Beter stoppen met daten: wanneer je er even klaar mee bent

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Daten kan voelen als een eindeloze carrousel van hoop en teleurstelling – een dans tussen verwachting en realiteit. Soms is het moeilijk te erkennen dat verder zoeken naar liefde meer een sleur is geworden dan een avontuur. Op zo’n moment ben je misschien wel toe aan een pas op de plaats. Wanneer de energie die je in het daten stopt, niet langer ten goede komt aan je levensgeluk, is het tijd om te overwegen of een pauze je de rust en helderheid kan bieden die je nodig hebt.

1. Als je niet meer blij wordt van het idee van een date

Elke melding van een datingapp laat je schouders zakken in plaats van je hart sneller kloppen. Als je merkt dat de glimlach niet meer op je gezicht verschijnt bij het plannen van een gezellige avond uit, maar dat het eerder als een verplicht nummer voelt, dan is dat een helder signaal. Het is tijd om even pas op de plaats te maken. Daten moet leuk zijn, geen sleur.

2. Wanneer je je eigen doelen opzij zet voor het daten

Je dromen en ambities zijn het fundament van wie je bent. Als je merkt dat je steeds vaker concessies doet aan je eigen wensen en jezelf wegcijfert voor een potentiële partner, loop je het risico jezelf te verliezen. Hoe mooi het idee van samen zijn ook is, het mag niet ten koste gaan van jouzelf.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

3. Als je dates puur routine zijn geworden

De zoveelste avond in dat ene restaurant, dezelfde vragen en antwoorden die uitgewisseld worden. Als je dates zich herhalen en je gesprekken meer weg hebben van een script dan een sprankelend dialoog, dan is het verfrissend om even een stap terug te doen.

  • Bedenk wat je echt zoekt in een date.
  • Neem tijd voor jezelf om je datingintenties te heroverwegen.

4. Wanneer je emotionele energie constant laag is

Een voortdurend gevoel van vermoeidheid na elke date, een leegte die maar niet opgevuld wordt – herkenbaar? Het is belangrijk om goed voor je mentale gezondheid te zorgen. Luister naar je lichaam en geest, als die continu aangeven dat je op je reserves loopt, kan het tijd zijn voor een date-pauze.

5. Als je nog niet over je ex heen bent

Het is een valkuil waar velen in trappen: daten om een vorige liefde te vergeten. Maar het is niet eerlijk tegenover jezelf of je date als je hart ergens anders is. Geef jezelf de ruimte en tijd om de vorige relatie te verwerken voordat je weer gaat daten. Pas dan kun je echt openstaan voor een nieuw iemand.

6. Wanneer je merkt dat je de fout in anderen zoekt

Is het je opgevallen dat je tijdens dates vooral bezig bent met het spotten van imperfecties bij de ander? Misschien vind je de manier waarop iemand lacht net iets te luid, of stoort het feit dat ze hun soep slurpen je meer dan het zou moeten. Het kan een teken zijn dat je niet openstaat voor een ander, maar eerder een uitweg zoekt. Op dat moment is een pauze van het daten misschien wel het beste.

7. Als je geen plezier meer beleeft aan je eigen hobby’s

Daten zou een aanvulling moeten zijn op je leven, geen vervanging van wat je vrolijk maakt. Als je merkt dat je de vreugde in je hobby’s verliest omdat je te druk bent met het zoeken naar de ware, dan zet je misschien je eigen geluk opzij. Herpak je passies en leg het daten even naast je neer.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

8. Wanneer je stressniveau te hoog is door het daten

Hartkloppingen bij het zien van je datingapp notificaties? Maagklachten voor elke afspraak? Constant piekeren over hoe een date verlopen is? Komt dit je bekend voor, dan is het tijd om een stap terug te doen. Stress kan wijzen op te hoge verwachtingen of druk die je jezelf oplegt. Ademhalen, afstand nemen en jezelf weer vinden is dan belangrijker dan een nieuwe flirt.

9. Als je merkt dat je alleen datet om aan verwachtingen te voldoen

Daten omdat ‘het hoort’ of omdat iedereen om je heen in een relatie zit, is een recept voor ongeluk. Het is jouw leven, en alleen jij beslist wanneer en met wie je tijd doorbrengt. Waak ervoor dat je niet op zoek gaat naar liefde om de verkeerde redenen, zoals sociale druk of familieverwachtingen. Wees trouw aan jezelf.

10. Wanneer je zelfbeeld eronder lijdt

Voel je je na elke date kleiner en twijfelachtiger over jezelf? Als daten een negatieve uitwerking op je zelfvertrouwen heeft, is het tijd om pauze te nemen. Richt je op zelfliefde en zelfzorg. Zelfvertrouwen bouw je op buiten de datingwereld en is de basis voor gezonde relaties in de toekomst.

11. Als je gedachten steeds uitgaan naar de kosten van daten

Je bladert door je bankafschriften en daar zijn ze weer: de restaurantrekeningen, bioscoopkaartjes en cadeautjes. Wanneer de uitgaven voor het daten jouw budget overstijgen en de kosten je zorgen baren, is het misschien tijd om even een pauze in te lassen. Het moet niet zo zijn dat je liefdesleven een financiële last wordt waarvan je nachten wakker ligt.

12. Wanneer je besluit dat je tijd voor zelfreflectie nodig hebt

Kijk eens goed in de spiegel. Wie zie je? Als je het gevoel hebt dat je jezelf niet meer kent, of je bent vergeten wat jouw eigen doelen en waarden zijn, neem dan even afstand van daten. Dit is het moment om te herontdekken wat je echt belangrijk vindt in het leven en in de liefde, zonder afleiding van buitenaf.

  • Wat zijn mijn echte passies en interesses?
  • Welke eigenschappen waardeer ik in een partner?

13. Als je vaker niet dan wel uitkijkt naar een date

Het zou een kriebel in je buik moeten zijn, een vonkje van opwinding. Maar als het idee van weer een avondje uit meer vermoeidheid oproept dan plezier, vraag jezelf dan af waarom je dit eigenlijk nog doet. Het is essentieel dat je naar deze gevoelens luistert en er misschien voor kiest om je energie elders te steken.

14. Wanneer je gesprekken meer een interview lijken

“Waar zie jij jezelf over vijf jaar?” Het begin van een sollicitatiegesprek? Nee, het is jouw zoveelste date. Als uitgaan voelt als een vraag-en-antwoord spelletje en minder als een natuurlijke, levendige uitwisseling, kan het zijn dat je de spontaniteit hebt verloren. Authenticiteit lijkt ver te zoeken en misschien is het moment aangebroken om de gesprekskaarten even neer te leggen.

15. Als je begint te twijfelen aan het hele concept van romantische relaties

Jarenlang heb je gezocht, gehoopt en misschien zelfs gedroomd. Maar nu? De twijfels sluipen binnen. Zijn romantische relaties wel zoals je altijd hebt gedacht, of is het een illusie? Wanneer deze fundamentele vragen opkomen, kan het heilzaam zijn om een stap terug te doen en alles even te laten bezinken zonder de druk van het daten.

16. Wanneer je vrienden bezorgd zijn over je datingpatronen

Vriendschap is een spiegel waarin je soms meer waarheid ontdekt dan je lief is. Wanneer je beste vrienden hun zorgen uiten over jouw manier van daten, is dat een teken aan de wand. Zij kennen jou en soms zien zij patronen die jij zelf niet opmerkt. Luister naar hun zorgen; ze willen wat het beste voor je is.

17. Als je merkt dat je compromissen maakt tegen je zin

Liefde gaat over geven en nemen, maar als het saldo te vaak in het rood staat, is het tijd om je positie te heroverwegen. Compromissen mogen niet voelen alsof je eigen waarden te grabbel worden gegooid. Ga na of de concessies die je doet nog wel kloppen met wie je werkelijk bent.

  • Voel je je nog comfortabel bij de compromissen die je sluit?
  • Blijf je trouw aan jezelf of verlies je je identiteit?

18. Wanneer de angst om alleen te zijn het enige is dat je drijft

Alleen zijn kan eng zijn, maar in een relatie blijven enkel uit vrees voor de leegte is alsof je vasthoudt aan drijfhout terwijl je best kunt zwemmen. Neem een moment om te reflecteren op je motivaties voor het daten. Als de angst voor eenzaamheid de hoofdrol speelt, is het misschien tijd om even op de pauzeknop te drukken.

19. Als online datingprofielen meer frustreren dan opwinden

Scrollen, swipen, matchen; het zou een bruisende zoektocht moeten zijn, maar wat als het voelt als een eindeloze to-dolijst? Als het checken van profielen voelt als huiswerk in plaats van een spannend avontuur, is het tijd om te heroverwegen of dit medium nog wel bij jou past.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie