10 momenten waarop een pauze van daten goed is

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Online daten opent voor jou, als single, een wereld vol nieuwe mogelijkheden. Het is een supergemakkelijke manier om in contact te komen met andere vrijgezellen die – net als jij – op zoek zijn naar die ene speciale persoon om een relatie mee op te bouwen. Maar, wat als je gewoon niet helemaal in de juiste stemming bent?

Wanneer pauze van daten

Soms is het gewoon slim om even een pauze te nemen. Online daten is namelijk niet het magische medicijn voor alles, vooral niet als bepaalde dingen in jouw leven nog niet helemaal op hun plek vallen. Dit zijn een paar situaties waarin je beter even pas op de plaats kunt maken. Take a break in deze situaties.

1. Wanneer je daten vermoeiend vindt (date-moe)

Je kent dat gevoel wel, toch? Die eindeloze reeks van dates die alsmaar vermoeiender lijkt te worden. Soms lijkt het alsof je in een datingmarathon bent beland zonder een finishlijn in zicht. Op zulke momenten is het misschien wel tijd om even op de rem te trappen en wat ademruimte te nemen. Een pauze van daten kan je helpen om je enthousiasme voor romantiek te hernieuwen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Als je nog niet gescheiden bent

Het beëindigen van een huwelijk is een heftige gebeurtenis die behoorlijk wat tijd en aandacht vergt. Het is al een hele klus om dat tot een fatsoenlijk einde te brengen. En laten we eerlijk zijn, het is knap lastig om een nieuwe relatie te beginnen als je nog vastzit aan de rompslomp van je vorige huwelijk. Bovendien zijn veel mensen na een scheiding nog lang niet klaar voor nieuwe romantische avonturen.

3. Als je recentelijk een dierbare hebt verloren

Daten en rouwen om een geliefde gaan gewoon niet samen. Als je al in een relatie zit, kan het verdriet jullie misschien nader tot elkaar brengen. Maar als je die persoon nog niet kent, dan kunnen er behoorlijk wat hobbels op de weg liggen. Rouwen is namelijk voor iedereen anders, en het heeft tijd nodig voordat je weer klaar bent voor nieuwe liefde.

Neem dus de tijd voordat je je weer op de datingmarkt stort. Het overlijden van een dierbare kan namelijk een flinke aanslag zijn op je gemoedstoestand, en die emoties kunnen soms behoorlijk onvoorspelbaar zijn.

4. Als je onlangs een relatie hebt beëindigd

Een lange relatie laat bij bijna iedereen wel wat littekens achter die eerst moeten helen. Zelfs als jullie niet getrouwd waren, laat zo’n breuk zijn sporen na. Het is gewoon geen goed idee om meteen na het beëindigen van een relatie weer het datingcircuit in te duiken. Dat komt doordat mensen na zo’n breuk emotioneler en gevoeliger zijn dan normaal.

De gedachte aan een nieuwe relatie lijkt opwindend, maar je hart heeft nog geen kans gehad om te helen van de breuk. De beste stap op dit moment? Een pauze nemen van daten en je volledig te richten op het afsluiten van dit hoofdstuk in je leven. Meestal heb je drie tot twaalf maanden nodig voordat het verstandig is om weer te gaan daten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als de liefde al lange tijd was verdwenen en de breuk als een bevrijding voelde, dan kun je misschien sneller weer op zoek gaan naar een nieuwe liefde.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Als je een dating burn-out hebt

Te veel dates, teleurstellingen en valse hoop kunnen leiden tot een heuse dating burn-out. Het voelt als een eindeloze cyclus van ups en downs waar je niet uit lijkt te komen. Op dit punt is het beter om even afstand te nemen, je batterijen op te laden en je focus te verleggen naar andere aspecten van je leven. Wanneer je jezelf weer in balans hebt gebracht, kun je met een frisse blik terugkeren naar de datingwereld.

6. Als je worstelt met een verslaving

Daten is geen goed idee als je kampt met een verslaving die je leven behoorlijk beïnvloedt. Het kan namelijk de persoon van je dromen afschrikken en wegjagen. Zelfs als je actief bezig bent met herstellen, is het nog steeds geen geschikt moment om te daten. Het herstellen van een verslaving betekent namelijk niet dat je er al helemaal vanaf bent. Dat kost tijd en aandacht. Dus besteed die tijd aan je herstel voordat je op zoek gaat naar een nieuwe partner.

7. Tijdens intense levensveranderingen

Het leven heeft de neiging om ons af en toe flink op de proef te stellen. Of het nu gaat om een nieuwe baan, verhuizen naar een andere stad of een ingrijpende persoonlijke verandering, het kan overweldigend zijn. Op zulke momenten is het verstandig om je datingleven op pauze te zetten. Je hebt alle aandacht nodig voor de veranderingen die plaatsvinden en om jezelf aan te passen aan de nieuwe situatie voordat je je weer op de datingmarkt stort.

8. Na een periode van spanningen en stress

Stress en spanningen kunnen je emotioneel en fysiek uitputten. Het laatste wat je dan nodig hebt? Nog meer druk van het daten. Een pauze nemen geeft je de gelegenheid om te herstellen. Daarna kun je terug keren naar de datingwereld met vernieuwde energie en een frisse kijk op het leven.

9. Als je te maken hebt met ernstige gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen kunnen je leven op zijn kop zetten en al je aandacht opeisen. Op zo’n moment is het begrijpelijk dat daten niet bovenaan je prioriteitenlijst staat. Het is belangrijk om eerst voor jezelf te zorgen en je gezondheid op de eerste plaats te zetten. Een pauze geeft je die ruimte en tijd.

10. Als je financiële problemen hebt

In tijden van financiële onzekerheid kan er van alles veranderen in je leven. Je kunt bijvoorbeeld je baan verliezen en daardoor uiteindelijk ook je huis niet meer kunnen betalen. Als je in een vergelijkbare situatie zit, is het misschien verstandig om even een break te nemen van online daten. Je hebt immers al genoeg aan je hoofd, en dan kun je niet echt de juiste aandacht geven aan een potentiële partner. Bovendien is de kans op een succesvolle relatie groter als je een stabiele basis hebt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie