Home Ex Break-up seks onderzoek: ‘Vooral mannen profiteren van uitmaakseks’

Break-up seks onderzoek: ‘Vooral mannen profiteren van uitmaakseks’

2 minuten leestijd
0
seks verboden

Stel je voor: de ruzie tussen jou en je liefje loopt hoog op. Jullie weten beiden dat het einde nabij is. De tranen lopen over je wangen en je geeft elkaar nog een laatste knuffel. Wanneer je elkaar loslaat, kijken jullie elkaar nog één keer in de ogen aan. En dan gebeurt het… opeens ben je aan het zoenen.

De intense emoties gaan over in een andere intense ervaring, alleen dan zonder de tranen… en met de kleren uit. Het is een verleidelijk idee: nog één keer seks voordat de wegen scheiden. Misschien zal je er niet trots op zijn, maar heel misschien is het wel de goede afsluiting van iets wat heel mooi was. Of is het een slecht idee?

Hoewel seks met een ex al vaker onderzocht is door wetenschappers, was dit nog niet het geval met break-up seks. Want dan hebben we het over seks dat tijdens het uitmaken of vlak erna plaatsvindt, niet vele maanden na de relatiebreuk. In een recent onderzoek, dat gepubliceerd is in Evolutionary Psychology, is onderzocht waarom mensen break-up seks hebben en wat de gevolgen zijn.

Het is populair

De onderzoekers ontdekten dat de term “break-up seks” de laatste tijd populair is geworden met publicaties van Women’s Health, Buzzfeed en Bustle die beweren dat iedereen het zou moeten doen. Maar omdat er nog nauwelijks of geen wetenschappelijk bewijs voor is, besloten de onderzoekers het zelf maar te testen.

Ze ondervroegen eerst 212 universiteitsstudenten die break-up seks hadden gehad om te vertellen hoe ze zich voelden over hun relatie, voor en na de seks. Uit dit deel van het onderzoek bleek dat er geen verschillen waren tussen mannen en vrouwen als het gaat om de kwaliteit van de relatie, het hebben van uitmaakseks omdat ze nog gevoelens hebben voor de ander en ‘om de persoon te laten zien wat ze gaan missen’.

De onderzoekers ontdekten wel dat mannen vaker openstaan voor uitmaakseks dan vrouwen, ongeacht de aantrekkelijkheid van hun partner of wie de relatie verbrak. Andersom voelden vrouwen zich vaker slecht over de break-up seks dan mannen.

In het tweede deel van het onderzoek werden 585 deelnemers ondervraagd over de redenen voor break-up seks. Waarom kozen ze voor die ene laatste keer? In vergelijking met vrouwen gaven mannen vaker aan dat ze uitmaakseks hadden voor het genot of twijfelachtige gevoelens, bijvoorbeeld omdat ze de seks misten, omdat ze zich verveelden, of om anderen te kunnen vertellen dat ze break-up seks hadden gehad.

Een goed idee… voor mannen

De bevindingen van de twee onderzoeken benadrukken dat ‘mannen en vrouwen verschillen in hun gevoelens en redenen om break-up seks te hebben’, zeggen de onderzoekers. “Het doet verschillende dingen voor mannen en vrouwen.” Maar of het dan een goed idee is?

“Vanwege de populariteit in de media kunnen mensen denken dat uitmaakseks iets is wat ze moeten doen. De huidige resultaten zeggen echter iets anders. Break-up seks kan veel voordelen opleveren voor mannen, maar niet zozeer voor vrouwen”, vertellen de onderzoekers in hun onderzoek.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Google verwijdert sugar dating apps uit de Play Store

Vanaf 1 september zijn ‘sugar dating’ apps niet meer welkom in de appstore van Google. Dat…