Angst voor verliefdheid: 10 tekenen dat je een philofobie hebt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Verliefdheid heeft een magische uitwerking, maar het kan ook beangstigend zijn. Voor velen maakt liefde blind, zodat ze zich volledig op iemand kunnen storten, zonder om te kijken of na te denken over de gevolgen. Anderen vinden de gedachte om verliefd te worden angstaanjagend. En deze angst zorgt ervoor dat ze elke vorm van een emotionele connectie vermijden.

Voel je je ongemakkelijk als je iemand ontmoet die je echt leuk vindt? En maakt het je bang om iemand dichterbij te laten komen?  Dan is het waarschijnlijk dat je een vorm van angst hebt. Dit wordt een philofobie genoemd, oftewel de angst voor verliefdheid.

Wat is philofobie?

Philofobie, of filofobie, is de angst om verliefd te worden.1 De term is afgeleid van het Griekse woord “filos”, wat liefhebben of geliefd betekent. In een notendop staat het synoniem aan een onredelijke angst dat ervoor zorgt dat je geen relatie durft aan te gaan. Je blijft single omdat je angsten dieper liggen dan de typische ‘gezonde spanning’ in het begin van een relatie. Ervaar je allerlei vreemde maar onprettige sensaties als je iemand leuk vindt? Of heb je het gevoel dat je niemand tot je hart kunt toelaten en vraag je je af of je een philofobie hebt?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe herkennen? 10 tekenen

Zoals voor veel fobieën geldt is het vaak niet makkelijk om erachter te komen welke fobie je precies hebt. Misschien heb je bovendien helemaal geen fobie, maar reageer je alleen wat anders op nieuwe mensen dan anderen. En ook kunnen de symptomen van persoon tot persoon verschillen.

De angst kan zowel emotionele als fysieke reacties teweegbrengen, zelfs als je er alleen maar over nadenkt om verliefd te worden. Als je je afvraagt of je een philofobie hebt dan zijn dit de tekenen om op te letten:

  • Je hebt een extreme angst om een relatie te krijgen
  • Je wordt zenuwachtig als iemand dichterbij komt
  • Je kunt je niet openstellen op een intiem niveau
  • Je onderdrukt je gevoelens zover dat kan
  • Je hebt niet veel relaties gehad
  • Je voorkomt dat je aan iemand gehecht raakt
  • Je isoleert je geregeld van de wereld
  • Je krijgt lichamelijke symptomen als je wordt geconfronteerd met liefde en romantiek
  • Je voelt je emotioneel instabiel
  • Je hebt te maken met paniek en angstaanvallen

Het is belangrijk dat je deze symptomen herkent als ze zich in je leven gaan voordoen. Vooral als je weet dat het een irrationele angst is die je niet onder controle kunt krijgen. Deze tekenen zouden kunnen betekenen dat je aan philofobie lijdt en dus een ongegronde angst hebt om verliefd te worden. Maar hoe meer je over je symptomen en angsten weet, hoe beter dit is voor je herstel en het overwinnen van de angsten. En dit geldt vooral als je de oorzaak weet van de angsten die je voelt.

hart sleutel divider

De mogelijke oorzaken

Net zoals de mogelijke symptomen verschillen ook de oorzaken van persoon tot persoon. Niemand is hetzelfde en zo is philofobie ook voor iedereen anders. Maar toch zijn er aantal oorzaken die vaker genoemd worden als de oorzaak van de fobie. En het vinden van deze oorzaak helpt je bij het onderzoeken van de angst die je voelt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

En nu: hoe los je het op?

Een fobie oplossen is nooit makkelijk. Meestal sluipt de angst erin over een lange periode, wat betekent dat het niet binnen een dag is opgelost, hoe graag je dat ook zou willen. Bij de meeste angsten is je onderbewustzijn de schuldige, oftewel je lichaam die voor je denkt en doet. Maar deze reacties op wat je meemaakt zijn te heftig. Ze staan niet in verhouding tot de omstandigheden; en zo werkt het ook bij een philofobie. De angst voor verliefdheid is irrationeel en overdreven.

Fobieën zoals philofobie zijn overweldigend en kunnen ernstige gevolgen hebben voor je leven, maar ze kunnen worden behandeld.2 Je kunt er zelf aan werken, door je leven aan te passen, maar ook kun je hulp zoeken voor ondersteuning. De eerste dingen die je kunt doen zijn de “standaard” dingen om je beter te voelen.

  • Meer bewegen
  • Genoeg slapen
  • Regelmatig leven
  • Gezond eten en drinken (minder koffie)
  • Geen alcohol of drugs
  • Veel ontspannen

Met deze basisbehandeling is er echter nog geen echte oplossing. Daarvoor kun je in eerste instantie bij de huisarts terecht die vaak doorverwijst naar de praktijkondersteuner GGZ, een psycholoog of psychotherapeut. Als het je zelf niet lukt om van de fobie af te komen dan is het verstandig dat je er hulp bij zoekt.

Therapie, in het bijzonder cognitieve gedragstherapie (CGT), kan je helpen de angst het hoofd te bieden. Bij deze vorm van therapie wordt de oorzaak geïdentificeerd en verander je de negatieve gedachten, overtuigingen en reacties op het aangaan van een emotionele verbinding of relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie