je op de successen die jij wel hebt.

hart hersenen

6. Probeer gezonder te leven

Een andere manier om meer van jezelf te houden, is door je lichaam goed te verzorgen. Het is namelijk de enige plaats waarin jij ooit zult leven: zorg er dus goed voor. Denk aan een gezonde levensstijl, voldoende sporten en voldoende slaap. Dit zijn simpele manieren om ervoor te zorgen dat jij lekkerder in je vel zit. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar als jij eenmaal bezig bent met een gezonde levensstijl merk je dit al snel.

7. Weet dat je goed genoeg bent

Zelfacceptatie is ontzettend belangrijk voor een positief zelfbeeld. Je bent nu eenmaal zo, en dat is prima. Je ziet er uit zoals je eruit ziet, je leven is zoals het is en je hebt eraan gedaan wat je kon doen. Probeer dat gewoon te accepteren, alles is zoals het is.

Wil je dit veranderen in de toekomst? Dat is natuurlijk alleen maar goed. Maar, denk er wel aan dat je op dit moment ook blij moet zijn met jezelf. Het is nu eenmaal zo. Iedereen heeft minder leuke dingen, maar ook leuke dingen. Maak je dus vooral geen zorgen en accepteer jezelf zoals je bent.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Liefde opgeven: waarom het vinden van liefde niet opgegeven mag worden

Na tientallen mislukte dates, verschrikkelijke ervaringen met dating apps en een gebroken …