15 tekenen dat je te maken hebt met een ‘love bomber’

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Stel je voor: na de eerste date overlaadt iemand je met aandacht, cadeautjes en liefdesverklaringen die zo uit een romantische film lijken te komen. Het lijkt te mooi om waar te zijn en raad eens? Dat is het vaak ook. Wat je meemaakt is mogelijk ‘love bombing‘, een overdonderende tactiek die wordt gebruikt om jou snel en diep verbonden te laten voelen.

De stortvloed aan romantiek lijkt op het eerste gezicht misschien vleiend, maar het kan een vroeg teken zijn van een ongezonde dynamiek. Terwijl je dit pad bewandelt van intense verliefdheid, wil je waakzaam zijn voor de subtiele grenzen tussen hartstochtelijke betovering en emotionele manipulatie. Hoe je de alarmbellen herkent? Aan de hand van deze tekenen.

1. Overvloed aan complimenten vanaf dag één

Je ziet je telefoon oplichten en daar is weer een berichtje: “Je bent echt geweldig.” In het begin voelt het als een sprookje, maar een stortvloed aan complimenten vanaf dag één kan overweldigend zijn. Let op, als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Constante berichtjes en telefoontjes

Het lijkt misschien alsof iemand gewoon veel interesse in je heeft, maar constant berichtjes en telefoontjes kunnen een teken zijn van love bombing. Het is een tactiek om je aandacht op te eisen en intimiteit te forceren, zonder echte emotionele diepgang.

  • Elk vrij moment een appje.
  • Telefoontjes, zelfs als je aangegeven hebt bezig te zijn.

3. Snel serieuze toekomstplannen maken

Niet te verwarren met echte toekomstwensen, want deze plannen komen vaak veel te vroeg. Het kan voelen alsof je in een film beland bent waarin alles in sneltreinvaart gebeurt. “Samenwonen? Kinderen? Tuurlijk, en wel zo snel mogelijk!” Echte liefde heeft tijd nodig om te groeien. Pas op voor overhaaste beloften.

4. Druk om snel exclusief te zijn

“Zullen we ons Tinderprofiel verwijderen?” vraagt je nieuwe vlam, terwijl je nog maar net met elkaar bent gematcht. Druk om snel exclusief te zijn en andere relaties opzij te zetten kan verstikkend werken. Dit gaat niet om ware verbondenheid, maar om controle.

5. Onnatuurlijk snel ‘ik hou van je’ zeggen

Wanneer de woorden “ik hou van je” te snel worden uitgesproken, mist het vaak de diepte die deze woorden verdienen. Liefde moet ontstaan en rijpen, maar een love bomber gooit deze woorden in de strijd als een wapen voor onmiddellijke toegang tot je hart.

6. Overdadige cadeaus en verrassingen

Wanneer je merkt dat het regenen van cadeaus en verrassingen niet ophoudt, zelfs als je nog maar net samen bent, dan kan dit een teken zijn van love bombing. Het lijkt misschien heel romantisch, maar het kan ook een strategie zijn om snel je hart te winnen en je een schuldgevoel te bezorgen als je niet evenveel teruggeeft.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Extreem jaloers en bezitterig gedrag

Jaloezie lijkt misschien vleiend in het begin, maar als het extreem wordt, is het verstikkend. Een partner die constant controleert waar je bent en wie je spreekt, toont niet alleen liefde, maar vooral een bezitterige en ongezonde interesse in jouw leven.

  • Wees alert als je merkt dat je vrijheid beperkt wordt door jaloerse opmerkingen.
  • Let op als liefdevolle gebaren omslaan in claims over je tijd en aandacht.

8. Isolatie van vrienden en familie

Als je nieuwe liefde je probeert weg te trekken van je sociale kring en familie, vaak met subtiele excuses of verplichtingen, dan is dat een ernstige rode vlag. Het is een teken dat ze grip willen krijgen op jouw leven wat je langzaam kan isoleren van de mensen om je heen.

9. Ongegronde beloftes en garanties geven

Beloofde gouden bergen en toekomstdromen die te mooi lijken om waar te zijn, kunnen verraderlijk zijn. Vaak is er een verschil tussen wat beloofd wordt en de realiteit, en deze valse beloftes kunnen gebruikt worden om je aan de relatie te binden.

10. Gevoel geven dat je hen iets verschuldigd bent

Als je vaak het gevoel krijgt dat je iets ’terug moet doen’ vanwege alle aandacht en cadeaus die je ontvangt, wees dan voorzichtig. Een gezonde relatie is gebaseerd op wederzijds respect en liefde, niet op een schuldgevoel of een onevenwichtige uitwisseling van gunsten.

11. Stemmingswisselingen en manipulatief gedrag

Stel je voor, alles lijkt koek en ei, maar ineens slaat de sfeer om en weet je niet waar je aan toe bent. Dit zijn de onvoorspelbare stemmingswisselingen die jou steeds weer op het verkeerde been zetten. Manipulatief gedrag kan hier een onderdeel van zijn, waarbij je lief erop uit lijkt de situatie zo te draaien dat jij je continue aanpast.

12. Overgevoeligheid voor kritiek of feedback

Feedback geven is normaal en vaak bedoeld om elkaar te helpen groeien, maar als elke vorm van feedback of kritiek wordt opgevat als een persoonlijke aanval, dan kan dat duiden op love bombing. Je partner reageert misschien overdreven gekwetst, waardoor jij je ongemakkelijk voelt en geneigd bent je woorden terug te nemen of je excuses aan te bieden.

13. Excuus voor slecht gedrag

Na een uitbarsting zou je plots kunnen worden overstelpt met verontschuldigingen en liefdesbetuigingen. Love bombing dient dan als rookgordijn om slecht gedrag te verbloemen. “Sorry, ik deed het omdat ik zoveel van je hou,” hoor je dan, waardoor het bijna lijkt alsof hun intensieve liefde de oorzaak is van het negatieve gedrag.

14. Contrast tussen openbare en privépersoonlijkheid

In het openbaar is je partner mogelijk het toonbeeld van perfectie: attent, liefdevol en een partner uit duizenden. Maar achter gesloten deuren zien jij en misschien een enkele vertrouweling een heel andere kant. Let op dit tegenstrijdige gedrag, want het kan een teken zijn dat je te maken hebt met een love bomber die een façade in stand houdt.

  • Onverklaarbare stemmingswisselingen die verwarrend werken.
  • Een teer ego dat niet tegen een stootje kan.
  • Romantiek gebruiken als dekmantel voor onbetamelijk gedrag.
  • Affectie als schaakstuk in het spel van macht en controle.
  • Een kameleonachtige persoonlijkheid die publiek en privé niet te rijmen is.

15. Onverwachte terugtrekking van affectie als machtsmiddel

Je weet waar je staat, toch? Mis. Plotseling trekt je partner alle warmte en liefde terug die je gewend bent. Dit kan een tactiek zijn om macht uit te oefenen, je te manipuleren en je onzeker te maken over waar je staat in de relatie. Het is een spel van komen en gaan waarbij de spelregels continu veranderen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie